Mehdi nedir? Mehdilik inancı kimlere ait?

Mehdi nedir, mehdilik inancı kimlere aittir? İslam dininde mehdilik diye bir inanç var mı?

Google Haberlere Abone ol
Mehdi nedir? Mehdilik inancı kimlere ait?

Mehdi nedir, kime mehdi denir? Mehdilik inancı kimlere aittir? İslam dininde mehdilik diye bir inanç var mı?

Mehdi Arapça kökenli bir kelimedir.

Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne göre Mehdi'nin kelime anlamı ise "Hidayete ermiş, doğru yolu bulmuş kimse" anlamında kullanılır.

Türkiye Diyanet Vakfı Sözlüğü'ne göre ise "Mehdi" kelime anlamı şöyle: “Doğru yolu bulmak; yol göstermek, rehberlik etmek” anlamındaki hüdâ (hedy, hidâyet) kökünden türemiş bir sıfat olup “hidayete erdirilmiş, kendisine doğru yol gösterilmiş kişi” demektir. İleride gelecek bir kurtarıcı (mesîh, mehdî) inancı büyük dinlerde olduğu gibi ilkel dinlerde de görülmekte, bu inanç bir bakıma tarihte ve günümüzde bazı dinî-siyasî hareketlerin güç kaynağını oluşturmaktadır. Kavramın içeriğindeki âhir zaman, hükümdarlık, dini yenileme, kurtarıcılık gibi ana özellikleri değişmemekle birlikte içinde bulunduğu dinin karakterine göre ayrıntılarda farklılıklar görülmekte, bu kavramı ifade eden kelimeler de dinlere ve kültürlere göre değişmektedir.

Mehdilik ise bu inanca sahip olma haline denir.

Peki, İslam dininde Mehdi veya Mehdilik var mı?

İslam dininde Kur'an-ı Kerim'de Mehdi ile alakalı herhangi bir ayet bulunmamaktadır. 

İSLAM'DA MEHDİ İLE İLE İLGİLİ GENEL GÖRÜŞ

İslam dininde Mehdi veya Mehdilik kavramı Emeviler döneminden sonra ortaya çıkmış bir kavram olarak kabul edilmektedir. 

Ancak; Mehdî ile ilgili haberler, Ahmed b. Hanbel’in el-Müsned’i başta olmak üzere Sünnîler’in Kütüb-i Sitte diye bilinen hadis kaynaklarından Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî ve İbn Mâce’nin kitaplarında ve diğer hadis koleksiyonlarında yer almaktadır.

Sonraki hadisçilerden Taberânî, Hâkim ve Beyhakī’nin eserlerinde yer alan haberlerle mehdînin âhir zamanla ilgili rolü pekiştirilmiş, Hz. Îsâ gökten indiğinde mehdînin İslâm toplumuna hâkim olacağı, namazda imâmet görevini yerine getireceği, daha sonra liderliği Hz. Îsâ’ya teklif edeceği, deccâlin öldürülmesinde ona yardım edeceği Sünnî çevrelerde umumi kabul gören bir inanç olmuştur.

Yorumlar