Mayıs ayı son dakika burs ve kredi haberi: Burslar yattı

Son Dakiak: KYK burs ve kredileri ne zaman yatacak diye merakla bekleyen öğrencilere beklenen müjde geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kredi ve burslar hesaplara yatmaya başladı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, mayıs ayı burs ve kredi ödemelerinin bugün başladığını duyurdu.

2021 KYK BURS VE KREDİ ÜCRETİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada 2020’de lisans öğrencilerine 550 lira, yüksek lisansta 1100 lira, doktorada 1650 lira olarak uyguladıkları kredi ve burs ödemelerinin toplam miktarının 9 milyar 670 milyon lirayı bulduğunu söyledi.

Erdoğan, "Önümüzdeki yıl ise lisansta bu rakamı 550 liradan 650 liraya çıkarmış bulunuyoruz, yüksek lisansı 1100 liradan 1300 liraya, doktorada ise 1650 lira olan ödemeyi 1950 liraya çıkarmış oluyoruz.

İşte kredi ve burslarla ilgili merak edilen bilgilerden bazıları:

KREDİLER BURSA DÖNÜŞÜR MÜ?

KYK kredi ve burs başvurusunda kredi almaya hak kazanan öğrencilerin ödemeleri kredi kapsamından çıkartılıp bursa dönüştürülebiliyor. Öğrenim süresinde kredi almaya hak kazanan öğrenciler KYK tarafından belirlenen ‘öncelikli burs verilecek öğrenciler’ kapsamına girerse dilekçeyle kredilerini bursa dönüştürebilir.

KYK'DAN ALDIĞIM BURS KESİLİR Mİ?

Burs almaya hak kazanan öğrencilerden eğitim hayatı boyunca başarılı olma şartı beklenmektedir. Burs alan öğrencilerin genel not ortalamalarının 4.00 üzerinden 2.00'nin altına 100 üzerinden ise 53.33'ün altına düşmemesi gerekmektedir. Öğrenciler bu şartı sağlamayadıklarında bursları krediye dönüşür.

Krediye dönüşen burslar başarı şartının tekrar sağlanması durumunda yeniden bursa çevrilmez. Dil hazırlık sınıfındaki öğrenciler için ise başarı şartı hazırlık eğitimini aksatmadan bir üst sınıfa geçmek olarak belirlenmiştir.

Ayrıca;

Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma,

Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,

Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,

Öğretim kurumunun kapatılması,

Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması,

Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

KYK'DAN ALINAN KREDİ KESİLİR Mİ?

KYK tarafından verilen kredilerde başarı şartı aranmamakta.

Ancak;

Başarısız olma,

Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma

Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,

Öğretim kurumunun kapatılması,

Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma,

Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin kredisi kesilmektedir.

OKULUM UZARSA BURS VE KREDİ ALMAYA DEVAM EDEBİLİR MİYİM?

KYK tarafından verilen burslar üniversiteler tarafından belirlenen öğrenim sürelerini kapsamakta. Bu nedenle okulun uzaması durumunda öğrencilerin kredi ve burs ödemesi kesilir.

OKULUM ERKEN BİTTİ BURS VE KREDİ ALMAYA DEVAM EDER MİYİM?

Kredi ve burslar eğitim hayatını desteklemek amacıyla sağlanan paradır. Okulunuzu erken bitirmeniz durumunda krediniz ve bursunuz otomatik olarak kesilecektir. Eğer okulu erken bitirirseniz kredi geri ödemesini aldığınız para üzerinden yaparsınız.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU NASIL HESAPLANIR?

KYK tarafından sağlanan kredilere faiz uygulamaktadır. Faiz oranı ise Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) belirlenmektedir. Kredi alan öğrenciden alınacak toplam faiz kredi miktarının üç katını geçmez.

KREDİYİ NASIL ÖDEYEBİLİRİM?

KYK kredi alan öğrencilere mezun olduktan sonra iki yıl süre vermektedir. İki yılın dolmasının ardından öğrenciler aldıkları krediyi taksitler halinde ödeyebilir.

KREDİ BORCU ERTELENEBİLİR Mİ?

Mezun olduktan 2 yıl sonra krediyi ödeyecek maddi durumunuz yoksa başvuruyla ödemeyi bir yıl daha erteleyebilirsiniz. Askerlikle mükellef olan adaylar ödemelerini askerlik süresince erteleyebilir. Bu süre içerisinde kredi ödemelerine faiz uygulanmaz.

 

Yorumlar