Memur maaşları neden eksik yattı?

Memur maaşları 15 Ocak Pazar akşamı itibariyle zamlı halleriyle hesaplara yattı. Ancak yatan maaşların eksik olduğu ileri sürüldü. Peki, bu durum neden kaynaklanıyor, memur maaşları neden eksik yattı?

Google Haberlere Abone ol
Memur maaşları eksik mi yattı?

Memur maaşları eksik mi yattı, neden eksik yattı soruları bugün memurların en çok cevabını aradığı konu oldu. Alınan kararla memur maaşlarına enflasyon farkından da fazla zam yapılmıştı. Toplamda gerçekleşen zam ise yüzde 30 olmuştu. Memurların zamlı maaşları 15 Ocak 2023 Pazar akşamı itibariyle hesaplara yattı. Hesaplara yatan miktar zamlıydı. Ancak bazı memurlar yatan miktarın eksik olduğu kanaatindeydi. Peki, bu fark neden kaynaklanıyor, memur maaşları neden eksik yattı ya da eksik mi yattı?

MEMUR MAAŞLARI NEDEN EKSİK YATTI?

Memur Maaşları için hesaplanan yüzde 30'luk zam oranı, Ocak ayı itibariyle geçerliliğini koruyacak. Zam oranına yönelik yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Zam oranının netleşmesinin ardından zamlı maaşların yatacağı tarih de gündemde yer alıyor. Buna göre memurlar ilk olarak yüzde 16.48 zam alacak. Ancak 13.52'lik zam ise kanunla tanımlanacak. Kalan yüzde 13.52'lik zam ise ilerleyen günlerde hesaplara yatırılacak.

Maaşlara yapılan zam oranlarının belli olmasının ardından farkların hesaplara geçiş tarihi de araştırılıyor. 2023 Ocak zammı sonrasında maaş ödemelerinin 15 Ocak sonrasında başlaması bekleniyor.

Öte yandan basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan AK Parti'li Elitaş, memur ve emeklilerin yüzde 30 zamlı maaşlarının ne zaman yatacağıyla ilgili "Geçen hafta geçirebilseydik pazar günü yansımış olacaktı. Cuma günü yasalaşsaydı pazar günü herkesin hesaplarına geçme imkanı olacaktı. 15'inde yetişme imkanı sanıyorum yok gibi çünkü sisteme girmeleri bayağı bir zaman alabilir. Pazar günü olmaz da çarşamba-perşembe günü veya gelecek hafta cuma günü bu gerçekleşmiş olur" dedi.

YÜZDE 30 KARARI RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Memur ve emeklilere yüzde 30 Zam yasası Resmi Gazete'de yayımlandı. Yürürlüğe giren kanun şöyle: “31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ek 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “3.500” ibaresi “5.500” şeklinde değiştirilmiştir. Geçici Madde 92- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalı ve hak sahiplerine; 2023 yılı başından önce bağlanmış gelir ve aylıklar ile 2023 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık veya ölüm aylıklarının bu Kanunun 27 nci, 29 uncu, 33 üncü ve geçici 2 nci maddelerine göre 2023 yılı Ocak ayı itibarıyla hesaplanan aylık tutarları dosya bazında ödenmesi gereken miktar esas alınmak kaydıyla 2023 yılı Ocak ayından geçerli olmak üzere %30 oranında artırılır"

MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLMUŞTU? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memur ve emeklilere bu aydan itibaren maaş artışlarının yüzde 30 olarak uygulanacağını açıklamasının ardından kamu görevlileri ve emeklilerin aylık ve ücretlerinde yapılan artışlar belli oldu.

2023 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenmişti.

Ocak ayından geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 8 oranında artış öngörüldü. 2022 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 15,40 olarak gerçekleşti. Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 8,48 artışla birlikte kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde Ocak 2023'ten geçerli olmak üzere toplamda yüzde 16,48, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise gerçekleşen enflasyona bağlı olarak yüzde 15,40 artış sağlanması planlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla bu oranlar yüzde 30 olarak uygulanacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUR MAAŞI NE KADAR OLMUŞTU?

Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.

Memur maaşları neden eksik yattı?
Memur maaşları neden eksik yattı?

 

Yorumlar