Mammatus bulutları neden olur?

Mammatus bulutlarının neden oluştuğu son günlerde merakla soruluyor. Türkiye'nin birçok yerinde bu tür bulutlar son zamanlarda kendini gösterince meraklıları da arttı.

Google Haberlere Abone ol
Mammatus bulutları neden olur?

Mammatus bulutları neden olur? Mammatus bulutları, genellikle fırtınalı hava koşullarında ortaya çıkan, gökyüzünde asılı olan torba benzeri şişliklerdir. Bu bulutlar, alt kısımlarında soğuk hava ve üst kısımlarında sıcak hava birikmesi sonucu oluşurlar.

MAMMATUS BULUTLARI NEDEN OLUR?

Bu nedenle, genellikle fırtınaların öncüleri olarak görülürler. Mammatus bulutları, bazen görsel olarak korkutucu bir etkiye sahip olsalar da, doğrudan bir tehlike oluşturmazlar. Ancak, diğer fırtına bulutları gibi şiddetli yağış, şimşek, yıldırım ve hatta dolu gibi tehlikeli hava koşullarını işaret edebilirler.

 Bu bulutların nasıl oluştuklarıyla ilgili çeşitli düşünce ve teori bazında söylemler ortaya atılsa da, şu düşünce daha çok benimsenmiştir ki; mammatus bulutları konvektif bir fırtınanın diverjansı (yayılması) sonucunda oluşmuşlardır.

Mammatus bulutları neden olur
Mammatus bulutları neden olur

 

Olgunluk aşamasına gelmiş bir Kümülonimbus inkus bulutunun daha fazla yükselemeyip bölgede sürekli yayılma hareketi göstermesi sonucunda oluştukları, yani o bölgede sıkışıp kalmaları sonucunda oluştukları gözlemlenmiştir.

Garip olan bir şey de şudur ki; mammatus bulutlarının gözlemlendiği yerlerde hava anlatıldığı gibi çok durağan da olabilir, bir fırtınanın esip gürledikten sonraki dağılma aşamasında da oluşup ortalığa bir gizem de katabilir.

Mammatus bulutları neden olur
Mammatus bulutları neden olur

 

Meme şeklini tam olarak nasıl aldığı ise yine teorik olarak şöyle açıklanabilir; olgunlaşıp yeterli ağırlığa ulaşan çok soğuk yağmur bulutu her ne kadar yükünü boşaltıp aşağı yönlü bir hareket oluşturmak istese de, bulutun hemen altındaki çok sıcak ve kuru havanın buna engel olması bulutun fiziğinin bu şekli almasına neden olabilir.

Aslında bu, tıpkı içi soğuk su dolu bir balonu alttan ısıtmaya benzer.

Balon ne kadar ısınsa da içindeki soğuk su, balonun direncini koruyacak ve balonun patlayıp suyunu boşaltmasını engelleyecektir.

Bu esnada da bulut yatay rüzgarların etkisinde kalacak ve yavaş yavaş dağılacaktır.

Yorumlar