Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi

- Otomotiv sektörü temsilcileri TCMB'nin faiz indiriminin kredi faiz oranlarına yansımasıyla satışları olumlu etkilemesini bekliyor - OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülan: - " İndirimin belli bir süre içerisinde kredi faiz oranlarına yansıması otomotive muhakkak olumlu etki yapacaktır" - TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kanca: - "Faizin düşmesi yetmiyor, bankaların daha fazla tüketici kredisi verme isteği olması gerekiyor" - Renault Mais Genel Müdürü Aybar: - "Otomotiv satışları için olumlu bir haber. Mühim olan bunun bankaların vatandaşlara yansıttığı faizlere de intikal etmesi"

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankasının faiz indirimine devam etmesi

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN DEMİR - Otomotiv sektörü temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin finans maliyetlerini düşürerek satışları olumlu etkilemesini bekliyor.

Faiz indirimini AA muhabirine değerlendiren Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, birçok malın satışında olduğu gibi otomobil satışlarında da özellikle kredi kullanımının etkisinin yüksek olduğunu söyledi.

Gülan, "Faiz indirimi hemen çok kısa bir süre içerisinde yansımayabilir ama belli bir süre içerisinde bunun kredi faiz oranlarına yansımasıyla otomotive muhakkak olumlu etki yapacaktır. Çünkü toplam araba satışlarının hemen hemen yarısı taşıt kredisi kullandırılarak gerçekleşiyor." dedi.

Faizin düşmesinin kurlara bir baskı uygulamaması halinde piyasanın bu indirimi olumlu karşıladığını gözlemlediklerini belirten Gülan, "Kurlara baskı uyguladığı zaman hem ara mamul hem de son mamulün avro cinsinden gelmesiyle sektörde bu sefer araç maliyetleri çok artıyor. Bu şekliyle devam ettiği müddetçe kredi oranlarındaki maliyetin düşüşü sektörün canlı gitmesini sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.


-"Bu politikaların devam etmesini diliyorum"


Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca da faiz indiriminin otomotiv sektörüne olumlu etkisi olacağını düşündüklerini ifade ederek, "Ancak 50 baz puan şu anda otomotiv sektörünü coşturur, satış rakamlarını çok ciddi satış artırır diye bir şey söylemek mümkün değil. Yine de olumlu etkisi olacağı kesin." şeklinde konuştu.

Kanca, bankaların, tüketici kredisi kullandırma konusundaki isteklerinin teşvik edilmesi gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Faizin düşmesi yetmiyor. Bankaların daha fazla tüketici kredisi verme isteği olması gerekiyor. Yoksa düşük faizli ama fazla kullanılmayan bir tüketici kredisi oluyor. Belli ki TCMB, Türk lirasının fazla değerliliği ve faizlerin de yüksekliği konusunda bir karara sahip ve bunu da yavaş yavaş bir yere çekmek istiyor. Ben bunu bir sanayici, aynı zamanda taşıt araçlarını temsil eden bir derneğin başkanı olarak oldukça cesur görüyorum. Bu politikaların da devam etmesini diliyorum. TCMB'nin kendi gördüğü ölçü kadar, bu köpüğü düzeltmeye yönelik bir gayreti var. Biz de bunun arkasındayız. TCMB'nin kararlılığını destekliyoruz. Kendi uzmanlığına göre ne kadar faizi düşüreceklerini onların belirlemesi gerekiyor ama arkalarında durduğumuzu, teşvik ettiğimizi ve desteklediğimizi bilmelerini istiyoruz."


-"(Faiz) oran, 1 ve altına indiği zaman ciddi iyileşme gerçekleşiyor"


Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise faizlerin düşmesiyle otomotiv sektöründeki finans çözümlerinde daha ucuz imkanların ortaya çıkabildiğini ifade ederek, otomobil satışlarının neredeyse yüzde 75'inin kredilendirmeyle yapıldığını bildirdi.

Aybar, finans maliyetlerinin aşağı inmesinin otomotiv satışları için olumlu bir haber olduğunu dile getirerek, "Mühim olan bunun otomobil kredilendirme sistemi içerisinde bankaların vatandaşlara yansıttığı faizlere de intikal etmesi. Orada hala daha aylık 1,3-1,4 aralığında bir faiz oranı var. Bu oran, 1 ve altına indiği zaman ciddi bir iyileşme gerçekleşiyor. Bu noktaya doğru gerileyecek diye ümit ediyoruz." şeklinde konuştu.

Mali istikrar ve makro ekonomik istikrarın büyük önem taşıdığını kaydeden Aybar, "Faizler aşağı iner, bir yerde krediler ucuzlar diye bakarız ama ani bir döviz sıçraması olursa, bu da maliyetleri olumsuz etkilediği için öbürünün bir kıymeti kalmaz. Onun için bizde önemli olan önce makro ekonomik istikrar ve bu istikrar içerisinde faizlerin düşmeye devam etmesi." dedi.

Yorumlar