Mesut Erdinç Bayhan kimdir?

Mesut Erdinç Bayhan kimdir, nerelidir, kaç yaşında, ne iş yapıyor soruları son günlerde yeniden gündeme geldi. Yeniden çünkü uzun yıllardır ara ara gündeme gelen biri ismdir Bayhan. İşte Savcı Mesut Erdinç Bayhan biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Mesut Erdinç Bayhan kimdir?

Mesut Erdinç Bayhan kimdir, kaç yaşındadır, nerelidir soruları bu aralar bir kez daha gündemde. Daha önce askerlik görevini yaparken gazi olan sonrasında ise Ergenekon davalarının kumpas soruşturmalarını yürütürken gündeme gelmişti Savcı Mesut Erdinç Bayhan. İşte Savcı Bayhan hakkında bazı bilgiler: 

Mesut Erdinç Bayhan kimdir
Mesut Erdinç Bayhan

 

Savcı Bayhan, 21 yıl önce ‘asteğmen’ olarak görev yaptığı Siirt kırsalında PKK’lılarla girdiği çatışmada ağır yaralanan bir gaziydi. Gazi Savcı Mesut Erdinç Bayhan, terörist saldırının yaşandığı gün ve sonrasında bu sefer şehit meslektaşı ve arkadaşı Mesut Selim Kiraz için görev başındaydı.

Savcı Bayhan, 1994’te vatani görevini yapmak üzere Eğirdir Dağ Komando Okulu’na teslim oldu. 3 aylık eğitiminin ardından asteğmen rütbesi ile Siirt 4’üncü Jandarma Komando Taburu’nda görevlendirildi.

28 Ekim 1994’te Cumhuriyet Bayramı’nı sabote etmek üzere Kurtalan kırsalına gelen 35 kişilik terörist grup ile çatışmaya girdi. Boynundan giren kurşun ciğerini deldi, dirseğinden çıktı. Ölümden dönen Mesut Erdinç Bayhan, Diyarbakır Askeri Hastanesi’nde 3 ay tedavi altında kaldı.

Terör, 21 yıl sonra bu kez Mesut Erdinç Bayhan’ın karşısına adliye koridorlarında çıktı. Saatler 12.35’i gösterdiğinde meslektaşının rehin alındığını öğrendi. Meslektaşının yaşadıklarını ondan iyi kimse anlayamazdı. Nöbetçi savcı olduğu için olayı başından itibaren en yakından takip etti. Teröristler Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı rehin aldıklarında umudunu kaybetmemeye çalışarak bekleyişini sürdürdü. Ancak korkulan oldu ve Savcı Mehmet Selim Kiraz öldürüldü. Uykusuz geçen 72 saat boyunca olay yerinde inceleme yapan kişi, Savcı Mesut Erdinç Bayhan oldu. Gazi Savcı Bayhan, şehit arkadaşının soruşturmasını üstlenmişti.

Ergenekon kumpası soruşturmasını ilk yürüten Savcı Mesut Erdinç Bayhan, son olarak dava dosyasından çekilerek davayı başka savcılara bırakmıştı.

Vatani görevini yaparken çatışmada yaralanan askerlere, çalışma gücünü yüzde 60 kaybettiğine dair askeri hastanelerce rapor verilirse gazilik unvanı veriliyor.

Yaralanan bazı askerler ise bu oranın altında rapor verildiği için gazilerin hiçbir hakkından yararlanamıyor. Hatta iyileştikten sonra askerlik görevini tamamlamak üzere birliklerine dönenler dahi oluyor. Aldıkları fiziki ve psikolojik yaralar ile ömürlerinin sonuna kadar mücadele etmek zorunda kalan bu gaziler, devletin ilgisizliğinden yakınıyor ve "Sadece gazi madalyası onurunu yaşamak istiyoruz" diyorlar. Geçtiğimiz günlerde kurdukları "Malul Sayılmayan Gaziler" isimli dernek çatısı altında bir araya gelen mağdurlar arasında, bir de savcı var.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mesut Erdinç Bayhan, Siirt'te terör örgütü ile girdiği çatışmada yaralanmış boynundan giren kurşun koltuk altından çıkmıştı. Hiçbir maaş beklentisi olmayan Savcı Bayhan'ın madalya özlemini SABAH manşetten duyurmuştu.

Savcı Bayhan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na verdiği dilekçede, "Maaş istemem, devletimden gazilik madalyamı istiyorum" demişti. Kadir Erhan Tuna ise Tunceli'de terör örgütü ile girdiği çatışmada vuruldu. Kalbinin hemen altına isabet eden kurşunu halen vücudunda taşıyan Tuna ameliyat edilemiyor. Zira, kurşun çıkarılırsa kalbinin zarar görme riski çok yüksek. Tuna, "Devlet gazilik madalyası vermezse ben de kalbimde taşıdığım terörist kurşunu gazilik madalyam kabul edeceğim" diyor.

Yorumlar