May-Gentiloni ortak basın toplantısı

- İngiltere Başbakanı May: - "Bugün iki ülke arasında güçlü ve başarılı ilişki için temel attığımıza inanıyorum" - İtalya Başbakanı Gentiloni: - "(Brexit) Müzakereler kolay olmayacak ve biliyoruz ki yapıcı ve dostane bir yaklaşım sergilemeliyiz. İtalya’nın tutumu bu olacak"

Google Haberlere Abone ol
May-Gentiloni ortak basın toplantısı

LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) müzakerelerinde önceliğinin birlik ile kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması imkanı aramak olacağını açıkladı.

May, Londra’da çalışma yemeğinde bir araya geldiği İtalyan mevkidaşı Paolo Gentiloni ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Gentiloni ile görüşmelerini "Yapıcı"diye nitelendiren May, "Bugün iki ülke arasında güçlü ve başarılı ilişki için temel attığımıza inanıyorum." dedi.

May, görüşmede Brexit müzakerelerinin ve İngiltere'nin AB ile kuracağı yeni ilişkinin yanı sıra Avrupa’daki sığınmacı krizinin ve mayıs ayında İtalya’nın Taoramina kentinde gerçekleşecek G-7 Zirvesi’nin gündeminin de ele alındığını kaydetti.

Brexit sonrasında İngiltere’deki İtalya vatandaşlarının haklarının korunup korunmayacağıyla ilgili soru üzerine de May, hem İngiltere’deki AB vatandaşlarının hem de İtalya’nın da aralarında olduğu AB ülkelerindeki İngiliz vatandaşlarının durumunun müzakere sürecini başında netleştirilmesi için AB’ye talepte bulunucağını bildirdi.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasının dün onayladığı yetki devri yasasıyla Brexit müzakerelerine "Bir adım daha yaklaşıldığını" anlatan May, "İngiltere için Brexit müzakerelerindeki öncelik AB ile yeni, kapsamlı, cüretkar ve ihtiraslı bir Serbest Ticaret Anlaşması imkanı aramak olacak." diye konuştu.

May, İngiltere ve İtalya hükümetlerinin bundan böyle düzenli olarak bir araya geleceğini ve ikili ilişkilerini güçlendireceğini de kaydetti.

Brexit sürecini başlatacak 50. maddeyi işletme yetkisinin hükümete devredilmesini öngören yasa tasarısı dün parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda 122'ye karşı 494 oyla geçmiş ve Lordlar Kamarası'na sevk edilmişti.

Hükümet yasanın en geç 7 Mart'ta yürürlüğe girmesini hedefliyor. Böylece Başbakan May, 9-10 Mart'ta Brüksel'deki AB zirvesinde 50. maddenin işletilmesi için resmi bildirimini yapabilecek. May, daha önce 50. maddenin mart sonundan önce işletileceğini vadetmişti.

- "Yapıcı ve dostane" yaklaşım çağrısı

İtalya Başbakanı Gentiloni de İtalya’nın Brexit müzakerelerinde yapıcı bir yaklaşımı desteklediğini belirterek, AB’nin yıkıcı bir tutum benimsememesini istediklerini belirtti.

Gentiloni, 2 yıl sürmesi öngörülen Brexit müzakereleriyle ilgili "Müzakereler kolay olmayacak ve biliyoruz ki yapıcı ve dostane bir yaklaşım sergilemeliyiz. İtalya’nın tutumu bu olacak. İngiltere ve AB arasında yıkıcı bir müzakerenin hiçbir anlamı yok." ifadelerini kullandı.

İngiliz halkının Brexit kararına İtalya'nın saygı duyduğunu belirten Gentiloni, Avrupa Birliği'nin de gelecek yıllarda farklı entegrasyon seviyelerini hayata geçirmesinin düşünülmesi gerektiğini anlattı.

Gentiloni, bir soru üzerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e İtalya'nın dönem başkanlığında yapılacak G-7 Zirvesi için henüz gönderilmiş bir davet olmadığını bildirdi.

Gentiloni’nin Maliye Bakanı Philip Hammon ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile de görüşmesi bekleniyor.

Gentiloni'nin İngiltere ziyaretinin geçen ay gerçekleşmesi planlamıştı ancak ziyaret, İtalyan siyasetçinin geçirdiği ameliyat nedeniyle ertelenmişti.




Yorumlar