Mavi Vatan ne demek, neresidir, haritası?

Mavi Vatan ne demek, neresidir, nereye verilen bir isimdir? Haritası nasıldır? Türkiye'de son dönemlerde sıkça kullanılan kavramın anlamı şöyle:

Google Haberlere Abone ol
Mavi Vatan ne demek, neresidir, haritası?

Mavi Vatan kavramı Türkiye'nin Libya ile yaptığı mütabakattan sonra bir kez daha gündeme geldi. Özellikle de yapılan anlaşmanın dünya kamuoyunda yankı uyandırması bu kavramı daha da merak edilir hale getirdi.  Peki, Mavi Vatan ne demek, nereye Mavi Vatan diyoruz, Mavi Vatan haritası nasıldır? İşte detaylar:

Mavi Vatan, Türkiye'nin çevresinde özellikle de Ege ve Akdeniz'deki deniz sınırlarını belirleyen bir kavramdır. 

Türkiye, Libya ile yaptığı anlaşmayla Akdeniz'deki sınırlarını ilk kez uluslararası meşruiyet zeminine oturtmuş, "Mavi Vatan"ın bir kesiminin sınırlarını dünyaya duyurmuştur.

Mavi Vatan'ın Yunanistan ve diğer ülkelerle olan sınırı ise hala tartışmalı ve hala çözülmeyi bekliyor. 

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Ege ve Kıbrıs adasındaki Türk varlığını ortadan kaldırmak için 1960’lı yıllardan bu yana geliştirdiği politikalar, günümüzde tüm Doğu Akdeniz’i Türk denizciliğine kapatmayı, enerji kaynaklarından Türkiye ve Kıbrıs Türkü’nün en ufak bir pay almamasını hedefleyen seviyeye ulaşmış durumda. Türkiye ise Doğu Akdeniz’de yabancı devletlerin deniz yetki alanlarındaki hukuk dışı faaliyetlerini engellemeye yönelik 2002’de attığı ilk adımı, 2006 yılında başlattığı Akdeniz Kalkanı Harekâtı ile perçinledi. 2016 yılına kadar 14 yılda 14 izinsiz araştırma gemisi faaliyeti engellendi. Son bir yılda ise altı araştırma ve bir sondaj gemisinin yine Doğu Akdeniz’deki yasadışı faaliyette bulunma girişimleri Türk Deniz Kuvvetleri tarafından uluslararası hukuka uygun şekilde akamete uğratıldı. Türkiye 2019 yılında Doğu Akdeniz sahasında araştırma gemileri, savaş gemileri ve insansız hava araçlarıyla haklarını Yunanistan, GKRY, Mısır ve İsrail’in kurduğu ittifaka karşı ödün vermeden koruyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını korumak için verdiği mücadele 2020 yılında yeni aşamalarıyla da devam edecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2020 yılı bütçesi görüşmeleri öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplarken, Doğu Akdeniz’de gelecek yıl beş kuyu açılacağına dikkat çekerek, bölgedeki hidrokarbon kaynaklarının gerginlik değil, barış ve istikrar unsuru haline gelmesi için Türkiye’nin çabalarının süreceğine dikkat çekti.

 Mavi Vatan’ı savunurken yürütülecek enformasyon savaşında bilmemiz gerekenler neler? Tüm bu soruların yanıtını Avrasya Stratejik Araştırmaları Merkezi’nin (ASAM) "Türkiye Jeopolitik Stratejisi Sayısı" alt başlığıyla Kasım 2019 tarihinde yayımladığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı’nın “Libya Türkiye’nin Denizden Komşusudur” başlıklı kitabında bulmak mümkün. Tümamiral Yaycı, eserinin başlığından da anlaşılabileceği şekilde, Türkiye’nin karşısına bugün Doğu Akdeniz’de dikilmek istenen engellerin tek bir hamleyle, yalnızca Libya ile Münhasır Ekonomik Bölgelerin (MEB) belirlenmesine yönelik imzalanacak anlaşma neticesinde çözülebileceğine işaret ediyor.

Yorumlar