MGK'da alınacak kararla ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OHAL ilan edilecek şeklinde yorumlanan 'çok önemli karar alacağız' ifadeleriyle ilgili Başbakan Yardımcısı Canikli, "Sıkıyönetim değil, istiklal mahkemeleri de" ifadelerini kullandı

Google Haberlere Abone ol
MGK'da alınacak kararla ilgili açıklama
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, darbe girişimi sırasında yaşadıklarını anlatırken "Haber aldık, sonra beni almaya geldiler. Önce tankla, vatandaş önünü kesti, gelemedi. Sonra helikopterle 9 maskeli, elleri silahlı. Daha önce evden ayrılmıştım eşimle. Bütün site dışarı çıkmış, polisler de gelmişti. Polisler ateş etti, vatandaşı da görünce helikopterle kaçıp gittiler" dedi. Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı unsurlara ilişkin de "Sıkı yönetim değil, öyle İstiklal Mahkemesi falan da değil" değerlendirmesinde bulundu.
Canikli, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında yaralanarak Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınanları ziyaret etti. 

Genelkurmay Başkanlığının önünde kolundan yaralanan Levent Karabilek'i ziyareti sırasında hiçbir darbe girişiminde halka kurşun sıkılmadığını, Meclis'in bombalanmadığını vurgulayan Canikli, bu girişimde bulunanlara karşı en ağır cezanın verileceğini belirtti. Canikli, "Yarından itibaren kararlar açıklanacak. Millete ihanet edeceksiniz, düşmandan koruması için milletin verdiği silahı millete doğrultun, böyle bir şey yok. Devlet olarak inşallah bütün kararlar alınacak." ifadelerini kullandı. 

Canikli, darbe girişiminin gerçekleştiği gece İstanbul'da bulunduğunu belirterek, yaşadıklarını şöyle aktardı: "Toplantıdan yeni geldim, saat 22.15'te. Haber aldık, sonra beni almaya geldiler. Önce tankla, vatandaş önünü kesti, gelemedi. Sonra helikopterle,İKEA var kaldığımız yerin karşısında oraya indiler 9 maskeli, ellerinde silahlı. Daha önce evden ayrılmıştım eşimle. Bütün site dışarı çıkmış, polisler de gelmişti. Polisler ateş etti, vatandaşı da görünce kaçıp helikopterle geriye gittiler. Sitenin girişinde vatandaş izin vermedi." 

Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın açıklayacağı unsurlara ilişkin de şunları söyledi: "Sıkı yönetim değil, öyle İstiklal Mahkemesi falan da değil. Bu istikrarsızlık kaynağını besleyen yapının daha etkili bir şekilde temizlenmesini sağlayacak, tamamen anayasal, yasal yetkilerin kullanılacağı bir durum ortaya çıkacak. Yarın Cumhurbaşkanımızın açıklayacağı, yasal sistemimizin imkan sağladığı bir durum olacak. İstikrarsızlık kaynağının tamamen defedilmesi, gelecekte de tekrar ortaya çıkmasını engelleyecek tedbirlerin alınmasını kolaylaştıracak adım olacağı için tam tersine piyasalarda kesinlikle olumlu bir etkisi olacaktır."

SIKIYÖNETİM İLE OHAL ARASINDAKİ FARK

Sıkıyönetim daha çok savaş zamanlarında ilan edilen bir yönetim şeklidir; ancak OHAL ise kamu düzeninin bozulması durumunda ilan edilen bir yönetim sistemidir. OHAL son olarak Fransa'da meydana gelen IŞİD saldırılarında ilan edilen yönetim biçimi olarak da tanımlanabilir. Fransız yönetimi, IŞİD şüphelilerini yargı kararları olmadan yakalayabilmek için yaklaşık bir buçuk yıldır ilan ettiği OHAL'i hala kaldırmadı. Türkiye'de OHAL ise en son 2003 yılında Güneydoğu'daki üç ilde kaldırılmıştı. OHAL durumlarında polis ve askerin yetkileri artıyor, sokağa çıkma yasakları ve arama faaliyetleri sıkılaşıyor. 



 

Yorumlar