Memur zammı seyyanen üzerinden mi hesaplanacak? İşte hesaplama yöntemi

Memur maaşına 2024 ocak ayı itibariyle zam gelecek. Yapılacak zamda birçok faktör gözönünde bulundurulacak. Bu durumu bilen memurlar, yapılacak zamların seyyanen zam üzerinden mi yoksa kök maaş üzerinden mi yapılacağını merak ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Memur zammı seyyanen üzerinden mi hesaplanacak?

Memur zammı seyyanen üzerinden mi yoksa kök maaş üzerinden mi yapılacak sorusu 2024 ocak ayında zam bekleyen memurun kafasını kurcalıyor. 

MEMUR ZAMMI SEYYANEN ÜZERİNDEN Mİ HESAPLANACAK?

2024 Ocak ayında yapılacak memur maaş zammıyla ilgili detaylar şu şekildedir:

Enflasyon Oranlarına Göre Hesaplama

2024 Ocak ayı memur maaş zammı, son 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına göre belirlenecek. Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 61,98 olarak gerçekleşirken, aylık yüzde 3,28 oldu. Son 5 ayın enflasyon farkı ise yüzde 33,6 olarak ölçüldü​​​​.

Beklenen Zam Oranları

Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından net zam miktarı belli olacak. 3 Ocak 2024 tarihinde açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından net zam miktarı belli olacak. 5 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı dahil maaş zammının yüzde 45 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Beklenen Aralık ayı enflasyon rakamı ile birlikte memur maaş zammının yüzde 50 civarında olacağı bildiriliyor​​​​.

Memur ve Emekli Maaşları

En düşük memur maaşı, zam ile birlikte 33 bin lira seviyesine çıkacak. SSK ve Bağkur emeklilerinin 5 aylık enflasyon zammı yüzde 33.66 seviyesinde olup, Aralık ayı enflasyonu ile birlikte maaş zammının yüzde 40'a yaklaşması bekleniyor. Enflasyon farkı ve yüzde 15'lik zam göz önünde bulundurulduğunda, yıl sonu itibarıyla yüzde 50'ye yakın bir zam öngörülüyor. En düşük emekli memur maaşı, yüzde 50 oranında zam yapılsa bile 14 bin 815 liraya varacaktır​​​​​​.

Seyyanen Zam Uygulaması

2023’ün Temmuz ayında kamu çalışanlarına 8 bin 77 lira seyyanen zam yapıldı. Bu zam, toplu sözleşme zammının ve enflasyon farkının üzerine eklendi. Seyyanen zam, ilave ücret olarak ödendi ve 31 Aralık 2023 tarihinde sona erecek. Bundan sonraki dönemlerde de ödenmeye devam edecek olup, bu durum 2024 Ocak ayı zamlarını da etkileyebilir​​.

Bu bilgiler ışığında, 2024 Ocak ayındaki memur maaş zammının son 6 aylık enflasyon verileri ve toplu sözleşme zammı dikkate alınarak belirleneceği anlaşılmaktadır. Enflasyon oranları ve seyyanen zamın etkisiyle, memur ve emekli maaşlarında önemli bir artış beklenmektedir.

KAYNAK: SONHABERLER / HABER MERKEZİ

Yorumlar