Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (1)

- “Para politikası, enflasyonu hedeflere getirecek şekilde sıkı olacak. Yüzde 5’e giderken, önümüzdeki yıl için para politikası duruşu enflasyonun yüzde 7 ve altında gerçekleşmesi için şekillenecek. Enflasyon trendinde ikna edici bir düşüş sağlanana kadar da mevcut parasal duruşun korunması söz konusu olacak” - “2018 yılı boyunca bu sıkı duruş ne kadar uzun süre korunması gerekiyorsa o kadar uzun süre korunacak”

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya soruları yanıtladı: (1)

İSTANBUL (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, para politikasının, enflasyonu hedeflere getirecek şekilde sıkı olacağını belirterek, "Yüzde 5’e giderken, önümüzdeki yıl için para politikası duruşu enflasyonun yüzde 7 ve altında gerçekleşmesi için şekillenecek. Enflasyon trendinde ikna edici bir düşüş sağlanana kadar da mevcut parasal duruşun korunması söz konusu olacak.” dedi.

Çetinkaya, bu yılın 4'üncü Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı sunumun ardından ekonomist ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çıktı açığının enflasyona etkisine ilişkin soru üzerine Çetinkaya, 2017 yılına başlarken maliye politikası tarafında genişletici ve destekleyici tedbirlerin devreye alındığının görüldüğünü belirterek, eş zamanlı olarak kredi kanalında özellikle KOBİ kredileri başta olmak üzere ticari krediler tarafından çok ciddi bir kredi büyümesinin yaşandığını anımsattı.

Çetinkaya, 2016 yıl sonunda kur etkisinden arındırılmış yüzde 10’lar seviyesine gerilemekte olan kredi büyümesinin ekim itibarıyla yüzde 20’lere ulaştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Yoğun kredi kullanımının özellikle yılın ilk yarısında gerçekleştiğini biliyoruz. Tüm bu faktörler bizim açımızdan para politikası sıkı duruşunu zaten doğal olan bir süreç ile bu aktarımla piyasaya oluşturduğu etkinin bir süre gecikmesine yol açtı. Önümüzdeki yıl için biz değerlendirmelerimizi yaparken çıktı açığı yönünden, büyümenin potansiyeline yakınsadığı, ilave tedbirlerin OVP’de de bahsedildiği üzere teşviklere ihtiyacın ortadan kalktığı... Zaten bir kısım tedbirler vergi indirimleri başta olmak üzere bu ay itibarıyla tamamlandı. Kredi büyümesinin normal seyirde dönmeye başladığı bir çerçeveyi esas alıyoruz.

Tüm bu faktörlerde bahsettiğimiz beklentileri teyit eden gelişmeler şimdiden görülmeye başlandı. Bu yüzden önümüzdeki yıl potansiyeli yakınsayan bir çıktı açığı ve para politikasının sıkılaştırıcı etkisinin daha net görülebileceği dönemi öngörüyoruz. Potansiyel büyüme ile ilgili biz projeksiyonlarımızı hazırlarken çıktı açığı bazlı değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Potansiyel büyüme konusunda belki önümüzdeki dönemde yeni gerçekleşen rakamlar çerçevesinde hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğimiz 2017'nin büyümüme trendini de analiz eden bazı yayınlarla duruşumuzu ve değerlendirmelerimizi detaylı olarak paylaşmaya çalışacağız.”


- "(Para politikası) Sıkı duruş ne kadar uzun süre korunması gerekiyorsa o kadar süre korunacak”


Çetinkaya, 2018 yılında enflasyon tahminlerinin yüzde 7 olduğunu anımsatarak, para politikasının enflasyona dair belirlenmiş tek hedefinin yüzde 5 düzeyinde bulunduğunu, ancak daha önce de bahsettiği gibi bunun orta vadede gerçekleşmesinin daha kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdi.

Burada para politikasının üzerine düşen rolü üstleneceğini aktaran Çetinkaya, bununla birlikte dışsal faktör ve özellikle yapısal alanda sağlanacak katkı ve koordinasyonun bu süreci daha erkene çekebileceğini paylaştıklarını hatırlattı.

Çetinkaya, para politikasının enflasyonu hedeflere getirecek şekilde sıkı olacağını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

“Yüzde 5’e giderken, önümüzdeki yıl için para politikası duruşu, enflasyonun yüzde 7 ve altında gerçekleşmesi için şekillenecek. Enflasyon trendinde ikna edici bir düşüş sağlanana kadar da mevcut parasal duruşun korunması söz konusu olacak. Çünkü bugün itibarıyla trendi, manşet enflasyon dışında çekirdek enflasyon gelişmelerini özetlemeye çalıştım.

Riskler hala yukarı yönlü. Bu anlamda ikna edici bir trend bizim açımızdan manşet enflasyondan bağımsız olarak birçok faktör de aşağı yönlü, ancak kuvvetli bir aşağı yönlü trendin görülmesi anlamına geliyor. Bu çerçevenin gerçekleşmesi, bu noktaya ve daha ilerisine ulaşabilmek açısından 2018 yılı boyunca bu sıkı duruş ne kadar uzun süre korunması gerekiyorsa o kadar uzun süre korunacak.”

(Sürecek)

Yorumlar