Maliye Bakanı Ağbal, soruları yanıtladı: (2)

- "(MTV düzenlemesi) İlk defa vergi sistemimizde vergi adaletini güçlendiren, ödeme ilkesini hayata geçiren yeni bir vergi sistemine geçiyoruz. Bu, verginin artışından bağımsız bir konu" - "Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor ve destekliyor. 2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz" - "Ocak 2018'de en düşük memur maaşı 2 bin 830 liraya çıkmış olacak"

Google Haberlere Abone ol
Maliye Bakanı Ağbal, soruları yanıtladı: (2)

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "torba yasa" tasarısında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) düzenlemesine ilişkin, "İlk defa vergi sistemimizde vergi adaletini güçlendiren, ödeme ilkesini hayata geçiren yeni bir vergi sistemine geçiyoruz. Bu, verginin artışından bağımsız bir konu. Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor." dedi.

Ağbal, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Torba yasa tasarısında Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Kurumlar Vergisinde yapılan düzenlemenin, ortaya çıkan açığı telafi etmeye yeterli olup olmadığının sorulması üzerine Ağbal, geçen cuma günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda maddeler görüşülürken alınan tedbirlerin bütçeye etkileri konusunda komisyon üyelerinden bilgi talebi geldiğini söyledi.

Ağbal, Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen kamu dengelerini sağlamak üzere torba tasarıyla uygulamaya konulacak düzenlemelerin mali etkileri konusunda, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda detaylı değerlendirmelerde bulunacağını ifade etti.

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalarda gelinen aşamanın sorulması üzerine Ağbal, Bakanlığın kendi hazırlıklarının yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da bu konuda bir çalışma yaptığını belirtti.

Ağbal, "Öncelikle Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK), ardından da Bakanlar Kurulunda bu konuyla ilgili çalışmaları bir araya getirmek suretiyle kapsamlı bir çözüm paketini oluşturmayı hedefliyoruz. Hükümet olarak bir çerçeve düzenleme yapacağız. Teknik çalışmalar hemen hemen tamam. Şimdi her alternatifin, farklı olabilecek alt detayların ortak bir çözüme dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yapılacak." dedi.

- Şehir hastaneleri projeleri için 2,6 milyar liralık ödenek

Kamu-özel iş birliğinde yapılan projelerin bütçeye yansımasına ilişkin bir soru üzerine Ağbal, bütçeden kamu-özel iş birliği projelerine taaahüt edilen ödemelerin yapılması amacıyla gerekli kaynakları ayırdıklarını hatırlattı.

Kamu-özel iş birliği projeleri sayesinde Türkiye'nin altyapı, ulaşım ve sağlık sektörlerinde çok kapsamlı ve önemli hizmetlere adım attığını vurgulayan Ağbal, gerçekleştirilen tüm kamu-özel işbirliği projelerinin toplam büyüklüğünün, ileriki yıllarda bütçelere yansımaları konusunda uluslararası standartlarla uygun bir çalışmayı kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Gelecek yıl Sağlık Bakanlığı bütçesinden şehir hastaneleri projeleri için 2,6 milyar liralık ödenek ayırdıklarını belirten Ağbal, bu ödeneğin bir kısmının sabit kira ödemelerinden, bir kısmının da hesaplanan değişken hizmet bedellerinden oluştuğunu kaydetti. Ağbal, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki yıllarda da şehir hastaneleri tamamlandıkça, buradan gelen bedelleri bütçeye yansıtacağız. Burada yapmış olduğumuz ödemelere paralel olarak Sağlık Bakanlığının bütçeden doğrudan yatırım olarak ayrılacak ödenekleri de yıllar itibarıyla azalmasa bile artış oranında bir düşme olacak. Bütçe kompozisyonu olarak bakıldığında Sağlık Bakanlığının yatırım bütçesi kamu-özel iş birliği projelerinin oran olarak arttığı, doğrudan bütçeden yatırım harcamaları olarak ayrılan kaynağın nispeten azaldığı bir görünüme kavuşacak ama bu görünüm kamu mali dengeleri içerisinde sürdürülebilir ve yönetilebilir seviyelerde olacak. Zaman zaman kamu-özel iş birliğinin projelerinin bütçe içerisinde karşılanabilirliğine ilişkin birtakım tartışmalar yapılıyor. Zaten bu projelerin her birine girişirken önümüzdeki yıllara ilişkin muhtemelen ödeme aralığını tahmin ederek, hesaplayarak bunları yapıyoruz. Bu açıdan herhangi bir şekilde burada bütçenin üzerinde bir olağanüstü yükten bahsetmek mümkün olmayacak."

