Migros neden boykot ediliyor, işçileri ne istiyor, Migros kimin, işçi eylemleri nedeni nedir?

Migros neden boykot ediliyor, işçileri ne istiyor, Migros kimin, işçi eylemleri nedeni nedir, son durum ne? Bakanlık devreye gireceğini açıklamıştı, en son ne oldu?

Google Haberlere Abone ol
Migros neden boykot ediliyor, işçileri ne istiyor,

Migros neden boykot ediliyor, işçileri ne istiyor, Migros kimin, işçi eylemleri nedeni nedir? Migros'ta haklarını isteyen işçilerin işten çıkartılmasının ardından başlayan boykot, Migros işçilerinin gözaltına alınmasından sonra katlanarak büyüyor. Türkiye'nin en büyük parekende satış markalarından biri olan Migros'un son dönemlerde depo işçileri nedeniyle sorun yaşıyor. İşçilerin maaşlarına asgari ücret zammı artı yüzde 8 ek zam alan işçiler yapılan zammı yetersiz bularak saatlik çalışma ücretlerinin artırılmasını istiyor. Ancak Migros ise yaklaşık yüzde 54 zam yaptığını belirterek gerekenleri yaptığını savunuyor. Migros neden boykot ediliyor, işçileri ne istiyor, Migros kimin, işçi eylemleri nedeni nedir?

Son olarak Migros'un depo çalışanları toplu şekilde eylem kararı alınca panduma koptu. Market, işçilerden bazılarının işine son verdiğini açıkladı. İşlerine son verilen işçiler ise şirketin sahibi Tuncay Özilhan'ın evinin önünde gösteri yapmaya karar verdi. Burada yapılan gösteriye polis tarafından müdahale edilirken, bir göstericinin ellerinin kelepçeli şekilde otobüse bindirildiğini gösteren fotoğraf karesi sosyal medyada gündem oldu.

Yazar, bilim insanı, akademisyen, siyasetçi, milletvekili, gazeteci, kitle örgütü temsilcisi ve hak savunucularından oluşan 335 kişi, Migros depo işçilerinin direnişine desteklerini açıklayarak yapılan boykot çağrısına destek verdi.

Bu çağrının ardından Migros işçileri, Tuncay Özilhan'ın evinin önünde seslerini duyurmak isterken darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçilerden Gülabi Aksu'nun elleri kelepçeli fotoğrafı sosyal medyada gündem oldu. Gözaltı olayının ardından sosyal medyadaki Migros'a boykot çağrısı katlanarak büyüyor. 

NE OLMUŞTU?

Migros’un Esenyurt’taki Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) üyesi 250 işçi, yüzde 8’lik ücret artışına “Sefalet zammı” diyerek iş bırakmış, eylemlerinin yedinci gününde de işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılmadan önceki gün çevik kuvvet ekibi TOMA’larla depoya giderek işçileri gözaltına almıştı.

İşten çıkarılan işçilerden Bekir Gök, Diken’e konuştuğunda şöyle demişti: “Geçen sene asgari ücretle geçinebiliyorduk fakat bu sene yeni yapılan asgari ücret zammından sonra her şey yüzde 200 arttığı için artık geçinemez hale geldik.“

İşçiler ayrıca saat başı ücretlerinde 4 lira artış da istemişti. Migros işçisi Azad konuyla ilgili şunları söylemişti: “Biz yapılan işin ağırlık boyutu olduğu için hak edilen işin karşılığının saati 23 lira olması gerektiğini söylüyoruz. Yaptığımız iş ağır iş. Onun karşılığında alınacak ücret 19 lira değil. İnsanlar ağırlık çekiyor, yük kaldırıyor, normal başka yerlerde teknolojik aletler kullanılıyor. Ama bizde o yok, bedenimizle yapıyoruz. Haklıyız bu konuda. Asıl nokta bu.“

Migros, yoğun tepki ve boykot çağrılarının ardından şu açıklamayı yapmıştı: “Dağıtım operasyonlarının günlerce kesintiye uğramasına ve gıda tedarik zincirinin kırılmasına yol açan eylemcilerle, arzu edilen en son şey olsa da mecburi olarak yollarını ayırmak zorunda kalmıştır. Bu çalışma koşullarını uygun bulan, işyeri sorumluluklarına saygı duyan arkadaşlarımıza kapımızın açık olduğunu önemle belirtmek isteriz.”

MİGROS'TAN AÇIKLAMA: YÜZDE 54 ZAM YAPILDI

Migros hakkındaki iddialar ve işçi eşlemlerine dair açıklamada bulundu.

