"MIKTA" Parlamento Başkanları 3. Toplantısı

- TBMM Başkanı Kahraman: - "Yükselen donör ülke konumundaki Türkiye, son yıllarda uluslararası alanda hem az gelişmiş ülkelere yönelik kalkınma yardımları hem insani yardım alanında önde gelen ülkelerden biri konumuna ulaşmıştır" - "Kalkınmanın dinamosu şüphesiz enerjiye kesintisiz ve ucuz bir şekilde erişimdir. Enerjinin aynı zamanda herkes için ulaşılabilir olması ve temiz nitelik taşıması bir yandan kalkınmayı desteklerken öbür yandan sosyal ve çevresel felaketlerin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Türkiye bu konuda büyük hassasiyeti taşıyan, kalkınma ve koruma arasında gerekli olan ince dengeyi tutturmaya çalışan bir ülkedir"

Google Haberlere Abone ol
"MIKTA" Parlamento Başkanları 3. Toplantısı

İSTANBUL (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye'nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğunu belirterek, "Yükselen donör ülke konumundaki Türkiye, son yıllarda uluslararası alanda hem az gelişmiş ülkelere yönelik kalkınma yardımları hem insani yardım alanında önde gelen ülkelerden biri konumuna ulaşmıştır" dedi.

Kahraman, Conrad İstanbul Bosphorus Otel'de, Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya arasında istişare ve eşgüdüm platformu olarak hayata geçirilen "MIKTA" girişiminin 3. Parlamento Başkanları Toplantısı kapsamında düzenlenen, "Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi ve Ulusal Parlamentoların Rolü" başlıklı oturumda katılımcı ülke temsilcilerine hitap etti.

İstanbul'daki üçüncü toplantının temasının "Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi ve Ulusal Parlamentoların Rolü" olarak tespit edildiğini hatırlatan Kahraman, dünya gündemindeki en önemli başlıklardan biri olan "Sürdürülebilir Kalkınma" konusu ve bu bağlamda MIKTA ülkelerinin yasama organlarının neler yaptığı, neler yapabileceği, nasıl işbirliğinde bulunabileceği gibi konularda çok verimli ve yapıcı bir tartışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

MIKTA'nın, 2013 yılında kurulan ve her geçen gün etkinlikleri çeşitlenen, ilgi alanı genişleyen yeni ve oldukça serbest bir işbirliği platformu olduğunu belirten Kahraman, “MIKTA ülkeleri bölgelerinde benzer profillere ve rollere sahiptir. MIKTA ülkeleri, üyesi oldukları BM, G20 gibi platformlarda genellikle benzer tutumlar sergilemekte ve belli başlı dünya meselelerinde birbirine yakın politikalar izlemektedir. Bu durum çoğu zaman ortak tavırlar alınmasına ve güçlü bir işbirliği sergilenmesine imkân sağlamaktadır. Üye ülkeler, MIKTA çatısı altında yeni ortak ilgi alanlarını keşfetmekte ve aralarındaki işbirliğini daha da güçlendirmektedir." ifadelerini kullandı.

Kahraman, her biri bölgesinde önemli birer ekonomik güç olan MIKTA ülkelerinin, G20 içerisinde benzer özellikler sergileyen özel bir grup olarak dikkat çektiğini dile getirdi.

Üye ülkeler arasında önemli farklılıklar olmasına rağmen benzerliklerin daha fazla olduğunu ifade eden Kahraman, MIKTA ülkelerinin "Sürdürülebilir Kalkınma" başlığı altında toplanarak özellikle de adil, kapsayıcı ve bütünlüklü bir kalkınma fikri çerçevesinde önemli istişareler gerçekleştirdiğini söyledi.

