Mayalardan 5 bin 500 kişi Müslüman oldu

Meksika'nın Chiapas bölgesinde yaşayan Tzotzil kabilesinden 5 bin 500 kişi Müslüman oldu. Yaklaşık 1980'li yıllardan bu yana bölgede etkisini hissettiren İslam dini için Chiapas bir merkez haline geldi. Bölgede yaşayan Müslüman Maya topluluğu üyeleri, genellikle geleneksel Maya şallarından başörtüsü takarken, erkekler takke kullanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Mayalardan 5 bin 500 kişi Müslüman oldu

Son yıllarda özellikle batılı medya kuruluşlarının yaptığı İslam karşıtı yayınlar ve emperyalistlerin etkileri ile batıda oluşan İslamofobiye karşı Müslümanların sağduyusu ve azmi galip geliyor. Meksika'da İslam dinine yönelişte büyük artış gözlenirken ülkede son 15 yılda Müslüman nüfusu önceki yıllara göre üç kat artış gösterdi. Gelinen noktada özellikle bölgenin yerlileri olan Maya İmparatorluğu'nun mirasçılarından biri olan 300 bin kişilik Tzotzil kabilesinden 5 bin 500 kişi Müslüman oldu.

Bölgedeki Maya halkının İslam'ı seçmesindeki en büyük etkenlerden biri de Lübnan, Suriye ve hatta İspanya'dan tasavvuf ehli Müslüman buraya göç etmeleri ve İslam dinini yayma çabası göstermeleridir. 

Daha önce bir çoğu Roma Katoliği olarak tanımlanan ve İslam'ı seçen Tzotzil halkı Meksika'nın Chiapas bölgesindeki bir köyü eşsiz bir İslam merkezine dönüştürdü.

Yerli Tzotzil halkları olarak bilinen San Cristobal de las Casas çevresinde bulunan bu küçük topluluk, eşsiz dağlık manzarası olan Chiapas'ın güneyinde kendi İslam merkezini kurdu.

SAYILARI 5 BİNİ GEÇTİ

Meksika'nın güneyinde etkili olan Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu olarak bilinen silahlı devrimci bir grup başta olmak üzere Katolik Hristiyanlığın ve ABD'nin etkili olduğu kapitalizm hareketlerinden etkilenen bu topluluk 1980'lerden itibaren yönünü İslam'a çevirerek dönüşümün ilk tohumlarını filizlendirdi.

1989 yılından itibaren ise değişim hızlanarak büyüdü Müslümanların sayısı 5 bin 500'e ulaştı.

Tzotzil halkları, günümüzde Meksika'nın güneyindeki Chiapas eyaletine özgü bir yerli Maya grubudur. "Tzotzil" kelimesi kendi dillerinde "yarasa insanları" anlamına geldiği söylenir.

TAKKE VE YEREL ŞAL TAKIYORLAR

İslamı'ı seçen bu topluluk hem örfi hemde dini kimliklerini dengede tutmak için çaba gösteriyor. Müslüman Maya topluluğunun kadın ve erkek üyeleri, giyimlerini de İslam'ın gerekliliklerine uygun şekilde düzenlemek çabası gösteriyor. Kadınlar genellikle kendi atalarından kalan geleneksel Maya şallarından yapılmış başörtüsü takarken, erkekler ise daha çok takke kullanıyor.

TERÖRİST OLDUĞUMUZU DÜŞÜNDÜLER

Bu küçük Müslüman topluluğunun üyelerinden biri olan Mustafa, "İnsanların dönüşüm kararımızın ardından bize olan bakış açıları değişti. Bizim terörist olduğumuzu ve bizden korkmaları gerektiğini düşündüler. Ancak zamanla ve bizim tavırlarımızla birlikte bu fikir değişti" dedi.

Yorumlar