Mazot Gübre Destekleri ne zaman yatacak? Mazot Gübre Destekleri ne kadar?

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde kullanılması için verilen mazot ve gübre destekleri ne zaman yatacak?

Google Haberlere Abone ol
Mazot Gübre Destekleri ne zaman yatacak?

Mazot ve gübre destekleri ne zaman yatacak? sorusu çiftçiler tarafından merak edilen soruların başında geliyor. Cemrenin düşmesi ile birlikte çiftçiler tarım hazırlığına başladı. Devlet ise çiftçilerin desteklenmesi için her yıl mazot ve gübre için ödemeler yapıyor. Konuyla ilgili daha önce açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanlığı, ise çiftçilere toplamda 3,3 milyon lira değerinde destek ödemesi yapılacağını açıklamıştı. Açıklamanın ardından çiftçiler ödemelerin ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı. 

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ NE ZAMAN YATACAK?

Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi kapsamında çiftçilere mazot ve gübre yardımında bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı, her yıl mazot ve gübre için çiftçilere ödeme yapıyor. tarafından yapılan açıklamada 31 Ocak 2020 tarihinde yapılması planlanan 33,3 milyon lira değerindeki tarımsal destek ödemelerinin 27 Ocak’ta saat 18.00 itibariyle üreticilerin hesaplarına yatırıldığını duyurmuştu. Elazığ ve Malatya’daki çiftçilere tarımsal destek ödemeleri ise iki ili etkileyen depremin ardından hesaplara yatırıldı. Bakanlık, 58 il için 21 Şubat tarihinden itibaren TC kimlik numarasının son hanesine göre ödeme yapılmaya başlanacağını belirtmişti. 51 il için ödemeler bugün itibariyle başladı. 

MAZOT GÜBRE DESTEĞİ NE KADAR?

Mazot ve gübre destekleri Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere yönelik yapılan bir desteklemedir. Bu yıl için ödenecek çiftçilere bakanlık tarafından yapılacak tarımsal destekler araştırılıyor. 2019 yılında Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 19 lirası mazot, 8 lirası gübre olmak üzere 27 lira destek sağlandı.

"2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ÇKS'ye dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına olmak üzere, buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 19 lirası mazot, 8 lirası gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik, kütlü pamuk için 62 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 66 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 26 lira, patates için 27 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 31 lira, yağlık ayçiçeği, soya için 26 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 30 lira, dane mısır için 25 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 29 lira, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri için 17 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira, zeytin ve diğer ürünler için 15 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak.

Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek olunacak.

Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 5 ile 70 lira destek ödemesi yapılacak.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan mazot ve gübre desteklemesine başvurmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun için:

- Çiftçi olduğunu kanıtlamak için kişinin ÇKS yani çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması gereklidir.

- Bakanlık tarafından daha önce ilan edilen tarihlerde dilekçe ile başvurmak gerekmektedir.

- Gübre desteği başvurusu yapabilmek için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekmektedir.

- 50 dekardan fazla araziye sahip olanların toprak analizi yaptırmaları gerekmektedir.

- Toprak analizi yaptırmayan çiftçilerimiz sadece mazot desteği alabilecek ve gübre desteklerinden yararlanamayacaktır.

- Bunu bir örnek ile anlatalım. Örneğin 132 dekar araziye sahipsiniz. Bu alan için üç toprak analizi yaptırmanız gerekiyor. Çünkü her 50 dekar için 1 analiz şartı var. Şayet iki adet analiz yaptırır ve kalan 32 dekar için analiz yaptırmazsanız sadece 100 dekar için gübre desteği alırsınız. 32 dekar için sadece mazot desteği alınabilir.

- Destekleme kapsamında mazotun 100 TL’ lik mazotun 50 TL’ si devlet tarafından karşılanacak.

- Ektiğiniz ürünün coğrafi koşullara uygunluğunun tespit edilmesi gerekiyor.

Yorumlar