"Mavera'nın şiir ışığı: Cahit Zarifoğlu"

- Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Zarifoğlu, 1940'ta Ankara'da dünyaya geldi - Zarifoğlu'nun şiirleri Türk Dili, Soyut, Papirüs, Yeni Dergi, Diriliş, Edebiyat ve Mavera dergilerinde yayımlandı

Google Haberlere Abone ol
"Mavera'nın şiir ışığı: Cahit Zarifoğlu"

İSTANBUL (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cahit Zarifoğlu, vefatının 31. yılında Üsküdar Küplüce'deki kabri başında anılacak.

Zarifoğlu'nun ailesiyle Çocuk Vakfı üyeleri ve okurlarının katılacağı tören, 12.00'de başlayacak.

Ankara'da 1 Temmuz 1940'ta dünyaya gelen Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, babasının görevi nedeniyle Şanlıurfa Siverek'te başladığı ilköğrenimini, memleketi Kahramanmaraş'ta sürdürdü.

Lise öğrenimine Ankara'da devam eden Zarifoğlu, son sınıfta edebiyat ve matematikten bütünlemeye kaldığı için 1955'te başladığı lise öğrenimini 1961 yılında bitirdi.

Zarifoğlu, liseyi uzattığı yıllarda kısa süre vekil öğretmenlik yapmasının ardından, tekrar Kahramanmaraş'a döndü ve bir gazetede çalışmaya başladı.

Lise yıllarında edebiyatla son derece ilgili bir arkadaş grubunun içinde olan Zarifoğlu'nun ilk şiir ve yazı denemeleri, yerel gazete ve dergilerde yayımlandı. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Erdem Bayazıt ve Mehmet Akif İnan'la Maraş Lisesinde başlayan arkadaşlıkları, hayatlarının sonraki yıllarında "Diriliş", "Edebiyat" ve "Mavera" dergilerinde sürdü.

Aynı arkadaş grubu, 1956-1959'da "Yenilik", "Yeni Ufuklar", "Seçilmiş Hikayeler", "Türk Sanatı", "Varlık", "Yeditepe", "Dost", "Pazar Postası" gibi yayınlarda yer aldı ve "Maraş'ın Sesi" gazetesinin sanat sayfasını hazırlayarak yazı ve eleştiriler yayımladılar.

Lise öğrencisiyken bir süre güreşle meşgul olan ve son sınıfı uçma tutkusuyla okuyan Zarifoğlu, 1958'de katılmaya hak kazandığı bir planör kursuna, annesinin izin vermemesi üzerine gizlice katıldı. Yaz boyunca kurs görerek, "Türk Hava Kurumu Türkkuşu / Milli Model Uçak (B) Sertifikası" alan şair, jet pilotu olmak istediyse de kulağında çıkan rahatsızlık nedeniyle Hava Harp Okuluna giremedi.

Yazar Zarifoğlu, 1960 yılında çıkışına ön ayak olduğu "İnkılap" gazetesinde, haberlerin yanı sıra günlük yazılar yazdı ve sanat sayfası hazırladı. Usta şairin bu yazıları, 1980'de çıkan "Yaşamak" kitabında topladığı günlüklerinin ilk örnekleri oldu.

- İstanbul'da Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'la tanıştı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne 1961'de giren Zarifoğlu, İstanbul'a geldikten sonra Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç'la uzun sürecek dostluklar kurdu.

Usta edebiyatçı, asıl başlangıcını 1965'te, haftalık "Yeni İstiklal" gazetesinde, Rasim Özdenören'in yönettiği sanat sayfasında yaptı. Burada Abdurrahman Cem ve Cahit Zarifoğlu imzalarıyla peş peşe 13 şiiri çıkan şair, bu şiirlerine 1967'de yayımladığı ilk kitabı "İşaret Çocukları"nda yer verdi. Zarifoğlu'nun şiirleri, mart 1966'da yeniden çıkmaya başlayan Sezai Karakoç'un "Diriliş" dergisi, Cemal Süreya'nın "Papirüs" dergisi, Memet Fuat'ın "Yeni Dergi"si ile "Türk Dili" ve "Soyut" dergilerinde yayımlandı.

Kısa bir süre tercümanlık da yapan Zarifoğlu, 1969-1970 yılları arasında ise "Hakimiyet" gazetesinde teknik sekreterlik yaptı ve yoğun çalışması nedeniyle üniversiteyi de 10 yılda tamamlayabildi.

Zarifoğlu'nun Alman şairi Rilke üzerine hazırladığı mezuniyet tezi uzun yıllar sonra "Rilke'nin Romanında Motifler" adıyla kitaplaştırıldı.

