Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (2)

- "Bu yıl temel amacımız, en kısa zamanda enflasyonu tek hanelere indirip sonrası hedeflere doğru yaklaştırmak. Bunun için gereken tüm para politikası adımlarını atıyor olacağız" - "Enflasyon dinamiklerinde genele yaygın ve ikna edici düşüş gerçekleşene kadar bu sıkı duruş korunacak. Riskleri yakın takip ediyor olacağız ve gerektiğinde ilave parasal sıkılaştırma yapabiliriz" - "Olası riskleri ve şokları da dikkate alarak para politikası kararlarını buna göre şekillendiriyoruz. 2018'de de aynı biçimde gerçekleşmiş olacak" - "(Reeskont kredileri) 1 Şubat itibarıyla bu dönem bitiyor. Bugün itibarıyla bu sürecin tekrar uzatılmasına yönelik alınmış herhangi bir kararımız yok"

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (2)

ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, "2018'de temel amacımız, en kısa zamanda enflasyonu tek hanelere indirip sonrası hedeflere doğru yaklaştırmak. Bunun için gereken tüm para politikası adımlarını atıyor olacağız." dedi.

Çetinkaya, "Enflasyon Raporu 2018-I"in tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Küresel ekonomideki gelişmelerin kendilerine birçok kanaldan etki ettiğini belirten Çetinkaya, küresel ekonomideki toparlanmaya karşın, muhtelif risklerin de söz konusu olduğunu bildirdi.

Çetinkaya, ülke ekonomisine etki edebilecek kanalları dikkate almaya çalıştıklarına işaret ederek, "Biz Merkez Bankası olarak bunları yakından takip ederek, para politikasında gereken adımları atarız. Yapabileceğimiz şey; kırılganlıkları azaltmak, şoklara karşı dayanıklılığı artırmak, finansal piyasa gelişmelerinin bizim esas amacımız olan finansal istikrara yönelik olası etkilerini dikkate alarak para politikasını bu yönde şekillendirebilmek." diye konuştu.

Geçen yıl yaşanan zorluklarla enflasyonu artıran temel faktörlerin iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Çetinkaya, enflasyondaki artışın önemli bölümünün, döviz kuru gelişmeleri ve emtia fiyatları gibi göreli fiyat değişimlerinden kaynaklandığını söyledi.

Çetinkaya, önemli şokların yaşandığı bir dönemin geride bırakıldığının altını çizerek, "2017'de Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki artış yüzde 30 civarında gerçekleşti ki bu tarihsel bir zirve. Hesaplamalarımıza göre, tek başına maliyet faktörlerinin enflasyona etkisi 2017'de 4 puan civarında gerçekleşti. Parasal sıkılaştırmanın etkisini geciktiren bazı unsurlar oldu. Bunlardan bir tanesi, çok hızlı kredi büyümesi. Önümüzdeki dönemde bu etkilerin bir kısmının kademeli olarak ortadan kalkmasını bekliyoruz. Bu yönüyle baktığımızda, özellikle birikimli döviz kuru etkileriyle birlikte, çekirdek enflasyonda düşüş için bir alan söz konusu. Para ve maliye politikalarındaki ortak koordinasyon da etkili olacak." değerlendirmesinde bulundu.

- "Sıkı duruş korunacak"

Küresel etkenler başta olmak üzere yukarı yönlü risklere dikkati çeken Çetinkaya, şöyle devam etti:

"Yüksek enflasyon nedeniyle fiyatlama davranışları ve beklentilerde bozulma söz konusu. 2018'de temel amacımız, en kısa zamanda enflasyonu tek hanelere indirip sonrası hedeflere doğru yaklaştırmak. Bunun için gereken tüm para politikası adımlarını atıyor olacağız. Enflasyon dinamiklerinde genele yaygın ve ikna edici düşüş gerçekleşene kadar bu sıkı duruş korunacak. Riskleri yakın takip ediyor olacağız ve gerektiğinde ilave parasal sıkılaştırma yapabiliriz."

