Meteoroloji'den 10 İle Sarı Kodlu Uyarı: Yoğun Kar Bekleniyor

Sarı Kodlu Uyarı Kapsamında Kar Yağışı Beklenen İller Açıklandı

Google Haberlere Abone ol
Meteorolojiden sarı kodlu uyarı geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin kuzey ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu geçeceği belirtildi. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun doğusu ve Güneydoğu Anadolu ile Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Bingöl çevrelerinde yağış beklendiği ifade edildi. Bu bölgelerde yağmur ve sağanak, karla karışık yağmur ve yoğun kar yağışı öngörülüyor. MGM, Ağrı, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Kars, Muş, Van, Siirt, Şırnak ve Ardahan için sarı kodlu uyarı yayınladı.

Yoğun Kar Yağışı ve Olumsuz Hava Koşulları

Yapılan değerlendirmelere göre, Kars, Ardahan ve Ağrı ile ilgili bölgelerde 10-20 cm, Bitlis, Van'ın bazı ilçeleri, Siirt'in yüksekleri, Şırnak'ın doğusu ve Hakkari'de 20 cm üzeri yoğun kar yağışı bekleniyor. Bu durum ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, çığ tehlikesi ve tipi gibi olumsuzluklara yol açabileceği için vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.

Sis, Pus ve Hava Sıcaklıkları

İç kesimlerde sis ve pus olayının yanı sıra sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Hava sıcaklıklarının iç, batı ve kuzey kesimlerde mevsim normalleri civarında, güneydoğu kesimlerde ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi öngörülüyor.

Rüzgar Durumu

Rüzgarın genellikle kuzey yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette esmesi beklenirken, Marmara ve Kıyı Ege'de zaman zaman kuvvetli rüzgarların esmesi öngörülüyor.

AFAD Kodları ve Anlamları

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), hava durumu için çeşitli uyarı kodları kullanmaktadır. 'Sarı kod', potansiyel tehlike anlamına gelmekte ve meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade etmektedir. Buna ek olarak, 'turuncu kod', sarı koddan daha üst bir seviye olup, hava durumunun tehlikeli olduğunu belirtir ve hasar ve kayıpların oluşabileceğine dair uyarı içerir. Bu kodlar, güncel meteorolojik koşulları ve tahminleri takip etme gerekliliğini vurgulamaktadır.

Yorumlar