Migros, "Herkesin geçim sıkıntısını anlıyoruz. Düsturumuz eşit, adil ve hakkaniyetli bir çalışma ortamı yaratmak" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Migros’tan Avrupa Dağıtım Merkezi’ndeki eylemlere ve çalışanların ücret artışına ilişkin bir yazılı açıklama yapıldı.

Migros olarak herkesin, tarlalarda, çiftliklerde, teknoloji merkezlerinde, mağazalarda, dağıtım merkezlerinde, 55 bin çalışanı, üreticisi ve tedarikçisini de içinde barındıran büyük bir takımın parçası olduğu aktarılan açıklamada, bu takımın ana amacının müşterilere zamanında, en iyi hizmeti 81 ilde sağlamak olduğu bildirildi.

Migros mağazalarında 50 yıldan beri sendikalı olarak çalışıldığı kaydedilen açıklamada, Dağıtım Merkezleri'nin ise uzmanlığı gereği 20 yıldır farklı iş ortakları tarafından işletildiği, ana düstur olan öncü işçi haklarının aynı şekilde bu işverenlerin de temel duruşu olduğu ifade edildi.

"PRİM DAHİL ORTALAMADA YÜZDE 54'LÜK GELİR ARTIŞ YAPILMIŞTIR"

Toplumun temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri talebini kesintisiz sevkiyatla karşılama gibi önemli bir toplumsal görev üstlenen dağıtım merkezlerinden, Avrupa Dağıtım Merkezinde görev yapan bazı çalışanların, yanıltıcı beyanlar ve yönlendirmeler ile Batı Marmara bölgesindeki tedarik zincirini kesintiye uğrattığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlgili dağıtım merkezi işvereni Us Grup tarafından çalışanlara prim dahil ortalamada yüzde 54’lük gelir artış yapılmıştır. Şubat ayının ilk haftası da zamlı gelir ödemeleri hesaplarına yatırılmıştır. Şeffafça bilinmesini isteriz ki Us Grup tarafından halihazırda ortalama saatlik ücret 6,6 TL, prim dahil saatlik gelir de 9,7 TL arttırılmıştır. Bahsi geçen saatlik ilave 4 TL eklenmesi durumunda prim dahil gelir artışı yüzde 80’e denk gelmektedir ki bunun da ekonomik rasyonalitesi maalesef bulunmamaktadır.

Bu artışı yeterli bulmayıp çalışmak istemeyen bazı kişiler, ne yazık ki çalışmayı sürdürmek isteyen arkadaşlarına da engel olmuş ve çalışma haklarını engellemiştir. Tüm şeffaf iletişime, yakın diyaloğa, uyarılara, 2 ihtara ve defalarca sözlü açıklamalar ile doğruların anlatılmasına rağmen eylemlerini devam ettirmişlerdir. Us Grup, Avrupa Dağıtım Merkezi’nin operasyonlarının günlerce kesintiye uğramasına ve gıda tedarik zincirinin kırılmasına yol açan eylemcilerle, arzu edilen en son şey olsa da mecburi olarak yollarını ayırmak zorunda kalmıştır. Bu süreç hepimizi çok üzmüştür."

Açıklamada, Migros olarak herkesin geçim sıkıntısını anladıkları belirtilerek, "Düsturumuz eşit, adil ve hakkaniyetli bir çalışma ortamı yaratmaktır. Dağıtım Merkezinde Us Grup tarafından maksimum çaba sarf edilip tüm ekonomik koşullar zorlanarak verilebilecek azami zam ile gelir artışı yaratılmıştır. Bu çalışma koşullarını uygun bulan, işyeri sorumluluklarına saygı duyan arkadaşlarımıza kapımızın açık olduğunu önemle belirtmek isteriz." ifadeleri kullanıldı.

SORUN ÇÖZÜLDÜ

Sanatçı ve Ahbap Derneği Başkanı Haluk Levent Migros işçileri hakkında sosyal medyadan açıklama yaptı. Haluk Levent açıklamasında “tüm sorunlar çözüldü” dedi. Kendisine ait resmi sosyal medya hesabından açıklama yapan Haluk Levent şu ifadeleri kullandı:

“Haluk abiden sizlere mesaj var. “Canlarım! Geçen yıl Migros işçileri için arabulucu olmuştum. Çözüme kavuşmuştu. Son 9 gündür hem sendika hem taşeron firma ile görüşmem sürüyordu. Son görüşmeyi Ahbap derneğinde yaptık(8 saat sürdü) Ve tüm sorunlar çözüldü. Bilginize”


 

Yorumlar