-Ulaştırmada garanti ödemelerine 3,6 milyar liralık kaynak ayrılacak

Ağbal, 2018 yılında ulaştırma projelerinde verilen garanti ödemeleri kapsamında 3,6 milyar liralık bütçeden kaynak ayıracaklarını ifade ederek, "Yaptığımız hesaplamalara göre ilk yıllarda böyle bir garanti ödemesi olsa bile sonraki yıllarda trafiğin hızla artması sayesinde buradaki garanti ödemeleri biteceği gibi, devlet olarak burada ilave gelir sağlayacağız." dedi.

Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme gücünü, sürdürülebilirliğini ileriki yıllarda da devam ettirmesi halinde bütün kamu-özel iş birliği projelerinin getirdiği ilave yükümlülüklerinin karşılamanın ötesinde, büyüyen ekonominin ödemeleri tersine çevirip kamuya ilave gelir sağlayacağına işaret eden Ağbal, "Büyüyen Türkiye ekonomisi hikayesini, gerçekliğini, 2023 hedefleri bağlamında gelecek senelerde de hiçbir şekilde taviz vermeden devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz"

Ağbal, Motorlu Taşıtlar Vergisinde (MTV) yapılan değişikliğe ilişkin eleştirilere ilişkin de bu konuyla ilgili komisyonda yeterli derecede tartışmaları yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Muhalefet partisi milletvekilleri de dahil olmak üzere herkesin son derecede olumlu karşıladığı bir yeni sistem değişikliği var. Bu sistem değişikliğini, 2018 yılındaki MTV artışlarından bağımsız olarak değerlendirmemiz lazım. Mevcut MTV sisteminde aracın değeri ne olursa olsun, motor silindir hacmi aynı ise aynı miktarda vergi ödüyorsunuz. Örneğin 2017 yılında 1600 cc, vergili değeri 70 binin altında bir araç aldınız, siz buna bin 35 lira vergi ödüyorsunuz, öbür tarafta vatandaş diyor ki 'Ben Ferrari alacağım, ben de aynı parayı ödeyeyim.' İlk defa vergi sistemimizde vergi adaletini güçlendiren, ödeme ilkesini hayata geçiren yeni bir vergi sistemine geçiyoruz. Bu, verginin artışından bağımsız bir konu. Geniş toplum kesimleri de muhalefet partileri de bu düzenlemeyi, komisyonda yaptığımız görüşmeden hareketle söylüyorum, vergi adaletine ve ödeme gücü ilkesine uygun buluyor ve destekliyor."

Bu açıdan 2018 yılında ilk defa trafiğe yeni çıkacak araçlar için yeni bir vergi sistemi getirdiklerini dile getiren Ağbal, burada yeni oluşacak değerler üzerinden vergi ödeneceğini bildirdi.

Ağbal, "Ödeme gücü ilkesine göre, vergi adaletine göre 2 milyon liranın üzerinde Ferrari alıyorsanız, 6 bin liralık ilave vergiyi de vereceksiniz. Bu vergi adaletine son derece uygun bir düzenleme." dedi.

- En düşük memur maaşı

Faiz dışı giderlere ilişkin bir soru üzerine de Ağbal, "2017 yılının ikinci 6 aylık döneminde faiz hariç giderlerdeki artış trendi aşağıya gelirken, vergi gelirlerindeki artış trendi yukarıya gelecek. Böylelikle yıl sonunda hedeflemiş olduğumuz bütçe açığını gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Ağbal, bir soru üzerine de Ocak 2018'de en düşük memur maaşının 2 bin 830 liraya çıkmış olacağını bildirdi.

Kamuya alınacak personele ilişkin dağılımın bütçe kanununun çıkmasından sonra belirleneceğini belirten Ağbal, başta öğretmen, sağlık çalışanları alımları olmak üzere açıktan atama kontejanları dahilinde personel dağılımını yeni yılla birlikte yapacaklarını kaydetti.

(Sürecek)

Yorumlar