MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor?

MHRS randevu sisteminde yaşanan sorunların artması üzerine Sağlık Bakanlığı yeni bir çözüm yöntemi buldu. Bulunan çözümlerden biri de MHRS ek randevu sistemi oldu. Bu yöntemle şimdi hastalar daha kolay bir şekilde randevu bulabiliyor.

Google Haberlere Abone ol
MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor?

MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor, normal randevudan farkı nedir soruları bu aralar hem hastalar hem de doktorlar tarafından merakla sorulmaya başlandı. MHRS sisteminde yaşanan sorunların artması üzerine Sağlık Bakanlığı yeni bir çözüm yöntemi buldu.

MHRS Ek Randevu sistemi, pandemi süreciyle birlikte hastanelerde yığılmalar ve sonrasında pandemi nedeniyle hastanelere gidemeyenlerin bir anda yığılmaya başlamasıyla ortaya çıkan sorunlar üzerine bulunmuş bir çözümdür.

Vatandaşların randevu sisteminden yaptığı şikayetler artınca Sağlık Bakanlığı, hastanelerde ek randevu sistemini uygulamaya koydu. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda poliklinikler için açılan ek randevuların beşer dakika arayla olması doktorlar tarafından biraz soğuk karşılandı. 

Hastane randevu sisteminde pandemi süreci ve sonrasındaki yığılmalar nedeniyle uzun süre gündem olmuştu. Hatta İngiliz BBC haber kanalı bile konuyu hükümet aleyhinde kara propaganda malzemesi niyetiyle geniş geniş dosyalar halinde yayınlamıştı. 

MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor
MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor

 

Öte yandan MHRS randevu sisteminde yaşanan aksaklıklar bir ara, "randevu kotası getirildi" şeklinde tartışmaları da beraberinde getirmişti. Ancak Sağlık Bakanlığı kısa süre içinde yaptığı açıklamada kota getirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. 

Bakanlığın açıklamasında, “MHRS randevularına yönelik herhangi bir yeni düzenleme yapılmamış olup kota getirilmesi söz konusu değildir. Ayrıca randevu cetveline dair planlama aylık değil 15 günlük yapılmaktadır" denildi.

BAZI DOKTORLAR DEĞİŞİKLİĞİ SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda, ek randevu adı altında 5 dakika aralıklarla randevu açıldığı ifade edildi. Paylaşılan randevu ekranı görüntülerinde aynı saate iki randevu koyulması dikkat çekerken hekimler randevu sürelerinin yetersizliğinin yanında bir de ek randevular koyulmasından yakındılar.

Yine sosyal medyada bir başka kullanıcı ise, çalıştığı hastaneye, randevusuna gelmeyen hastalar için mesai sonunda ek randevu açılacağına dair yazı geldiğini dile getirdi.

MHRS ek randevu ne demek içeriğimizde sizlere mhrs den randevu talebi oluşturma nasıl yapılır, ek randevu nedir ve www.mhrs.gov.tr randevu alma gibi sorular hakkında detaylı bilgiler aktaracağız.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan ve vatandaşların kamu hastanelerinden ve sağlık kuruluşlarından farklı şekillerde randevu almalarına imkan tanıyan interaktif bu sistem oldukça elverişli ve kullanışlıdır. Vatandaşların, bu sistem üzerinden online, çağrı merkezi ya da mı bir uygulama aracılığı ile istedikleri randevuları sorgulamaları, randevu bulamadıkları zaman ilgili olan randevu açıldığında kendilerini bildirim gönderilmesi, yan dal randevuları gibi konularda bilgi alabilmeleri oldukça elverişli ve yardımcı sonuçları gündeme getirmektedir.

Ancak zaman zaman teknik açıdan sıkıntılar yaşanmasını son derece olandır.Çünkü milyonlarca kişi aynı anda işlem yapmaya çalıştığından dolayı ya da çağrı merkezinden randevu almak istediklerinden dolayı sistemsel hatalar ve sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Vatandaşların, sağlık sıkıntıları giderebilmek, rutin taramalarının yapılabilmesi ya da sağlık alanında muayene, tahlil, tetkik gibi işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için artık randevu uygulamalarına internet üzerinden, mobil uygulamadan ya da 182 hattı olan çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirebilmeleri mümkündür.

MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor
MHRS Ek Randevu ne demek, ne işe yarıyor

 

MHRS yani merkezi Hekim Randevu Sistemi olarak bilinen bu sistem üzerinde ek randevu talepleri de oluşturabilirsiniz. Konu olan bu randevu türü aslında, asıl olarak randevu almak istediğiniz kurum, kuruluş ya da poliklinik üzerinden randevu bulunmamasına karşılık, sizlerin uygun randevu olduğu taktirde haberdar olma bilgisini işaretlemeniz ile gerçekleşmektedir. MHRS ek randevu ne demek? sorusunun cevabı randevu bulamadığınız zaman bu özelliği aktif hale getirdiğinizde ilgili poliklinik, kurum ya da hastane üzerinde uygun randevu olduğunda sizlere haber gönderilir.

