Merkez Bankası'nın faiz indirmesi

- TİM Başkanı Büyükekşi: - "Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi için faiz indirimlerinin devam etmesi gerekiyor. Faiz indirimleriyle birlikte zorunlu karşılıklarda da indirim sürecinin devam edeceğini umuyoruz" - "Umuyoruz ki alınan faiz indirimi kararı neticesinde piyasa faiz oranlarının daha düşük seviyelere gerilemesi ile ülkemizde yatırımlar, üretim ve ihracat sürekli bir artış trendine girecektir"

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası'nın faiz indirmesi

İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına ilişkin, Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi için faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini belirterek, "Faiz indirimleriyle birlikte zorunlu karşılıklarda da indirim sürecinin devam edeceğini umuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, TCMB'nin faiz indirimine ilişkin yaptığı açıklamada, faiz indiriminden ihracatçıların memnun olduğunu belirtti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son olarak faiz artımına gitmemesi ile küresel piyasalardaki gelişmelerin, Türkiye'de faiz indiriminin önünü açtığını ifade eden Büyükekşi, "Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi için faiz indirimlerinin devam etmesi gerekiyor. Faiz indirimleriyle birlikte zorunlu karşılıklarda da indirim sürecinin devam edeceğini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, küresel piyasalarda genişleyici para politikaları uygulamalarının sürdüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

"Fed son olarak Eylül ayındaki toplantısında faiz artırımına gitmeme kararı almıştı. Küresel büyüme oranlarında ise beklenenin altında gelen gerçekleşmeler 2016 yılı için büyüme tahminlerinin düşmesine yol açtı. Son olarak OECD, küresel büyüme beklentisini yüzde 3’ten yüzde 2,9’a düşürmüştü. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde küresel büyümeyi yukarılara taşımak amacıyla genişleyici politikaların devam edeceğini öngörüyoruz. Küresel piyasalardaki gelişmeler, TCMB’nin faiz indirimi için önünü açarken, iç piyasada da büyümeyi canlandırmak adına faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Son olarak açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamı Türkiye’nin potansiyel büyümesinin altında gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde bu performansı daha yukarılara taşımamız gerekiyor. Başbakanımız tarafından açıklanan kredi kartlarında taksit ve limit artışı önlemlerini bu açıdan önemli buluyoruz. Bu önlemlerin ilave faiz indirimleriyle desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca, TCMB’nin faiz indirimlerine ek olarak zorunlu karşılık oranlarında da indirimlerinin devam etmesini önemli buluyoruz. Umuyoruz ki alınan faiz indirimi kararı neticesinde piyasa faiz oranlarının daha düşük seviyelere gerilemesi ile ülkemizde yatırımlar, üretim ve ihracat sürekli bir artış trendine girecektir."


Yorumlar