Maske Korona Virüsünden koruyor mu?

Dünyayı endişelendirmeye başlayan Corona Virüsünden korunmak için maske takmak işe yarıyor mu yaramıyor mu? Hayvandan insana geçtiği belirtilen virüsün şu ana kadar 200'ün insanın ölümüne neden olduğu biliniyor. Bu nedenle korunma yolları giderek önem kazanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Maske takmak virüsten korur mu?

Çin'de ortaya çıktıktan sonra Kanada'ya kadar yayılan Coronavirüs veya Korona Virüsü şu ana kadar 200 üzerinden insanın ölümüne yaklaşık 10 bin insanın ise tedavi altına alınmasına neden oldu. Çin yönetiminin dünya ile paylaştığı resmi rakamlar bunlar ancak gerçek rakamların daha da yüksek olabileceği belirtiiyor. Peki, Coronavirüs veya korona virüsünden korunmak için maske takmak işe yarar mı? Maske virüsten korur mu?

Çin'in Wuhan kasabasında başlayan ve hızlı tüm dünyaya yayılmaya devam eden koronavirüsten korunmanın yollarından biri de maske kullanmak. 

Uzman Doktor Amesh A. Adalja'ya sorulan soru üzerine, Adalja 'yüz maskeleri solunum yolu ile bulaşan hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor' dedi.

Bu virüsü taşıyan hastalar ile aynı ortamda bulunulup solunan hava virüsün bulaşmasına sebebiyet veriyor. Uzmanlara göre; eğer maske kullanılırsa hastalığa ait damlacıkların yüze ve ağız burun gibi solunum yollarına değmesi engellenmiş olur.

Maske kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, elimizi maskenin altına sokup ağzımıza çevresine ya da burnumuza dokunmamak. Ayrıca bu maskelerin günde 8 saat kullanmak üzere imal edildiklerini de unutmamak gerekiyor.

Yüz maskesi seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

ABD Sağlık Güvenliği Merkezi ise maske kullanımını şu aşamada önermediklerini söyledi. Ancak bunu söyleyen aynı merkez eğer corona virüsü taşıyıcısı ile aynı ortamda bulunulması gerekiyorsa kullanmak gerektiğini söylüyor. Bu hastalığın taşıyıcısı ise kesinlikle maskesiz dolaşmamalı.

Maske seçerken ise dikkat edilmesi gereken nokta şu, maskenin kalın yani N95 solunum maskesi olması. Daha kalın olan 'N99' solunum maskeleri ise nefes almayı zorlaştırdığı için tercih edilmiyor.

Ressam maskesi olarak adlandırılan maskeler ise kesinlikle koruyucu değil.
Genellikle satın alınan ameliyat maskeleri ise virüsten koruduğu düşünülsede kenar boşluklarının fazla olması sebebi ile tam koruma sağlmadığı düşünülüyor.

Yorumlar