- "Türkiye insani yardım alanında önde gelen ülkelerden biri konumuna ulaşmıştır"

Bugünkü toplantının alt gündem başlıkları dikkate alındığında MIKTA toplumlarının, hatta esasen dünyanın önemli bir kısmının gündeminde üst sıralarda yer alan konuların seçildiğinin görüldüğünü kaydeden Kahraman, şöyle konuştu:

"Dünya gündeminin son dönemdeki en önemli sorunlarından birini ele alan 'Göçmen ve Mültecilerin Sürdürülebilir Kalkınmadaki Rolü' alt başlığındaki toplantının açılışı Meksika tarafından yapılmıştır. Bu konu dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundaki Türkiye için de büyük bir önceliğe sahiptir. İnsani Yardım ve Sürdürülebilir Kalkınma Arasındaki İlişki konusunda Kore tarafından yapılan ve ilginç bilgiler içeren açılış taraflara bu alana ilişkin yeni fikirler sunmuştur. Türkiye özelinde bakıldığında ise, yükselen donör ülke konumundaki Türkiye, son yıllarda uluslararası alanda hem az gelişmiş ülkelere yönelik kalkınma yardımları, hem insani yardım alanında önde gelen ülkelerden biri konumuna ulaşmıştır. Barış, Güvenlik ve Terörizmle Mücadele başlığında açılış Türkiye tarafından yapılmıştır. Yıllardır terörün farklı çeşitlerine sayısız kurbanlar vermiş ve aynı anda birden fazla terör grubuyla mücadelesini sürdüren bir ülke olan Türkiye, terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin öneminin altını çizmiş ve küresel barış ve güvenlik ortamının oluşturulabilmesi ve korunabilmesi için bu alanda eksiksiz işbirliği gerektiğini özellikle vurgulamıştır."

"Herkes için Temiz ve Ucuz Enerjiye Erişim" başlığında Endonezya tarafından yapılan açılışın ardından tüm MIKTA ülkeleri katkılarını sunduğunu dile getiren Kahraman, “Kalkınmanın dinamosu şüphesiz enerjiye kesintisiz ve ucuz bir şekilde erişimdir. Enerjinin aynı zamanda herkes için ulaşılabilir olması ve temiz nitelik taşıması bir yandan kalkınmayı desteklerken öbür yandan sosyal ve çevresel felaketlerin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Türkiye bu konuda büyük hassasiyeti taşıyan, kalkınma ve koruma arasında gerekli olan ince dengeyi tutturmaya çalışan bir ülkedir." şeklinde konuştu.

Toplantının son alt başlığının İnovasyon ve Kapsayıcı Büyüme olduğunu hatırlatan Kahraman, geçen yılki MIKTA Dönem Başkanlığını yürüten Avustralya'nın katkılarından istifade ettiklerini söyledi.

MIKTA ülkelerinin bu yıl, 'MIKTA İnovasyon Liderleri'ni belirleyerek ilk toplantıları gerçekleştirdiğini aktaran Kahraman, "Türkiye’nin de 2015 yılında G20 Başkanlığı esnasında ağırlık verdiği bir kavram olan 'kapsayıcı büyüme' ve genel olarak 'inovasyon' konuları, toplumların, ekonomilerin gelişmesinde giderek daha belirleyici bir ağırlık kazanmaktadır. MIKTA ülkeleri bu alanlardaki işbirliğini derinleştirmeyi ve uluslararası bağlamda dikkat çekecek, yaratıcı katkılar sunmayı arzu etmektedir." ifadelerini kulandı.

Bugünkü toplantılarda ele alınan bu ve ilgili diğer konuların önümüzdeki yasama dönemlerinde ulusal parlamentoların yasama ve denetim faaliyetleri çerçevesinde gündemde yer alacağını söyleyen Kahraman, "Bugünkü tartışmalar, paylaşılan bilgiler, ortaya konulan yeni fikirler söz konusu yasama çalışmaları açısından ilham verici bir nitelik arz etmektedir." dedi.

Konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür eden Kahraman, gelecek yılki MIKTA Dönem Başkanlığını yürütecek Endonezya’ya başarılar diledi.

Yorumlar