BAZI HEKİMLER MESAİLERİNİN UZAMASINDAN ŞİKAYETÇİ

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, hekimlerin randevu saatleri oluşturulurken 8 saatlik mesai, 10'ar dakika arayla toplamda 48 randevuya ayrılacak şekilde ayarlanıyor.

Hastaların yüzde 25'i oluşturulan bu randevulara gitmiyor.

Yeni uygulamayla boş kalan randevular için her saat başına 1 randevu olacak şekilde, toplamda 8 randevu ek randevu için ayrıldı.

Bundan sonra mesai içindeki 48 olan randevu sayısı, 8 ek randevunun eklenmesi ile 56'ya yükselmiş oldu.

CEPTEN RANDEVU HATIRLATMA DÖNEMİ

Öte yandan aldığı randevuları gitmeyen veya iptal ed ettirmeyen hastaların neden olduğu mağduriyetleri gidermek için yeni bir yöntem geliştirildi. Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına muayene randevu hizmeti sunan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), gelişmiş teknolojiler ışığında yenilenmeye ve hizmet kalitesini artırmaya devam ediyor.

2010 yılından bu yana tüm Türkiye’ye kesintisiz hizmet veren MHRS, randevulara artan talebe karşılık yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. MHRS’de yoğunlaşan talebe cevap vermek, randevuları hatırlatarak MHRS kolaylığından yararlanma oranını yükseltmek ve gerekli durumda iptalini gerçekleştirerek muayene saatlerini tekrar randevuya açmak için randevu tarihinden 1 gün önce vatandaşlara tercihine göre SMS ve sesli arama ile randevu hatırlatma/iptal servislerini hayata geçirdi. Böylece, gidemeyeceği muayene randevularının iptalini gerçekleştiren vatandaşlar diğer vatandaşların MHRS’ den faydalanmasına katkı sağlayacak.

BBC BİLE KONUYU DOSYA HABER YAPMIŞTI

Öte  yandan BBC tarafından da konunun dosya haber yapılarak paylaşıldığı ortaya çıktı. 

Türkiye'de sağlık sektöründe yaşanan devrim gibi yenilikleri görmezden gelen kanalın pandemi süreci nedeniyle artan yığılmaların neden olduğu randevu sistemindeki kısa süreli sorunları büyük bir sorunmuş gibi yansıtmıştı. 

BBC'ye konuşan bazı vatandaşlar ise hallerinden memnun olduğunu belirtmiş kanalın beklentilerini karşılayan cevaplar vermemişti.

İşte BBC'deki o haberden bir kısım: 

Hastane koridorlarında pek çok kişi, enflasyon ve ekonomik krizle birlikte özel hastanelerin artık seçenek olmaktan çıktığını söylüyor.

Tiroid hastası bir kadın, rutin kontrolleri için gerekli randevuların genellikte 20 gün sonrasına verildiğini ama başka çaresi olmadığını vurguluyor.

Radyoloji önünde bir başka kadın ise ultrason randevusunu 1,5 ay sonraya alabildiğini söylerken, halinden memnun bir şekilde, “Ne güzel, otel gibi hastane” diye ekliyor.

Tedavi olmak için Kırıkkale’den Ankara’ya gelen 73 yaşındaki bir emekli ise, randevu alabilmenin hem Kırıkkale’de hem de Ankara’da sorun olduğunu ama yine de mevcut sistemin ‘2000 yılı öncesiyle kıyaslanamayacak kadar iyi durumda olduğunu’ düşünüyor.

Hastanenin bahçesinde dinlenen bir aile, acil servisten yönlendirildikleri halde en erken kardiyoloji randevusunu 2 hafta sonraya alabildiklerini söylüyor.

47 yaşındaki bir kadın ise aylarca fizik tedavi randevusu bulamadığını, en sonunda kilo vererek rahatsızlığını hafiflettiğini anlatıyor.

Kalp Damar Hastalıkları Bölümü’nde hasta annesini bekleyen genç bir adam ise, her türlü test için tekrar tekrar randevu almaktan şikâyet ediyor:

“Eskiden doktorların odasında EKG cihazları oluyordu ve doktorlar yapıyordu. Şimdi bunun için bile ayrıca randevu almak ve hastaneye gelmek zorundayız. Neyse ki sonuçları göstermek için randevu almak kolay.”

Tüm bunların yanı sıra, sorunsuzca randevu bulabildiğini ve aynı doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilebildiğini söyleyen hastalar da bulunuyor.


 

Yorumlar