Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında, nereden mezun oldu, daha önce nerelerde çalıştı sorularının cevapları bugün itibariyle merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, soruları Ayasofya Camii'ne yapılan atama sonrasında daha bir önem kazandı. Peki, Ay kaç yaşında, nereden mezun oldu, daha önce nerelerde çalıştı?

Türkiye tarihi açısından bir dönüm noktası olarak değerlendirilen Ayasofya Camii'nin yeniden ibadete açılması kadar buraya ataması yapılan imamların kimliği de önem taşıyor.

Son olarak bir kez daha buraya atanan imamın unvanı "profesörlük" oldu. Peki, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bugünden itibaren her hafta Cuma namazı ile Cuma günü ikindi, akşam, yatsı ve cumartesi günleri sabah namazını kıldırmak üzere Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde görevlendirildi.

Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

 

1 Nisan 1963 tarihinde Van’da doğdu. Van İmam-Hatip Lisesi’ni 1980 yılında, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni 1984 yılı Haziran döneminde birincilikle bitirdi. Mezuniyet sonrası açılan sınavlarda başarılı olarak, aynı fakülteye 8 Ekim 1984’te Din Eğitimi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi olarak atandı. 1986 yılında Yüksek Lisansını, 1992 yılında ise Doktorasını tamamladı. 1993 yılında askerlik görevini yerine getirdi. 1995 yılında Doçent, 2001 yılında ise Profesör oldu.

MEHMET EMİN AY NEREDE GÖREV YAPTI?

15 Aralık 2011 ve 16 Şubat 2013 tarihinde iki kez Bursa Müftüsü olarak atandı.

1986 yılından itibaren TRT ve diğer özel televizyon ve radyo kanallarında hazırladığı programları yayınlandı. 1998 yılında ise yerel bir televizyon kanalında bir ay boyunca yayınlanan “ Ramazan Özel Programı”nın yapımcılık görevini bir meslektaşıyla birlikte yerine getirdi.

Akademik hayatının ilk senelerinde, çalışmalarından arta kalan zamanlarda, sonraki yıllarda uzun süre hafızalardan silinmeyecek Taleal Bedru Aleyna adlı albümünün beste ve tercüme çalışmalarıyla meşgul oldu.

Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?
Mehmet Emin Ay kimdir, nerelidir, kaç yaşında?

 

Tasavvuf Musikisi ile Klasik Türk Musikisi arasında kendine has bir tavra sahip ilk özgün bestelerini 1990’lı yıllarda vermeye başladı. Süleyman Arif Emre’nin “Leblerimle Emrine Âmâdeyim”, Cengiz Numanoğlu’nun “O Gece Sendin Gelen”, Hayreddin Karaman’ın “Şemâil-i Şerif” adlı eserleri uzun süre dillerden düşmedi.

Şair Bahattin Karakoç’un Münâcât yarışmasında birinci olan “Beyaz Dilekçe” adlı eserini 2001 yılında Beyaz Dilekçe adlı albümde, Nurullah Genç’in, Na’t-ı Şerif yarışması birincisi “Yağmur” adlı eserini ise 2004 yılında Güle Sevda adlı albümde seslendirdi. Bu iki albüm de en çok dinlenen klasikler arasında yerini aldı.

Son albüm çalışması, Kasım 2008’de Aşkın Kanatları adıyla yayınlandı. Hz. Mevlânâ’ya ait eserlerin yer aldığı bu albümde, Türkçe yanında, Farsça, Arapça ve İngilizce metinler özenle seslendirildi. 1988 yılından itibaren geçen süreçte, sayısı yetmişe ulaşan besteleriyle müstakil olarak 21 albüm yaptı. Bestelerinden bir kısmı yerli-yabancı bazı sanatçılar tarafından da seslendirildi.

Müzik alanındaki çalışmalarından dolayı Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından 2009 Yılı Müzik Ödülü’ne layık görüldü.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZE OLDU, NE ZAMAN CAMİYE DÖNDÜ

86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle kılınan cuma namazı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde resmen ibadete açıldı.

AYASOFYA-İ KEBİR CAMİİ ŞERİFİ NE DEMEK?

Ayasofya Camisi'ne 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı.Caminin ön kapısına asılan "Ayasofya Kebir Cami-i Şerifi" yazılı tabelayı Cumhurbaşkanı Erdoğan açtı. Tabelanın Türkçe ve İngilizce olduğu görülüyor.

AYASOFYA'NIN TARİHİ

Tarihi yarımadada Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet meydanında buluna Ayasofya, İstanbul’da yapılmış en büyük Bizans kilisesi olup, aynı yerde üç kez inşaa edilmiştir.İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise ) adını almış, V. yüzyıldan itibaren ise Hagia Sophia (Kutsal Hikmet) olarak adlandırılmıştır.I. Kilise İmparator Constantinos ’un (324–337) oğlu imparator Constantios (337–361) tarafından 360 yılında yaptırılmıştır. Bu kilise bazilikal planlı ve ahşap çatılıdır. Kilise 404 yılında İmparator Arcadios’a karşı, çıkan halk ayaklanmasında kısmen yakılmış ve harap olmuştur. II. Kilise İmparator II. Theodosios (408–450) tarafından Mimar Ruffinos ’a 415 yılında inşaa ettirilmiştir. Bu yapı da yine bazilikal planlı, ahşap çatılı, 5 nefli ve 3 kapılı anıtsal girişli bir yapıdır. II. Ayasofya da İmparator Iustinianos ( 527–565) aleyhine 532 yılında başlayan ve tarihte Nika ayaklanması olarak adlandırılan isyan sonucunda yanmış ve yıkılmıştır. Bugünkü Ayasofya İmparator Iustinianos tarafından dönemin iki önemli mimarı olan Miletos’lu (Milet) Isidoros ile Tralles’li (Aydın) Anthemios ’a yaptırılmıştır. Binanın yapımına 23 Şubat 532 tarihinde başlanmış,1000 usta ve 10.000 işçi ile 5 yılda tamamlanmış, 27 Aralık 537 yılında ibadete açılmıştır.Ayasofya’da VI. yüzyılda yapılan orjinal tavan mozaiklerinin bitkisel ve geometrik motifli olanları günümüze kadar ulaşmış, ancak tasvirli mozaikler ikonaklazma akımının bitiminden sonra yapılmıştır.

AYASOFYA NE ZAMAN MÜZE OLDU?

1923'te cumhuriyetin ilanından sonra cami olarak kullanılmaya devam etse de, Ayasofya 1931'de kapatıldı. Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1935 yılında müzeye dönüştürülmüştür

Ayasofya Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında dönemine göre 5 yıl gibi kısa bir sürede İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür.

Yorumlar