Merkel-Macron görüşmesi

- Almanya Başbakanı Merkel: "Avrupa’nın yeniden şekillendirilmesi bir barış projesinin ötesinde, değerlerimizi dünya çapında kabul ettirebileceğimiz ve çıkarlarımızı birlikte savunabileceğimizi gösteren projeler olmalı" - Fransa Cumhurbaşkanı Macron: "(Suriye'ye ilişkin) Bu konuda bazı özel durumlar vardı. Bu nedenle şu ana kadar yaptığımızdan daha fazlasını yapmak mümkün olmadı"

Google Haberlere Abone ol
Merkel-Macron görüşmesi

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Avrupa’nın yeniden şekillendirilmesi, bir barış projesinden ötesinde, değerlerimizi dünya çapında kabul ettirebileceğimiz ve çıkarlarımızı birlikte savunabileceğimizi gösteren projeler olmalı.” dedi.

Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yapacakları görüşme öncesinde Berlin’deki Humboldt Formu’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Merkel, haziran ayı sonunda gerçekleşecek Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’ne kadar Avrupa’nın yeniden canlandırılması için önemli kararlar alınması gerektiğini vurguladı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bir barış projesi olan Avrupa’nın artık çevresinde savaşlar yaşandığına işaret eden Merkel, “Avrupa'nın yeniden şekillendirilmesi bir barış projesinin ötesinde, Avrupa'da birlikte çalıştığımızda değerlerimizi dünya çapında kabul ettirebileceğimiz ve çıkarlarımızı birlikte savunabileceğimizi gösteren bir proje olmalı.” dedi.

Avrupa’daki çeşitliliğin zenginlik olarak görülmesini isteyen Almanya Başbakanı, haziran ayı sonuna kadar Avrupa’nın ortak iltica sisteminde mümkün olduğu kadar çok ilerleme sağlanması gerektiğini savundu.

“Ortak dış politikaya ihtiyacımız var. Özellikle Suriye’de ve Ukrayna’da katkı sağlamak için neler yapabileceğimizi konuşacağız." diyen Merkel, Avrupa’nın ekonomisini ve parasal birliğini daha ileriye götürmek istediklerini belirtti.

Almanya ile Fransa arasında bazı konuların çıkış noktalarında farklı görüşler bulunduğunu vurgulayan Merkel, "Açık tartışmalara ve sonunda uzlaşma yeteneğine ihtiyaç var." şeklinde konuştu.

Macron’un ve kendisinin gelecek hafta ABD’ye ayrı ayrı yapacakları ziyarette ABD Başkanı Donald Trump’a nasıl bir mesaj götürecekleri yönündeki bir soruya ise Merkel, "Dünyada birçok demokratik olmayan gelişmelerden dolayı transatlantik ittifak, korumak ve bakmak istediğim bir hazininedir." cevabını verdi.

İran konusunda Fransa ile yakın iş birliği içinde olduklarını belirten Merkel, İran'ın balistik füze programının endişe sebebi olduğunu, bu konuda Fransa ile ortak tutum sergileyeceklerini kaydetti.

- Fransa Cumhurbaşkanı Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Macron da, İngiltere ve ABD ile birlikte Suriye'de Esed rejimine karşı düzenledikleri sınırlı askeri harekatı savunarak, "Suriye ile ilgili olarak zaten uluslararası alanda bir meşruluk durumu var. Yine de sınırlı harekat başlamadan önce bir kaç kez Şansölye (Merkel) ile görüştük." dedi.

Bu konuda İngiltere Başbakanı Theresa May ile yoğun temas halinde bulunduğunu ifade eden Macron, haftalarca sürebilecek bir parlamenter tartışmayı beklememeye karar verdiklerini anlattı.

May ile yakın temasta kalmaya devam edeceklerini, insani ve diplomatik alanda da Suriye'de faaliyet göstermek istediklerini kaydeden Macron, "Bu konuda bazı özel durumlar vardı. Bu nedenle şu ana kadar yaptığımızdan daha fazlasını yapmak mümkün olmadı." değerlendirmesinde bulundu.

İran ile ilişkilerde bir sorun yaşanmaması için AB bünyesinde görüşmelerin gerekliliğini vurgulayan Macron, "İran konusunda, İngiltere ile de ortak bir tutumumuz var." dedi.

AB ülkelerine ulaşan yasa dışı göçe de değinen Macron, bir yandan AB dış sınırlarının korunması, diğer yandan da sığınmacıların AB ülkelerine yerleştirilmelerinde dayanışma gösterilmesi için gerekli kuralların oluşturulması gerektiğini ifade ederek, "Geçmişte büyük göç fenomenleri yaşadık ve göç baskısı hala yüksek." dedi.

Öte yandan Macron, ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı görüşmede ağırlıklı olarak ticari konuları ele alacaklarını kaydetti.

Macron, aşırı sağcı akımların güçlendiği ve dünyada büyük sınavların yaşandığı bir dönemde Avrupa'yı ortak bir bakış açısıyla şekillendirmeleri gerektiğini belirterek, para ve bankalar birliğinin sağlanması, ayrıca göç, güvenlik ve enerji konularında da haziran ayındaki AB Zirvesi'ne kadar görüşmelerini sürdüreceklerini ifade etti.


Yorumlar