Mario Levi kimdir öldü mü neden öldü nereli kızı kim?

Mario Levi kimdir öldü mü neden öldü soruları ünlü yazarın ölüm haberiyle birlikte merakla soruluyor. Yahudi asıllı Türk yazar İstanbul aşığı olarak bilinirdi. İşte Levi'nin biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Mario Levi kimdir öldü mü neden öldü nereli kızı?

Türk edebiyatının önemli isimlerinden yazar ve iletişim eğitmeni Mario Levi, 66 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Levi'nin vefat haberi, Buart Art Sanat Atölyesi'nin sosyal medya hesabından yapılan duygusal bir paylaşımla duyuruldu. Paylaşımda, "Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Edebiyata ve bizlere kattıkları için minnettarız. Tüm sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Levi'nin eserleri arasında "İstanbul Bir Masaldı", "En Güzel Aşk Hikayemiz", "Bir Şehre Gidememek", "Lunapark Kapandı" ve "Size Pandispanya Yaptım" gibi birçok değerli eser bulunuyor. Türkçeye olan sevgisini dile getiren Levi, "Benim en derin vatanım Türkçedir" demişti. 1957 yılında İstanbul'da doğan Levi, Saint Michel Fransız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümlerinden mezun oldu.

Mario Levi kimdir öldü mü neden öldü nereli kızı kim?
Mario Levi

 

Levi, ilk öyküsünü 1975 yılında yazdı ve 1984 yılından sonra birçok yayın organında eserlerini yayımladı. İlk kitabı "Jacques Brel: Bir Yalnız Adam" 1986 yılında okuyucularla buluştu. 1990 yılında yayımlanan ilk öykü kitabı "Bir Şehre Gidememek" ile Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. "Madam Floridis Dönmeyebilir", "En Güzel Aşk Hikayemiz" ve "İstanbul Bir Masaldı" gibi eserlerle edebiyat dünyasında adından sıkça söz ettiren Levi, "İstanbul Bir Masaldı" ile 2000 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'ne layık görüldü.

Levi, edebiyat yazarlığının yanı sıra Fransızca öğretmenliği, gazetecilik, radyo programcılığı ve reklam yazarlığı gibi alanlarda da faaliyet gösterdi. Yazı atölyelerinde verdiği yazı yaratımı dersleriyle de tanınan Levi'nin son kitabı "Bir Cümlelik Aşklar", Nisan 2016'da okuyucusuyla buluşmuştu. Levi'nin vefatı, edebiyat dünyası için büyük bir kayıp olarak nitelendiriliyor.

MARIO LEVI BİYOGRAFİSİ

Yahudi Asıllı Türk Yazar ve İletişim Eğitmeni Mario Levi'nin Yaşam Öyküsü ve Eserleri

Hayatı

  • Doğum Tarihi ve Yeri: 25 Şubat 1957, İstanbul.
  • Eğitim: 1975'te Saint Michel Fransız Lisesi'nden, 1980'de İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümünden mezun oldu.
  • Kariyeri: İlk öyküsünü 1975 yılında kaleme aldı. 1984'ten sonra Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi yayın organlarında yazılar yazdı.
  • Vefatı: 31 Ocak 2024, İstanbul.

Eserleri

Mario Levi kimdir öldü mü neden öldü nereli kızı kim?
Mario Levi 

 

  1. Bir Yalnız Adam: Jacques Brel (1986) - Levi'nin üniversite bitirme tezinden esinlenerek yazılmıştır.
  2. Bir Şehre Gidememek (1990) - Otobiyografik özellikler taşıyan bu eseriyle Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazandı.
  3. Madam Floridis Dönmeyebilir (1991) - İstanbul'un azınlık çevrelerine odaklanan eser.
  4. En Güzel Aşk Hikâyemiz (1992) - Levi'nin "anlatı" olarak nitelendirdiği ilk romanı.
  5. İstanbul Bir Masaldı (1999) - 1920'ler ile 1980'ler arasında İstanbul'da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesi. Bu eseriyle Yunus Nadi Roman Ödülü kazandı.
  6. Lunapark Kapandı (2005) - Levi'nin farklı dönemlerden hikâyeleri ele aldığı eser.
  7. Size Pandispanya Yaptım (2013) - Levi'nin dikkat çeken diğer bir eseri.
  8. Bir Cümlelik Aşklar (2016) - Levi'nin son yayımlanan kitabı.
  9. Gördüklerimiz Görmediklerimiz serisi - "Bir Cuma Rüzgarı Kadıköy" (2019) ve "Bu Salı ve Her Salı - Şişli" (2020) başlıkları altında yayımlandı.
  10. Teğet Geçen Hayatlar 1 - Ayçiçekleri Her Gece Bir Yalnızlığa Bakar (2022) - Levi'nin eserleri arasında yer alan son kitap.

Yazarlığının Yanı Sıra

  • Mario Levi, yazarlığın yanı sıra Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı ve reklam yazarlığı gibi çeşitli işlerle uğraştı.
  • Yazı atölyelerinde verdiği Yazı Yaratımı dersleriyle de tanınıyordu.

Mario Levi'nin yaşamı ve eserleri, Türk edebiyatının zenginliğine büyük katkılar sağlamıştır. Kendisi, Türkçe'ye olan derin sevgisi ve eşsiz yazım tarzıyla hatırlanacak ve saygıyla anılacaktır.

En son Ece Levi ile evli olan Mario Levi'nin 3 çocuğu vardı.

Yorumlar