Marmarabirlik ürün alımlarına başlıyor

- Marmarabirlik Başkanı Asa: - "Marmarabirlik'e ürün teslim edenler, piyasa koşullarında kazançlı çıkacaktır"

Google Haberlere Abone ol
Marmarabirlik ürün alımlarına başlıyor

BURSA (AA) - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Marmarabirlik) 2016-2017 ürün alım kampanyasının 22 Ekim Cumartesi günü başlayacağı bildirildi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı yazılı açıklamada, 22 Eylül'de başlayan rekolte beyan alımları kapsamında bugüne kadar 21 bin 800 ortağın 51 bin ton rekolte bildiriminde bulunduğunu belirtti.

Alım tarihinin ürünün durumuna göre belirlendiğini ifade eden Asa, "Ürün alımları için 22 Ekim Cumartesi gününden başlamak koşuluyla kooperatiflerimiz yetkilendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Rekolte beyan alımlarının 24 Ekim'de sona ereceğini, beyan edilen toplam ürün miktarının, bugünkü rakamın çok üzerinde olmaması halinde kota uygulamasının yapılmayacağını aktaran Asa, şunları kaydetti:

"Serbest piyasa koşullarında ürün alımları başladı ve dolayısıyla arz-talep dengesi, geçen yıla göre değişti. Bu durum, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi'nin yaptığı açıklamaya göre, ülke genelindeki sofralık zeytin üretim miktarının 430 bin tonlarda olmasından kaynaklandı. Toptan zeytinyağı fiyatlarının geri gelmesiyle yağlık zeytine olan talep azaldı ve yağlık zeytin, piyasalarda geçen yılın altında işlem gördü. Bu sene hem Marmarabirlik hem de ortaklar için sınav yılı olacak. Bu yıl, zeytinyağı fiyatlarına bağlı olarak ince taneli zeytin fiyatlarının düşmesinden dolayı özel sektör temsilcilerinin ürün alımlarında hızlı hareket etmediği görülmektedir. Dolayısıyla talebin az olduğu bu koşullarda Marmarabirlik'e tarihi bir görev düşmektedir. Bir taraftan piyasa koşullarını gözetmek, diğer taraftan da ortakları mağdur etmemek gerekir. Marmarabirlik, bu dengeyi koruyabilmek için ürün alımlarına fiyat açıklamadan başlayacak. Ancak 10 gün sonra yapılacak yönetim kurulu toplantısı ile fiyatlandırma politikaları belirlenecektir. Ürün alımları, geçen yılın barem cetveli üzerinden yapılacaktır."

Asa, 2010'dan bugüne kadar birçok defa piyasa koşullarının üzerinde fiyat belirleyen Marmarabirlik'in 6 yıldan bu yana hiçbir zaman ortaklarını mağdur etmediğini ifade etti.

Bu yıl ki ürün alım kampanya döneminin Marmarabirlik'in geleceği için önemli bir dönüm noktası olacağını aktaran Asa, "Biz, ortaklarımıza güveniyoruz. Ortaklarımız da kooperatiflerine ve bizlere güvensin. Yaklaşık 6 yıldan bu yana verdiğimiz her sözü yerine getirdik. Ayrıca kamuoyunun da bildiği gibi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra bayilerimizde oluşan güvensizlik ortamının normale dönmesi için ziyaretlerimizi de gerçekleştirdik. Dolayısıyla üreticilerimizin ürününü en iyi şekilde değerlendirebilmek adına büyük çaba sarf etmekteyiz. Marmarabirlik'e ürün teslim edenler, piyasa koşullarında kazançlı çıkacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar