Meteor yağmuru başladı mı? Perseid meteor yağmuru neden olmuştur?

İstanbul'da bu akşam beklenen meteor yağmurlarının görsel şölen sunacağı tahmin ediliyor. Peki, İstanbul'da meteor yağmuru olacak mı, ne zaman, saat kaçta?

Google Haberlere Abone ol
Meteor yağmuru başladı mı? Perseid meteor yağmuru

Göz kamaştıran gökyüzü olaylarından biri olan Perseid meteor yağmurunun sırrı çözüldü. İnsanlığın tarih boyunca izini sürdüğü bu olay, 1992'de Dünya'ya yakın geçiş yapan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının ardında bıraktığı izlerle açıklanıyor. İstanbul'da bu akşam meteor yağmuru olacak mı?

METEOR YAĞMURU BAŞLADI MI? NEDEN OLUR?

Bugün ve yarın gökyüzünde göz alıcı bir dansa tanıklık edeceğiz. Dünya'nın kozmik toz bulutlarına girmesiyle ortaya çıkan Perseid meteor yağmuru, her yıl aynı zaman diliminde tekrarlanıyor.

Perseid meteor yağmuru, doruk noktasını Ağustos ortalarında yaşasa da Temmuz'un sonlarından itibaren gözlemlemek mümkün.

Bu göz alıcı olayı, çıplak gözle dahi izleyebileceksiniz.

Perseid ismi, göktaşlarının aslen Perseus takımyıldızından gelmesinden kaynaklanıyor. Ancak farklı kültürlerde bu fenomen farklı isimlerle anılıyor.

Katolik geleneğe göre, Perseid meteor yağmurları "Aziz Lawrence'ın gözyaşları" olarak adlandırılır. Aziz Lawrence, 258 yılında Roma İmparatoru Valerian tarafından öldürülen yedi diyakozdan biriydi.

Aziz Lawrence'ın diri diri yakıldığına dair anlatılara dayanarak, Perseid göktaşlarının onun yakılan bedeninden çıkan kıvılcımlar olduğuna inanılır.

Antik Roma'dan çok öncesine dayanan astronomik verilere göre, İran, Babil, Mısır, Kore ve Japonya gibi farklı bölgelerde meteor yağmurları gözlemlenmiştir.

İlk olarak MS 206 ile 220 yılları arasında Çin'de Han Hanedanlığı döneminde kaydedilen meteor gözlemi, Perseid meteor yağmurlarına dair ilk belge olarak kabul edilir.

GÖKYÜZÜNDEKİ MUHTEŞEM GÖSTERİYİ İZLEMEK İÇİN İPUÇLARI

Ünlü gökbilimci Edward Bloomer, bu büyüleyici gösteriyi izlemek isteyenlere bazı önerilerde bulunuyor:

Eğer takımyıldızları tanıyorsanız, Perseus ve Kraliçe takımyıldızı yakınlarını gözlemleyin. Tanımıyorsanız, yardımcı olabilecek bir uygulama edinin.

Salgın öncesinde yıldız izleme etkinlikleri daha kolaydı, ancak sosyal mesafenizi koruyarak hala bu deneyimi yaşayabilirsiniz.

Akşamüstü yerinizi belirleyin, rahat bir pozisyon alın, battaniyenizi serin ve tam karanlık bir ortamı bekleyin. Tüm ışıkları ve telefon ekranlarını kapatmayı unutmayın. Işık kirliliğini minimumda tutun.

Rahatlayın ve doğanın bu büyülü hediyesinin tadını çıkarın. Saatte 100 göktaşını gözlemleyebilir, hatta ateş topu gibi parlak göktaşlarını bile yakalayabilirsiniz.

Perseid meteor yağmurları, Dünya'nın Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının yakınından geçmesiyle ortaya çıkan kalıntılardan oluşuyor. Bu olay, her yıl aynı dönemde tekrarlandığı için güvenle gözlemlenebiliyor.

2023 PERSEİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN?

Perseid meteor yağmuru, 12 ve 13 Ağustos'ta gökyüzünde göz kamaştıracak. Zirve noktasının 12 Ağustos Cumartesi günü saat 23:00 ile 01:00 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

İSTANBUL'DAN GÖZLEMLENEBİLİR Mİ?

Perseid meteor yağmuru, kuzey yarım kürede gözlenebilecek. Bilim insanları, Perseid meteor yağmurunun Türkiye'den de çıplak gözle izlenebileceğini belirtiyor. Işık kirliliğinin az olduğu yüksek rakımlı bölgelerde, örneğin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden uzak noktalarda izlemek daha elverişli olacak.

Yorumlar