Metal işçisi yüzde 157 zam aldı

Metal işçisi ile işveren temsilcileri arasında yapılan sözleşme kapsamında maaşlara yüzde 157 oranında zam yapılması kararı alındı.

Google Haberlere Abone ol
Metal işçisi yüzde 157 zam aldı

Türkiye'de metal iş kolunda çalışan yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, anlaşmayla sonuçlandı. 26 Eylül 2023'te başlayan bu görüşmeler, MESS tarafından daha önce yapılan tekliflerin kabul edilmemesi ve grev kararının alınmasının ardından yeni bir aşamaya ulaştı.

Anlaşma, MESS Genel Merkezinde gerçekleştirilen bir oturumda sağlandı. Açıklamalara göre, 31 Ağustos 2023'ten itibaren saatlik ücreti 65 lira altında olan işçilerin ücretleri 65 liraya yükseltildi. Bu düzenleme, yaklaşık 89 bin 600 üyeyi kapsıyor. Daha sonra, tüm üyelere %32 oranında zam yapıldı ve saatlik ücretlere 30 lira seyyanen zam eklendi. Ayrıca, her kıdem yılı için 15 yılla sınırlı olmak üzere saatlik ücretlere 2 lira zam yapıldı. Bu zamlar, 1 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak şekilde, sözleşmenin ilk altı ayı için ortalama %98 zam anlamına geliyor.

İKİNCİ ALTI AY VE SONRASINDAKİ ZAMLAR

Sözleşmenin ikinci altı ayında ücretlere, 1 Mart'tan itibaren enflasyon korumalı %30 zam yapılacak. Üçüncü ve dördüncü altı aylar için zamlar sırasıyla enflasyon ve 3 puan refah payı, ve enflasyon oranında belirlendi.

SOSYAL HAKLARDA ARTIŞ

Sözleşme kapsamında, tüm sosyal haklar ilk yıl için %140, ikinci yıl için yıllık enflasyon oranında artırıldı. Ayrıca, ulusal bayram ve genel tatil günleri mesaisi %100'den %125'e, iki gün sünnet izni eklendi ve eğitim yardımı anaokulu eğitimini de kapsayacak şekilde genişletildi.

TOPLAM ARTIŞ ORANLARI

Bu anlaşma sonucunda, sosyal yardımlar dahil, ilk altı ay için ortalama %105,1, yıllık bazda ise ortalama saatlik ücretlere %157,40 artış sağlandı.

TÜRK METAL SENDİKASI GENEL BAŞKANI'NIN AÇIKLAMASI

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Üyelerimize verdiğimiz sözü tuttuk, Cumhuriyetimizin 100. yılında ilk altı ay için %100'ü aşan artışla yine tarih yazdık." dedi.

Kavlak, artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında, metal emekçilerinin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmeleri için mücadele ettiklerini ve üyelerinin haklarını korumak adına çaba gösterdiklerini vurguladı.

Yorumlar