Mennan Usta kimdir? Mennan Aksoy Usta nerelidir?

Mennan ustanın kim ve nereli olduğu soruları uzun zamandır sosyal medyada merakla cevap arıyor. İşte Mennan Usta hakkında açık kaynaklarda yer alan bilgilerden bazıları...

Google Haberlere Abone ol
Mennan Usta kimdir? Mennan Aksoy Usta nerelidir?

 Mennan Usta kimdir, nerelidir, kaç yaşında neden bu kadar ünlü oldu soruları merakla soruluyor. İlginç kişiliği ve mesleğiyle Türkiye'nin en dikkat çeken el zanaatları ustası olan Mennan Usta uzun zamandır ilgiyle takip ediliyor.

MENNAN USTA KİMDİR?

Mennan Usta 1955 yılında Gaziantep'te dünyaya geldi. Henüz yaşındayken demir atölyesinde iş hayatına başlamış. 68 yaşında ve ilkokul mezunu olan Mennan usta, makine dehası olarak biliniyor. Sanayi fuarlarında gördüğü makineleri en fazla 10 dakika inceledikten sonra aynısını yapabiliyor. Bu olağan üstü yeteniği yüzünden Avrupa ve Amerika'da yapılan sanayi fuarlarına girişi yasaklanıyor ve o bir yolunu bulup yine girmeyi başarıyor.

Mennan Usta kimdir Mennan Aksoy Usta nerelidir
Mennan Usta 

 

Mennan usta, Küsget'teki atölyesinde 10 yılda sayısız makine yaptı. Gaziantep' in hatta Türkiye' nin önemli makina sanayicilerinden biri olarak gösterilen Mennan usta, hali ipliği makinesinden, tencere-kazan makinesine, fıstık makinesinden triko ipliği makinesine kadar onlarca makine üretti. Bu makineleri üretebilmek için ar-ge çalışmalarına 7 milyon dolar harcadı. Mennan ustanın elinden çıkan makineler Suriye, Pakistan, Fas, Romanya ve İran'a ihraç edildi.

Türkiye'de ilk kez triko ipliği makinesini yapmayı başaran Mennan usta, bu makineyi de Brezilya'ya satarak, teknoloji satan bir usta haline geldi. Bu yeteneğinin yanı sıra oldukça sempatik olan Mennan Usta'nın, TRT kanalı tarafından belgeseli de yapılmıştır. Sanayiye katkılarının yanı sıra istihdam sağlayarakta ülke ekonomisine büyük katkıları olmuştur.

NASIL FABRİKATÖR OLDU?

Mennen Aksoy, 1965´te bir demir atelyesinde, 10 yaşındayken çırak olarak başlamış çalışma hayatına. Çıraklıktan arkadaşı Cahit Özçelik´le açtıkları atelyede Antep´in meşhur para kasaları için yedek parça imal etmişler. O yıllarda yeni gelişen akrilik iplik sanayii, iplik makinelerinin çok pahalı olmasından şikayetçiymiş. Türk sanayiciler makine başına Almanya´ya 1 milyon 40 bin dolar ödüyormuş.

Mennan Usta kimdir Mennan Aksoy Usta nerelidir

Mennan Usta

 

Mennan Usta ‘‘Yahu ben şu makineyi bir görim’’ demiş ve soluğu fabrikada almış. Aletin başında iki tur dönmüş ve sanayiciye dönüp, ‘‘Ben bunu ederim’’ deyivermiş. Sanayici gülerek, ‘‘Bu dışardan görüldüğü kadar basit bir araç değil’ diye ustayı terslemiş. Mennan Usta hafta sonlarında makinayı incelemeye, ölçüp biçmeye başlamış. Aklının ermediği noktalarda, fabrikaya gelip giden teknoloji aşığı Antepli bilimadamı Doç. Dr. Yusuf A. Uskaner´den yardım almış. Üniversite rektörlüğü Mennan Usta´yla birlikte bir mucize peşinde koşan bu bilimadamının, ustanın atelyesinden ayağını kesmesini ve kendisini akademik çalışmaya hasretmesini istemiş. Uskaner gizli gizli atelyeye gidip gelmeye devam edince rektörlük bu sefer para cezaları kesmiş. Uskaner, bunun üzerine üniversiteye veda edip Mennen Usta´yla çalışmaya koyulmuş. Bu küçük işletmenin bir köşesinde sessiz sedasız imal edilen makine ortaya çıkınca yer yerinden oynamış.

TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Mennan Usta ve ekibine 1998´in Teknoloji Başarı Ödülü´nü vermiş ve bundan sonraki çalışmaları desteklemeye başlamış. Almanların, 1 milyon 40 bin dolara Türkiye´ye sattığı makineyi Mennan Usta sanayiciye 400 bin dolara veriyor. Bunun üzerine Almanlar aynı makinenin fiyatını şimdi 650 bin dolara kadar indirmiş. Mennan Usta´nın küçük atelyesi, Antep´in bir köşesinden dünya devlerine kafa tutuyor.

Kaynak: Meb.gov.tr / Sonhaberler.com

Yorumlar