Mersin’de 15 bin badem fidanı üreticiyle buluşturuldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Mersin İli Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi” kapsamında Gülnar ilçesinde yaşayan 500 üreticiye 15 bin adet badem fidanı dağıttı.Gülnar Eski Otogarda yapılan törene, Mersin Büyükşehir Belediyesi...

Google Haberlere Abone ol
Mersin’de 15 bin badem fidanı üreticiyle buluşturuldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Mersin İli Meyveciliği Yayma ve Geliştirme Projesi” kapsamında Gülnar ilçesinde yaşayan 500 üreticiye 15 bin adet badem fidanı dağıttı.

Gülnar Eski Otogarda yapılan törene, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Gülnar Kaymakamı Ekrem Güngör, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Gülnar İlçe Tarım Müdürü Süleyman Ergü, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Kerim Tufan, günümüzde çiftçinin halini yalnızca toprakla uğraşan, çiftçilik yapan insanların anlayacağını ifade ederek, “Ben köy çocuğuyum, Başkanımız köy çocuğu. Ben kara sabanla, çalının, çırpının ve taşın içerisinde yıllarca çift sürdüm. Üniversitede bir taraftan okurken, bir taraftan da babama yardım ettim. Onun için hala bizim avuçlarımız tezek kokar, toprak kokar, ot kokar. Köylünün, çiftçinin halinden iyi anlarız. Sayın Başkanımız da köy çocuğu ve benim yaşadığım çocukluğu o da yaşadı” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman köylünün ve çiftçinin yanında olduklarını ifade eden Tufan, “Belediyeye geldiğimiz zaman, bizim köylünün ve çiftçinin yanında olmamız, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığını kurmamız lazım dedik. Onun için de Mersin’de ilk defa Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığını kurduk. Başkanımız da köylümüze ancak bu daire başkanlığımız aracılığıyla yardımcı oluruz dedi. Biz istedik ki köylü alternatif ürünlere kavuşsun ve önü açılsın. Bizim bu yaptığımız belki küçük gibi görünüyor ama en azından bir yol çiziyoruz" diye konuştu.

Gülnar Kaymakamı Ekrem Güngör ise emeği geçenlere teşekkür ederek, "Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bu fidanlar gibi daim etsin. Allah bu ay yıldızlı bayrak altında nice fidanlar yetiştirmeyi ve nice fidanları toprakla buluşturmayı nasip etsin. Bol üretimli bir yıl diliyorum" şeklinde konuştu.

Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel de “İşte çiftçiye, vatandaşa sahip çıkmak budur. Geldiğimiz günden bu yana birçok fidan dağıtıldı. Ama şu badem fidanları Gülnarlılar için çok büyük bir velinimettir. Çünkü ilçemizde sadece şu fidanı toprağa koyduğumuz zaman bir defa can suyu vererek fidan artık kendi haline yetişebilir. Belki dünyanın başka yerlerinde buna rastlanmamıştır" dedi.

Gülnarlı üretici Faik Gürbüz, gerçekleştirilen badem fidanı dağıtımı için Gülnarlılar adına Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkür ederek, "Bizim üreticiler olarak en büyük eksiğimiz Gülnar yöresinde fidan yetiştirmek. Biz fidanları önceden 8-9 TL’ye alırken, Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz’ın yaptığı proje ile 3 lira gibi bir maliyetle alabildik. Büyükşehir Belediyemiz ilerleyen aylarda da Gülnar’da bu yetiştirdiğimiz bademleri kırmak elemek için tesis de kuracaklar. Bizim üreticilerimiz de ürünlerini daha yüksek fiyatlarla satabilecekler. Hepsinden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından üreticilere badem fidanları teslim edildi. Ayrıca Kerim Tufan, Silifke ilçesinin Bayındır ve Seyranlık mahallelerindeki üreticileri ziyaret ederek, köylülerle bir araya geldi ve badem fidanlarının teslimini yaptı. Proje ile hedeflenen ilçelerde badem, ceviz ve zeytin bahçelerinin sayısını artırarak yetiştiriciliği yaygınlaştırmayı ve kaliteli meyveler elde ederek üreticilerin gelir seviyelerinde artış sağlaması hedefleniyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi devam ettirdiği ceviz fidanı dağıtımında 6 ilçenin 50 mahallesinde yaklaşık bin 200 üreticiye 30 bin ceviz fidanı dağıtmış olacak. Ayrıca Gülnar’da 16 mahalle, Tarsus’ta 1 mahalle ve Silifke’de 2 mahalle olmak üzere 19 mahallede yaklaşık 600 üreticiye 16 bin 500 badem fidanı dağıtımı yapmış olacak. Proje kapsamında Tarsus, Anamur, Aydıncık, Akdeniz, Mut, Silifke, Toroslar, Tarsus ve Gülnar ilçelerinde yaklaşık 6 bin adet sarıkulak ve 50 bin adet gemlik çeşidi zeytin fidanı dağıtılacak.

Yorumlar