Martı hisse neden düşüyor? Martı Teknoloji NYSE hisselerinin düüş nedeni belli oldu

Martı Teknoloji şirketinin New York Borsası'nda halka arz edildikten hemen sonra bir anda çakılması soru işaretlerine neden oldu. Oysa uzmanlar en başından şirketi uyarmıştı. Peki, neden oldu, Martı hisseleri neden düşüyor?

Google Haberlere Abone ol
Martı hisse neden düşüyor? Martı Teknoloji NYSE

Martı hiselerinin neden düştüğüne dair soru işaretleri her geçen dakika daha çok artıyor. Zira, New York Borsası'nda halk arz olunan şirket, benzerine az rastlanır bir durumla karşı karşıya kaldı. Aslında işin uzmanlarının önceden gördüğü bazı durumlar vardı. Bu konuda uyarılar da yapılmıştı. Ama maalesef uyarılar dikkate alınmayınca olun oldu. 

MARTI HİSSE NEDEN DÜŞÜYOR?

Martı hisseleri 10,73 dolardan halka arz olduktan saatler sonra 4,04 dolara kadar düştü. Bu düşüş borsa dünyasında nadir görülen bir olaydır. Yeni veya çaylak yatırımcılar genellikle bu durumun nedenini bilmez. Ancak borsa uzmanları bunun neden kaynaklandığını çok önceden yaptıkları uyarılarla dile getirmişti.

Stratejist Hakan Akbaş, Martı'nın halka arz şekline yönelik yorumlarında ABD'de artık tercih edilmeyen bir yöntem seçildiğini, bunun piyasalarda çok şeffaf algılanmadığını ve dolayısıyla hisse fiyatını etkilediğini belirtti.

Akbaş, konuyla ilgili sonraki yorumunda ise şunları söylemişti: 

ABD’deki #SPAC furyasını sonundan yakalayan Martı’yı çok zor günler bekliyor. IPO yerine en fırsatçı en kolay SPAC yolunu seçen şirketlerin hemen hepsi ya $1’ın altına düşen hisse fiyatı ile başbaşa kaldı, ya da hissedarların açtığı davalarla iflasa kadar giden sürece girdiler.

Martı ile ilgili daha önemli sorun Lime ve Uber’den kopyalanan iş modelinin globalde geldiği son nokta sürdürülebilir hissedar değeri yaratamamış olmasıdır. Türkiye’de taksi lobisi ile anlamsız bir kan davası başlatan Martı’nın sorunlarının giderek büyüyeceğinin ilk işaretini ABD borsaları ilk günde %45 2. günde %25 daha değer kaybederek vermiş oldu.

Yorumlar