"Merdiven altı" kolonyalar sağlığı tehdit ediyor

- Kolonyanın maliyetini düşürmek için etil alkol yerine, metil alkol kullanan üreticiler insan sağlığını riske atıyor - Sakaryalı kolonya üreticisi Kılıç: - "Metil alkolü burnunuza çektiğinizde binlerce hücreniz ölüyor ve kesinlikle kozmetik sektöründe kullanılması yasak. Ancak piyasa fiyatlarının neredeyse, yarısı kadar olan metil alkol merdiven altı üretim yapanlarca maalesef kullanılıyor. Bunların kullanılmasında denetimsizliğin de çok büyük bir payı var"

Google Haberlere Abone ol
"Merdiven altı" kolonyalar sağlığı tehdit ediyor

SAKARYA (AA) - Kolonyanın maliyetini düşürmek için etil alkol yerine, metil alkol kullanan "merdiven altı" üreticiler, insan sağlığı için tehlike oluşturuyor.

Ramazan Bayramı'nın gelmesiyle kolonyalar tezgahlardaki yerini aldı. Üreticilerin etil alkol yerine, zehirli kimyasallardan arındırılmamış metil alkolü kullanması halk sağlığı açısından risk teşkil ediyor.

Sakaryalı kolonya üreticisi Murat Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, firmanın babaları tarafından 1966 yılında kurulduğunu ve 50 yıldır hizmet verdiklerini belirtti.

Kolay para kazanmak isteyenlerin merdiven altı üretime başvurduğunu ifade eden Kılıç, "Maalesef böyle bir şey var. Yıllardan beri biz şikayet ediyoruz fakat dikkat edilmiyor. Kolonya üretirken iki çeşit alkol kullanıyoruz birisi etil alkol, bu kozmetik ve sağlıkta kullanılıyor. Diğeri de metil alkol, bu da sanayide özellikle yanıcı olarak kullanılıyor ve insan sağlığına çok büyük bir zararı var." dedi.

"Metil alkolü burnunuza çektiğinizde binlerce hücreniz ölüyor" diyen Kılıç, şöyle devam etti:

"Kesinlikle kozmetik sektöründe kullanılması yasak. Ancak piyasa fiyatlarının neredeyse yarısı kadar olan metil alkol, merdiven altı üretim yapanlarca maalesef kullanılıyor. Bunların kullanılmasında denetimsizliğin de çok büyük bir payı var."

Kılıç, kolonya fiyatlarında piyasada büyük farkların olduğunu vurgulayarak, "Yani bir litre kolonya bugün bir markette 4,70, bir markette 5,5, bir yere gidiyorsunuz 12, bir yere gidiyorsunuz 15 lira. Şimdi burada marka ve kalite faktörleri çok önemli. Bizde öncelikli olan kalite ve insan sağlığı. Aradaki fiyatlar bizi çok etkilemiyor." ifadesini kullandı.

- "Deneyim sahibi olan iş yerlerinden alın"

Son 15 yıldır kolonya ve tarzı kokularda ilerleme kaydettiklerini anlatan Kılıç, 82 çeşit kolonya üretebildiklerini, kokunun istenilen tarzda ve istenilen renkte hazırlandığını bildirdi.

Kılıç, ürünlerinin tamamının doğal olduğunu vurgulayarak, sağlığa zararlı, Sağlık Bakanlığının müsaade etmediği hiçbir ürünü kullanmadıklarına dikkati çekti.

Bayramlarda klasik olarak en çok limon kolonyasının tercih edildiğini aktaran Kılıç, şöyle konuştu:

"Son 10-15 yıldır yöresel kolonyalarımız ön plana çıktı. Şehri Sakarya adında bir kolonyamız var şu an en çok satışı bundan yapıyoruz zaten. İnsanlar artık kendi yapılarına göre, kendi hoşlandıkları kokuları almak istiyorlar. Müşterilerimize şunu söylüyoruz, lütfen yıllardan beri deneyim sahibi olan iş yerlerinden alın ürünlerinizi, bu sadece kolonya için değil sağlıkla ilgili tüm ürünlerde geçerli."

Yorumlar