Meloni'nin neden İstanbul'a geldiği belli oldu

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilen İtalya Başbakanı Meloni'nin Libya konusunda Erdoğan'dan yardım istemeye geldiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Meloni'nin neden İstanbul'a geldiği belli oldu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, geçtiğimiz hafta sonu Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan görüşmenin detayları, İtalya basınında yer aldı. Haberlere göre, Meloni'nin bu ziyarette, Libya üzerinden İtalya'ya yönelen göçmen akınına karşı Türkiye'nin desteğini talep ettiği ortaya çıktı.

Göçmen Sorununda İtalya-Türkiye İşbirliği

Meloni, göç konusunda Türkiye ile işbirliğinin güçlendirilmesini görüştü. İtalya, Libya üzerinden gelen göçmen akınına bir çözüm bulmak için Türkiye'nin yardımını arıyor. Il Giornale gazetesi, İtalya ve Türkiye'nin bu konuda bir işbirliği anlaşması yapmayı planladığını bildirdi. Habere göre, bu anlaşma, Libya'dan kaçak göçmen çıkışlarını durdurmayı amaçlıyor.

Libya Üzerinden Göçmen Akışının Kontrolü

İtalyan basını, bu işbirliği anlaşmasının Libya'daki göçmen akışlarını kontrol altına almayı hedeflediğini belirtti. Il Giornale gazetesi, Trablusgarp bölgesinden denize açılan göçmenlerin, Türk yetkililerle işbirliği içinde etkili bir şekilde kontrol edilebileceğini aktardı. Haberde, "Erdoğan'ın Libya ile üçlü bir anlaşmayı tamamlama arzusunu teyit ettiği" ifade edildi.

BM Genel Kurulu ve Devam Eden Görüşmeler

Meloni ve Erdoğan arasındaki bu konudaki ilk temas, geçen Eylül'de New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında gerçekleşmişti. Görüşmeden sonra İtalya ve Türkiye Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Il Giornale'ye göre, iki ülke şu anda yazılı bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

İtalya'dan Gelen Tepkiler

Anlaşmanın detayları henüz netleşmemişken, İtalya'dan bazı tepkiler geldi. Eski İçişleri Bakanı Marco Minniti, Libya'dan göçü durdurmak için Türkiye ile yapılacak bir anlaşmanın yanlış olacağını dile getirdi. La Stampa gazetesiyle yaptığı röportajda Minniti, Meloni'nin Erdoğan'la yaptığı görüşmenin faydalı olmadığını ifade etti.

Yorumlar