Çetinkaya, Para Politikası Kurulu toplantılarının takvimine yönelik soru üzerine, toplantı takvimini belirlerken küresel gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Geçen yıl toplantı sayısını 8'e indirdiklerini anımsatan Çetinkaya, "Toplantıları ve tarihleri belirlerken birçok faktörü dikkate alıyoruz. Toplantıların mevcut takvimi, bizim alacağımız kararlar açısından özel bir etki oluşturmuyor. Biz elbette olası riskleri, şokları, tüm yukarı yönlü riskleri de dikkate alarak para politikası kararlarını buna göre şekillendiriyoruz. 2018'de de aynı biçimde gerçekleşmiş olacak." ifadesini kullandı.

Para politikasının, kısa vadeli piyasa faizlerini belirlemeye odaklandığını anlatan Çetinkaya, piyasa pozisyonlaması, beklentiler ve ihale takvimi gibi bazı unsurların da bazen bir araya gelebileceğini söyledi.

Çetinkaya, bu yıla ilişkin enflasyon patikasına ilişkin soru üzerine, "Bugün itibarıyla bakıldığında, enerji ve emtia fiyatlarındaki olası yukarı yönlü hareketlilik, küresel para politikaları, jeopolitik riskler gibi birçok unsur var ki bunlardan bir kısmı geçtiğimiz yıl da bizim işimizi zorlaştıran unsurlardı. Bu risklerin hala var olduğunun farkındayız. O anlamda para politikasındaki sıkı duruşu net olarak vurguluyoruz. Bu gelişmelerin, fiyatlama davranışlarına, enflasyon görünümüne etkilerini yakından takip edeceğiz. 2018 yılında bizim açımızdan önemli olan, elbette para politikasındaki sıkı duruş." dedi.

Döviz kuru etkisinin geçen yıl oldukça yüksek gerçekleştiğini hatırlatan Çetinkaya, birikimli etkilerin kademeli olarak bir miktar hafiflemesini beklediklerini dile getirdi.

Çetinkaya, gıda enflasyonundaki risk ve oynaklıklara da işaret ederek, "Geçen yıl Gıda Komitesi önemli çalışmalar yerine getirdi ancak buna rağmen, bazı alt kalemler sebebiyle gıda enflasyonu öngörülenin üzerinde gerçekleşti. Gıda Komitesinin yine yoğun bir çalışmayla bu süreçte oynaklıkları azaltabilmek adına kısa ve orta vadeli yapısal sayılabilecek adımları atmaya devam edeceğini söyleyebilirim." diye konuştu.

Mali disiplin ve para politikaları eşgüdümünün, 2017 yılında olduğu gibi bu sene de devam etmesini beklediklerini vurgulayan Çetinkaya, şunları kaydetti:

"Bu anlamda, kredilerin bir miktar yavaşladığı, çıktı açığının 2017 yılına göre dezenflasyon sürecine daha olumlu katkı verdiği bir resim söz konusu. Enflasyon patikasıyla ilgili elbette yukarı yönlü risklerin farkındayız. Burada yıl boyunca en kritik faktör para politikası ve para politikası adımları olacaktır. Burada kararlılıkla adım atılacaktır."

Çetinkaya, geçen yıl 2 ayrı dönem için reeskont kredilerinin Türk lirası cinsinden ödenebilmesi imkanı sağladıklarını anımsatarak, kredilerin ihracatın ve ihracatçıların desteklenmesini amaçladığını söyledi.

Reeskont kredilerini, geçen yıl yüksek oynaklık dönemlerinde bir araç olarak kullandıklarını ve olumlu etkilerini gördüklerini anımsatan Çetinkaya, "1 Şubat itibarıyla bu dönem bitiyor. Bugün itibarıyla bu sürecin tekrar uzatılmasına yönelik alınmış herhangi bir kararımız yok." dedi.

(Bitti)

Yorumlar