Mardinli öğrenciler, Bosna Hersek'te

- Mardinli öğrenciler, "Mezopotamya'dan Balkanlara Eğitim Projesi" kapsamında, Bosna Hersek'e gelerek tarihi yerleri ziyaret etti

Google Haberlere Abone ol
Mardinli öğrenciler, Bosna Hersek'te

SARAYBOSNA (AA) - Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediyesi, Artuklu Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca yürütülen, "Mezopotamya'dan Balkanlara Eğitim Projesi" kapsamında Bosna Hersek'e gelen Mardinli öğrenciler, Osmanlı medeniyetinin başkent Saraybosna'daki izlerini sürüyor.

Proje kapsamında Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezinde, Bosna Hersek ve Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç hakkında 12 haftalık bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, gönüllü akademisyenlerden aldıkları eğitimlerine, Bosna Hersek ziyareti ile devam ediyor.

"Mezopotamya'dan Balkanlara Eğitim Projesi" kapsamında eğitim gören 200'ü aşkın öğrencinin, 46 kişiden oluşan ilk grubu, beraberlerindeki eğitimci ve rehberlerle ziyaret ettikleri Saraybosna'da Osmanlı mirası ve medeniyetinin kalıntılarını görme imkanı buldu.

Öğrenciler, ziyaretleri kapsamında Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç'u da ziyaret etti.

Büyükelçi Koç, öğrencilere Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verdi.

Öğrencileri, Bosna Hersek'in tarihi, nüfus yapısı, siyasi yapısı ve kültür mirası hakkında da bilgilendiren Koç, "Siz buraya okuyarak ve çalışarak geldiniz. Buraya gelmeden buradaki yapıyı, insanları, kültürlerarası kaynaşmayı, nasıl beraber yaşandığını çalıştınız. Bu da bir kolaylık." dedi.

Koç, böyle bir çalışmaya katılarak duyarlı bir ekip oluşturan öğrencileri tebrik etti.

Grup sorumlusu yazar Ahmet Tezcan da Mardin Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezinin öğrencilere güzel imkanlar sunduğunu aktararak, merkeze kayıtlı 7 bin 400 öğrencinin olduğunu söyledi.

Tezcan, eğitim kapsamında öğrencilere Balkanlar ve Aliya İzetbegoviç hakkında kitaplar okutulduğunu ve öğrencilerin bu konularda makaleler kaleme aldıklarını anımsattı.

Büyükelçiliğin yanı sıra Saraybosna'nın tarihi mekanlarını ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı binasını da ziyaret eden gençlerin, gözlemlerini ve öğrendiklerini birer makale ile kağıda dökerek bir kitap yazacakları ve çektikleri fotoğraf ve videolardan oluşan fotoğraf sergisi ile belgesel film hazırlayacakları belirtildi.

Proje kapsamında eğitim gören öğrencilerin, gruplar halinde temmuz ve ağustos ayında da Bosna Hersek'i ziyaret edecekleri kaydedildi.

Yorumlar