Merkez Bankası son dakika faiz kararı: 100 puan daha indirim

Merkez Bankası son dakika faiz kararı: 100 puan daha düşüş uygulandı

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası faizi 100 puan daha indirdi

Merkez Bankası son dakika faiz kararını açıkladı. Piyasaların merakla beklediği karar sürpriz oldu. MB faizleri 100 baz puan daha indirerek Türkiye Ekonomi modelinde kararlı olduğunu ortaya koydu. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, eylül ayı faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizinde 100 baz puan indirime gitti.
Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Buna göre banka, bir hafta vadeli Repo ihale faiz oranında (Politika Faizi) 100 baz puan indirime giderek, yüzde 12 seviyesine çekti.

TCMB, bir önceki PPK toplantısı olan ağustos ayındaki toplantıda, politika faizinde 100 baz puan indirime gitmişti.

Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı ise 20 Ekim tarihinde gerçekleşecek.

MERKEZ BANKASI FAİZİ NEDEN İNDİRİYOR?

Merkez Bankası, ekonominin durağanlaşmasını önlemek, üretim ve istihdamın artmasını sağlamak için faizleri indiriyor. Faizlerin yüksek olması ekonominin durağan hale gelmesi demektir. Yüksek faizlerde yatırımcılar, yatırım yapmak yerine faize yönelmeyi tercih eder. Yüksek faizlerde krediler de yüksek olur. Yatırımcı kredi bulamayınca yatırım yapmaktan da geri durur. Yatırımcının geri durması ise istihdamı düşürür, ekonomi küçülmeye gider. 

FAİZ DÜŞÜNCE DOLAR NEDEN YÜKSELİR?

Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Çünkü yabancı yatırımcılar daha az kar etmeye başladıkları için daha yüksek faiz veren ülkelere yöneleceklerdir. Amerikan Merkez Bankası FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder. Bu halde Türk Lirası değer kazanacaktır. Yatırımcıların risk alma iştahı bu durumda artış kaydeder.Kredi faizi düşmesi halinde, kısa ve orta vadede talep edilen mal miktarı ve buna bağlı olarak yatırımlarda artış ve hareketlilik gözlenebilir. Bu yatırımlar orta ve uzun vadede talep enflasyonu yaratabilme potansiyeli taşıyor. Bu enflasyon ise ister istemez Türk Lirası'nın değer kaybetmesine kaynaklık teşkil eder. 


 

Yorumlar