Meksika'da ilk yerli kadın devlet başkanı adayı

MEKSİKO (AA) - Meksika'da 58 yerli grup, Nahua yerlilerinden Maria de Jesus Patricio Martinez'i ülkenin ilk yerli kadın devlet başkan adayı olarak gösterdi....

Google Haberlere Abone ol
Meksika'da ilk yerli kadın devlet başkanı adayı

MEKSİKO (AA) - Meksika'da 58 yerli grup, Nahua yerlilerinden Maria de Jesus Patricio Martinez'i ülkenin ilk yerli kadın devlet başkan adayı olarak gösterdi.

Telesur'un haberine göre, Chiapas eyaletinde düzenlenen Ulusal Yerli Kongresine Meksika'nın 32 eyaletindeki, 58 Meksika yerel topluluğundan 848 delege katıldı.

Delegeler 2 gün süren toplantılar sonucu, Yerel Yönetim Konseyi oluşturdu ve Patricio Martinez'i sözcüleri olarak seçti.

Yerel Yönetim Konseyi'nden yapılan açıklamada da, Patricio'nun 2018'de yapılacak devlet başkanlığı seçiminde aday gösterdiği belirtildi.

Ülkede kapitalist olmayan ve dürüst bir yönetim kurulmasının amaçlandığı kaydedilen açıklamada, "İktidarı ele geçirmeyi değil, paylaştırmayı hedefliyoruz." ifadesi kullanıldı.

Konseyin kayıtlı bir siyasi parti olmaması nedeniyle, Patricio'yu aday gösterebilmesi için imza toplaması gerekiyor.

Jalisco eyaletinde yaşayan, Nahua yerli toplumunun üyesi Patricio Martinez, geleneksel bir hekim. Yerli harekette uzun süredir lider olarak bulunan Patricio, 1992'de Calli Tecolhuacateca Tochan sağlık merkezini kurmuştu.

Yerli Yönetim Konseyi, devrimci Zapatista hareketi tarafından destekleniyor.

Adını, 1910 yılında yapılan Meksika ihtilali sırasında Güney Kurtuluş Ordusu komutanı Emiliano Zapata'dan alan Zapatista hareketinin sempatizanları genellikle kırsal kesimde yaşayan Meksika yerlilerinden oluşuyor.

1994'te Meksika hükümetine karşı kısa süreli bir kalkışma hareketine girişen Zapatista hareketi, bugüne kadar politikaya müdahil olmamıştı.

Yorumlar