Merkez Bankası PPK toplantı özeti (1)

- Özetten: - "Kırmızı et fiyatları alınan tedbirlerin etkisiyle azalmakta, mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları da son üç aydır gerilemektedir" - " Enerji fiyatları bu dönemde petrol ve diğer girdi fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak yüksek bir aylık artış kaydetti" -"Özel tüketimin büyümeye desteği sürerken, uzun süredir zayıf seyreden makine-teçhizat yatırımlarında toparlanma sinyallerinin arttığı görülmektedir"

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası PPK toplantı özeti (1)

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, kırmızı et fiyatlarının alınan tedbirlerin etkisiyle azaldığı, mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatlarının da son üç aydır gerilediği kaydedildi.

Kurulun 26 Ekim toplantısına ilişkin yayımlanan özette, eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,65 artığı ve yıllık enflasyonun 0,52 puan yükselerek yüzde 11,20 olduğu belirtildi.

Bu dönemde yıllık enflasyonun, enerji grubunda baz etkisiyle gerilerken diğer alt gruplarda yükseldiği vurgulanan özette, gıda enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumsuz baz etkisinin yanında işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükseldiği kaydedildi.


- İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilim sürüyor


Özette, temel mal ve hizmet gruplarında genele yayılan fiyat artışlarının görüldüğü, giyim grubundaki yükselişte ağırlık yapısındaki değişimin etkisinin öne çıktığı belirtilerek, bu gelişmelerle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi yükseltiği ifade edildi.

Eylül ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyonun 0,53 puan yükselerek yüzde 12,50 olduğunun bilgisinin verildiği özette, yıllık enflasyonun hem işlenmiş hem de işlenmemiş gıda gruplarında yükseldiği kaydedildi.

Özette, işlenmemiş gıda enflasyonundaki bu görünümde olumsuz baz etkisinin öne çıktığına vurgu yapılırken kırmızı et fiyatlarının alınan tedbirlerin etkisiyle azalmakta, mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatlarının da son üç aydır gerilemekte olduğu belirtildi.

Ekim ayına ilişkin öncü göstergelerin, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü eğilimin sürdüğüne işaret ettiğinin hatırlatıldığı özette şunlar kaydedildi:

"Enerji fiyatları bu dönemde petrol ve diğer girdi fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak bir aylık artış kaydederken bu eğilimin ekim ayında da sürdüğü görülmektedir. Hizmet grubu fiyatları eylül ayında yüzde 1,04 artı, grup yıllık enflasyon yüzde 9,55'e yükseldi. Yüksek aylık fiyat artışları alt gruplar geneline yayılırken özellikle konaklama hizmetleri ve kiradaki artış dikkat çekti. Genel enflasyona endeksleme davranışı güçlü görünürken eğitim hizmetlerinin fiyatları bir önceki ay olduğu gibi bu dönemde de yüksek bir oranda arttı. Hizmet enflasyonundaki yükselişte maliyet artışları ve geçmiş enflasyona endekslemenin yanı sıra iktisadi faaliyetteki güçlü seyrin de etkilerinin hissedildiği dikkati çekti."


- Eylül ayında temel mal grubu yıllık enflasyonu arttı


Özette, eylül ayında temel mal grubu yıllık enflasyonunun 1,62 puan artarak yüzde 12,70 olduğu bilgisi verilerek şunların altı çizildi:

"Yıllık enflasyon, giyimde belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda yükselmiştir. Temel mal enflasyonunun son dönemdeki yukarı yönlü seyrinde döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkileri, iktisadi faaliyetteki güçlü seyir ve giyim kaynaklı yöntemsel etkiler öne çıkmaktadır.

Giyim fiyatlarının ağırlık yapısındaki değişim yıl içindeki en belirgin etkisini bu dönemde göstermiş ve çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonundaki yükselişin yaklaşık yarısı yöntemsel etkilerden kaynaklanmıştır. Öte yandan, dayanıklı mal fiyatlarındaki artışta otomobil ve beyaz eşya kalemleri öne çıkarken, giyim ve dayanıklı dışı temel mallarda aylık fiyat artışları ivmelenmiştir."

Ekim ayına ilişkin göstergeler grup enflasyonundaki yükselişin sürdüğüne işaret edilen özette, bu gelişmede beyaz eşya ile mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin geri alınmasının etkisinin de rol oynayacağı, bunun yanında ekim ayında giyim grubundaki yöntem değişiminin yukarı yönlü etkisinin azalarak da olsa süreceği not edildi.

Özette, enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaya devam ettiği kaydedildi.


-" Turizm sektöründeki toparlanma da iktisadi faaliyeti destekledi"


Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğine işaret ettiğinin vurgulandığı özette, temmuz-ağustos dönemi sanayi üretimi ve eylül ayına ilişkin anket göstergelerinin sanayi sektörü faaliyetinin ikinci çeyreğe kıyasla bir miktar hız kesmekle birlikte kuvvetli seyrettiği belirtildi.

Özette, bu dönemde büyümenin sektörel yayılımının artmasıyla hizmet ve ticaret sektörlerine ilişkin göstergelerin de güçlü bir seyir arz ettiği belirtilerek, turizm sektöründeki toparlanmanın da iktisadi faaliyeti desteklediği ifade edildi.

Üretim sektöründekine benzer bir görünümün talep göstergelerinde izlendiğinin kaydedildiği özette, "Özel tüketimin büyümeye desteği sürerken, uzun süredir zayıf seyreden makine-teçhizat yatırımlarında toparlanma sinyallerinin arttığı görülmektedir. Yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi talebin büyümeye katkısının artacağı öngörülmektedir. Kurul, iktisadi faaliyetin güçlü seyrine ek olarak takvim ve baz etkilerinin de etkisiyle üçüncü çeyrekte yıllık büyümenin oldukça yüksek bir oranda gerçekleşeceği değerlendirmesini yinelemiştir." görüşlerine yer verildi.

Özette, başta Avrupa Birliği bölgesinde iyileşen büyüme görünümü olmak üzere küresel ölçekte gözlenen toparlanma eğiliminin ve dış piyasalarda pazar çeşitlendirme esnekliğinin ihracatı desteklemeye devam ettiğine vurgu yapılarak, iç talepteki toparlanma ve baz etkileri ile önümüzdeki aylarda cari açıkta bir miktar artış beklense de turizmdeki güçlü toparlanma ve mal ihracatındaki artış eğiliminin cari dengeye olumlu katkı vermeye devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

İş gücü piyasasındaki iyileşmenin temmuz döneminde durakladığının bilgisinin verildiği özette, bu dönemde inşaat sektörü istihdamının artarken sanayi ve hizmet sektörlerinde istihdamın bir önceki döneme göre gerilediği, böylelikle üçüncü çeyrekte iktisadi faaliyetin sektörler geneline yayılan güçlü seyrine karşılık iş gücü piyasasında kısmi bir iyileşme görüldüğü vurgulandı.

Özette, anket verilerinin temmuz dönemindeki zayıf görünümünün geçici olduğuna işaret edilerek, bununla birlikte kurulun, iş gücüne katılım oranındaki güçlü artış eğilimi nedeniyle istihdam artışlarının işsizlik oranlarına yansımasının nispeten sınırlı kaldığının not edildiği hatırlatıldı.

İktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte güçlü bir seyir izlediğinin belirtildiği özette, iç talepteki iyileşmenin devam ederken başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dış talepteki iyileşmenin ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü, kurulun, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.



Yorumlar