Maskesiz çıkmanın cezası ne kadar, kaç lira?

Maskesiz dışarı çıkmanın cezası ne kadar sorusu İstanbul, Ankara ve Bursa'da gelen maskesiz çıkma yasağından sonra sıkça sorulmaya başlandı. Peki, maskesiz çıkmanın cezası var mı, ne kadar?

Google Haberlere Abone ol
Maskesiz çıkmanın cezası ne kadar, kaç lira?

Koronavirüs ile mücadele kapsamında alınan son tedbirlerden biri de maskesiz dışarı çıkmama kararı aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığından toplanan Bilim Kurulu önemli bir karar aldı. Tavsiye niteliğindeki karara göre İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde maskesiz dışarı çıkmanın yasaklanması öneriliyordu. Öneri anında valilikler tarafından uygulanmaya başladı. Buna göre İstanbul, Ankara ve Bursa Valilikleri anında maskesiz sokağa çıkma yasağı getirdi. Yasak kararı alınmasından sonra akıllara ilk olarak "maskesiz dışarı çıkmanın cezası ne kadar?" soru işareti geldi. İşte maskesiz dışarış çıkmanın cezası: 

İl merkezlerinde Valiliklerin bünyesinde bulunan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'inci maddesi göre maskesiz dışarı çıkmanın cezası 789 lira alt sınırdan başlıyor 3 bin 150 TL'ye katad çıkabiliyor. Aynı şekilde sokağa çıkma yasağında da uygulanan ceza, polisler tarafından genel olarak 3 bin 150 TL olarak kesiliyor.

Dolayısıyla sokağa 1 TL'lik maske takmadan çıkanlar karşılarında 3 Bin 150 TL'lik ceza makbuzunu bulabilirler.

MASKESİZ ÇIKMANIN CEZASINI DÜZENLEYEN KANUN

Maskesiz sokağa çıkma yasağını düzenleyen kanun maddesi tam olarak şöyle diyor:

Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, 2020 yılı itibariyle, 789 Türk Lirası'ndan 3.180 Türk Lirası'na kadar ceza uygulanacaktır.

HANGİ İLLERDE MASKESIZ ÇIKMA YASAĞI VAR?

Türkiye genelinde son olarak üç büyük şehirin de katılmasıyla birlikte şu ana kadar 48 şehirde maskesiz sokağa çıkma yasağı kararı bulunuyor. Yasağın uygulandığı iller şöyle:

İstanbul, Ankara, Bursa, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak.

Yorumlar