- Otostopla Avrupa'yı dolaştı

Bir süre kağıt ve otomobil firmalarında da çalışan Zarifoğlu, 1972-1973'te, İstanbul'daki bir kolejde Almanca öğretmenliği yaptı. Kısa süreliğine iki kez Almanya'ya giderek dil eğitimi alan şair, Almanya seyahatlerinde otostop yaparak Avrupa'yı dolaştı.

Cahit Zarifoğlu, 1973'te yedek subay olarak İstanbul Tuzla'da başladığı vatani görevini 1975'te Kars Sarıkamış ve Kıbrıs'ta tamamladı.

Edebiyat çevrelerinde ilgiyle karşılanan ilk kitabını kendi parasıyla çıkaran Zarifoğlu'nun kitabı yeterince dağıtılamadığı için büyük bir kısmı elinde kaldı. Zarifoğlu'nun Eylül 1973'te çıkan ikinci kitabı "Yedi Güzel Adam" ise en bilinen eserleri arasına girdi.

Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile güçlü bir bağı olan Zarifoğlu'nun "Yedi Güzel Adam" şiirini kaleme almasının ardından bu isimler "Yedi Güzel Adam" olarak anılmaya başladı.

- Necip Fazıl'ın nikah şahitliğinde evlendi

Mütercim sekreter olarak 1976'da TRT'ye geçen şair, aynı yıl Necip Fazıl Kısakürek'in aracılığıyla, Abdülhakim Arvasi'nin soyundan gelen Van müftüsü Kasım Arvas'ın kızı Berat Arvas ile tanıştı ve 19 Ağustos'ta Necip Fazıl Kısakürek'in nikah şahitliğinde evlendi.

Usta yazar, 1983'te TRT İstanbul Radyosu'na atandı. Son yıllarında çocuk edebiyatına yönelen Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitaplardan "Yürekdede ile Padişah" adlı eseriyle, 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü kazandı.

Fatma Betül, Ayşe Hicret, Ahmet ve Arife adında 4 çocuğu dünyaya gelen şair, pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987'de İstanbul'da vefat etti.

- Cahit Zarifoğlu'nun eserleri

Şiiri temelde "İkinci Yeni"ye yakın duran ancak kendi yeniliğinin peşine düşen Zarifoğlu, alışılmadık söz dizimiyle, imge ve bütünlüğe verdiği önemle, Türk şiirine kendi orijinalliğini getirebilen şairlerden biri oldu.

Zarifoğlu, "Yeni Devir", "Milli Gazete" ve "Zaman" gazetelerinde Ahmet Sağlam, Abdurrahman Cem ve Vedat Can takma isimleriyle günlük yazılar kaleme aldı.

Mavera dergisi ve Akabe Yayınları'nın kuruluşunda yer alan Zarifoğlu, Mavera dergisi sayfalarında günümüzde ismi öne çıkan şair ve yazarların da olduğu çok sayıda okur mektubuna karşılıklar yazdı. Usta edebiyatçının bu yazıları "Mektuplar" adıyla kitaplaştırıldı. Kadın ve Aile dergisinde "İlk Adımlar" köşesinde okurlarıyla iletişim kuran, onları yönlendiren Cahit Zarifoğlu'nun çocuklara yönelik şiirleri de "Gül Çocuk" dergisinde yayımlandı.

Cahit Zarifoğlu, "İşaret Çocukları", "Yedi Güzel Adam", "Menziller", "Korku ve Yakarış", "Şiirler" isminde şiir kitapları, "Serçekuş", "Ağaçkakanlar", "Katıraslan", "Yürekdede ile Padişah", "Motorlu Kuş", "Küçük Şehzade", "Kuşların Dili", "Gülücük" ve "Ağaçokul" isminde çocuk kitaplarını kaleme aldı.

Günlük türünde "Yaşamak", roman türünde "Savaş Ritmleri" ve "Anne" eserlerini okurla buluşturan Cahit Zarifoğlu'nun farklı yayın organlarındaki yazıları, vefatının ardından "Bir Değirmendir Bu Dünya" ve "Zengin Hayaller Peşinde" isimleriyle Beyan Yayınları tarafından yayımlandı.

Zarifoğlu'nun şiirleri İngilizce ve Arapçaya çevrildi. "Sütçü İmam" adlı tiyatro oyunununa da imza atan Zarifoğlu'nun radyo oyunları ise, uzun yıllar çalıştığı TRT kurumu tarafından ilk kez dinleyiciyle buluşturulacak.

Yorumlar