Mehmet Ali Büyükkara kimdir, nerelidir?

Mehmet Ali Büyükkara kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve uzmanlık alanı nedir? İşte Büyükkara biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Mehmet Ali Büyükkara kimdir, nerelidir?

Mehmet Ali Büyükkara kimdir, nerelidir, kaç yaşındır, uzmanlık alanı nedir? İlahiyat dünyasının son dönemlerde adı sıkça duyulan isimleri arasında sayılan Mehmet Ali Büyükkara kimdir, nerelidir, kaç yaşındadır, ihtisas veya uzmanlık alanı nedir? İşte Büyükkara hakkında merak edilen bilgilerden bazıları ve biyografisi: 

Mehmet Ali Büyükkara kimdir?
Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara'nın uzmanlık alanı arasında Hadis Bilimleri de var.

 

Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara şu anda halihazırda kapatılan Şehir Üniversitesi'nden geçiş yaptığı Marmar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Büyükkara İslam Mezhepler Tarihi Anabilim Dalı'nda görev yapmaktadır. 

Mehmet Ali Büyükkara 1967 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde dünyay geldi.

İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladı.

Üniversite eğitimini ise Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi’ni 1990 yılında bitirdi.

Yüksek lisansını aynı üniversitede 1993 yılında Hadis bilim dalında, doktorasını 1997 yılında Edinburgh Üniversitesi’nde mezhepler tarihi alanında tamamladı.

Yurt dışı eğitimini tamamladıktan sonra 2000 yılında Türkiye'ye döndü. Çanakkale Onsekiz Mart Ü. İlahiyat Fakültesi’nde doçent, 2006 yılında profesör oldu.

Dekan yardımcılığı, Üniversite Senatörlüğü ve Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Mehmet Ali Büyükkara kimdir?
Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara

 

2009’da Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi, 2012’de ise İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi kadrosuna katıldı. Fakülte’nin kurucuları arasında yer aldı ve dekanlığını üstlendi.

Şehir Üniversitesi'nin mali sıkıntılar nedeniyle kapanmanın eşiğine gelmesinden sonra 2020’de Marmara Ü. İlahiyat Fakültesi’ne döndü.

Çalışmalarını klasik kelâm okullarının yanısıra Şiîlik, bugünkü Selefîlik, çağdaş İslami akımlar ve hareketler, din-siyaset ilişkileri konularında yoğunlaştıran Büyükkara’nın, alanında yerli ve yabancı dilde yaptığı çeşitli yayınları mevcuttur.

Bunlar arasında İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları, Suudi Arabistan ve Vehhabilik, Kabe’nin İşgal Tarihi, Ehl-i Beyt ve Ehl-i Devlet, Çağdaş İslami Akımlar başlıklı kitap çalışmaları bulunmaktadır.

Mehmet Ali Büyükkara kimdir?
Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara Mezhepler tarihinde önemli çalışmalara sahiptir.

 

SOLCULARIN HEDEFİNDEKİ İSİM

Mehmet Ali Büyükkara son olarak genç yaşta evlendirildiği için kocaları haksız yere cezaevine konan ve mağdur edilen ailelerin mağduriyetini dile getirdiği için Birgün gazetesi gibi bazı sol çevrelerin hedefi haline gelmişti. 

İRAN'DA ÇAĞRILDIĞI TOPLANTIDA BÜYÜK AYIPLA KARŞILAŞMIŞTI

Mehmet Ali Büyükkara, İran'da düzenlenen bir dini toplantıda hakketmediği bir durumla karşı karşıya kalmıştı. Ayetullah Mekarim Şirazi'ni himayesinde düzenlenen "Çağdaş Tekfiri Akımların Tehlikesi ve Ulemanın Sorumluluğu" konulu toplantıya davet edilmesine rağmen konuşturulmamıştı. Prof. Dr. Büyükkara, Türkiye'ye döndükten sonra konu hakkında sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan açıklamalarda bulunarak tepki göstermişti. 

Bu nedenle toplantıya gitmeden kendisine konuşma sırası verileceğinin teyidini İran Büyükelçiliğinden aldığını belirten Büyükkara, "İranlıların misafirlerini teşrifat ve ikramda her zamanki gibi tam puan aldıklarını söyleyebiliriz. Ama bizim niyetimiz tabii ki hoş vakit geçirmek değildi. 'Dini Aşırılığın İki Yüzü: Tekfircilik ve Mezhepçilik' başlıklı konuşmamızı yapacaktık. Türkiye'den tek ben olmama ve teyit almama rağmen ne yazık ki konuşma hakkı verilmedi. Toplantı, Şia ve İran'daki 'resmi' Sünni ulemanın, Irak, Senegal, Nijerya ve Pakistan gibi birkaç ülkeden alimin 5-10 dakikalık mücamele (hoş sözlerle karşılıklı paslaşma) cinsinden konuşmasıyla sona erdi. Maksada ulaştırmayacak ve daha çok İran'ın propaganda aracı olarak hizmet gören bu tür toplantılara katılırken 10 defa değil 100 defa düşünmek lazım" demişti.

Büyükkara, dini bir toplantı olmasına rağmen ilerleyen süreçte toplantının siyasi bir hal aldığını, Türkiye aleyhine kara propaganda yapıldığını söylemiş ve buduruma tepki göstermişti.

Büyükkara 4 Eki 2019'da Adem Özköse'nin Youtube kanalına misafir olmuştu. İşte o program:

Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara son olarak 25 Eylül 2020 Cuma günü Habertürk televizyon kanalında sunucu Mehmet Akif Ersoy'un programına konuk olarak gündemin tartışılan konularından "cemaatler"le ilgili yorumlarda bulundu. 

Yorumlar