Marketlerin fiyat oyunu 'WhatsApp yazışmaları'nda

Zincir marketlerin özellikle de piyasada en çok tepki çeken sıvı yağ gibi önemli kalemlerde yaptıkları fiyat oyunları, başlatılan soruşturma kapsamında ele geçirilen WhatsApp yazışmalarında ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Marketlerin fiyat oyunu 'WhatsApp yazışmaları'nda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "5 tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor" sözlerinin ardından tüm gözler BİM, A-101, Şok, Migros, CarrefourSa'ya çevrilmişti. Fahiş fiyatlar uyguladıkları gerekçesiyle müfettişler tarafından denetlenen zincir marketler dün Rekabet Kurumunun açtığı soruşturma kapsamında sözlü savunmalarını verdi. Öte yandan, marketlerin fiyat oyunlarını belgeleyen WhatsApp yazışmaları da ortaya çıktı. 

Rekabet Kurulu raportörleri hazırladıkları raporda kanuna aykırı eylemlerin 2018 yılına kadar uzandığını ileri süren raportörler, A-101, BİM, Migros ve Carrefoursa, ŞOK ve Savola ve Procter & Gamble'a verilen para cezasının artırılmasını talep etti.

5 zincir market ve 2 tedarikçi firma hakkında devam eden Rekabet Kurumu soruşturmasında, zincir marketlerin aralarında geçen konuşmalar da soruşturma dosyasına yansıdı.

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, 5 zincir market ve 2 tedarikçi firma hakkında devam eden Rekabet Kurumu soruşturmasında, zincir marketlerin aralarında geçen ve soruşturma dosyasına yansıyan konuşmaları köşesinde aktardı.

Güngör, soruşturmadaki bulgulara dayandırdığı yazısında market ve tedarik şirketleri yetkililerinin yazışmalarında rekabete aykırı hareket ettiklerinin anlaşılmaması için yazışma dilini doğru kullanmaları konusunda birbirlerini uyardıklarını ifade etti.

Güngör'ün yazısında aktardığı bazı konuşmalar şöyle:

"MARKET YETKİLİSİ: Raf fiyatları salı günü itibarıyla yükselecek. Pazartesi organize olup herkesin salı gününe geçmesi gerekiyor

ÜRETİCİ FİRMA YETKİLİSİ: Pazartesi 39.95 TL raf fiyatına geçiyoruz. Pazartesi sabah e-posta göndereceğiz size.

MARKET YETKİLİSİ: Tamam, salı günü itibarıyla geçmiş oluruz. (Market yetkilisi ile yağ üreticisi firma yetkilisi arasında geçen yazışma)

A KİŞİSİ: Üreticinin satış fiyatları için piyasayı organize edebilmesi halinde onun da fiyat geçişi formunu gün içinde paylaşacağım. Üretici markalı atıştırmalık ürünleri ve Rakip 1'de listeli olmayan 4 atıştırmalık ürünü için fiyat geçiş formunu ekte bilginize sunarız. Yarın Rakip 2 ve Rakip 3 ile birlikte satış ve alış fiyatını geçmek için onayınızı rica ederiz…

B KİŞİSİ: Ama bu yazıları böyle yazmayacaktık, değil mi?

MARKET YETKİLİSİ: Sıvı ve tablet bulaşık deterjanı ürünlerinde Rakip 1'in satış fiyat artışı olmuştur. Diğer ürünlerde onayınıza istinaden Rakip 2 ve Rakip 3 ile eş zamanlı olarak yarın fiyat artışı olacaktır. Onay doğrultusunda sisteme girilecektir. (Bir marketin kendi yetkilileri arasında geçen yazışma…)"

Kaynak: Sabah Gazetesi


 

Yorumlar