Malezya'daki Çin yatırımları artıyor

- Malezya, Çin ile 14 farklı alanda toplam değeri 47,7 milyar doları bulan ticaret ve yatırım anlaşması imzaladı

Google Haberlere Abone ol
Malezya'daki Çin yatırımları artıyor

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya, Çin ile 14 farklı alanda toplam değeri 47,7 milyar doları bulan ticaret ve yatırım anlaşması imzaladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2013 yılında Malezya'ya, Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak'ın da geçen yıl Çin'e gerçekleştirdiği ziyaret sonucu iki ülke arasında ticaret, yatırım ve ekonomik iş birliği alanında önemli gelişmeler yaşandı.

Güneydoğu Asya Milletleri Topluluğu'nun (ASEAN) üçüncü büyük ekonomisi olan Malezya'da hükümet son dönemde, aralarında doğu sahili, Cohor eyaletinde İskandar kalkınma bölgesi ve Kuala Lumpur-Singapur hızlı tren hattı gibi, toplam maliyeti 93 milyar doları aşan dev projeleri gündeme getirdi.

Ayrıca 1 Malezya Kalkınma Fonu'nun (1MDB) borçlarının giderilmesi, ulusal otomotiv firması Proton'un üretiminin artırılması da dış yatırım çeken alanlar arasında bulunuyor.

Malezya hükümeti, bu projelerin finansmanı konusunda Çin ile önemli anlaşmalara imza attı.

Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak'ın Kasım 2016'daki Çin ziyareti sırasında savunma, inşaat, enerji, imalat, eğitim, finans, bilgi teknolojileri ve makine sektörü temsilcileriyle yaptığı görüşmelerde çeşitli yatırım kararları gündeme gelmişti. Bunun sonucu olarak 14 farklı alanda toplam değeri 47,7 milyar doları bulan ticaret ve yatırım anlaşması imzalandı. Anlaşmalar çerçevesinde Malezya hükümeti, deniz kuvvetlerine Çin'den 4 gemi almayı kararlaştırdı.

- Geely, Proton'un yüzde 49,9 hissesini satın aldı


Country Garden adlı Çinli şirket de Cohor eyaletindeki İskender kalkınma bölgesine gelecek 20 yılda 100 milyar dolar yatırım planlandığını açıklamıştı. Şirket, bugüne kadar yaklaşık 1 milyar dolar yatırım gerçekleştirdi.

Malezya hükümeti, son 2 yıldır gündemde olan 1MDB ile ilgili mali kayıpları telafi konusunda da Çin ile bazı anlaşmalar yaptı. Söz konusu fon işletmelerine ait Edra küresel enerji şirketi, Çin genel nükleer santral şirketince yaklaşık 2,2 milyar dolara satın alındı.

Çinli otomotiv firması Geely ise Malezya'nın ulusal otomotiv firması Proton'un hisselerinin yüzde 49,9'unu alırken, iki şirket arasında Proton'a 17,8 milyar dolarlık yatırım ortaklığı anlaşması imzalandı.

Öte yandan, Çin demir yolları şirketi, 1MDB'nin İskender liman şirketindeki 1,68 milyar dolar değerindeki hisselerinin yüzde 60'ını satın aldı.

Çin'in 2013 yılında 616 milyon dolar olan Malezya'ya yatırımı, 2015 yılında 2 milyar dolara çıktı. Bunun 1,2 milyar dolarlık bölümünü inşaat sektörü oluşturuyor.

-Çin, Malezya'nın en büyük ticaret ortağı


Çin ayrıca, 2010 yılından bu yana Malezya'nın en büyük ticaret ortağı olma özelliğini sürdürüyor. Malezya ise Çin'in en büyük 8'inci ticaret ortağı konumunda bulunuyor.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015'te 139 milyar dolara yaklaşırken, geçen yıl 150 milyar dolara ulaştı. Söz konusu rakamın bu yıl 160 milyar doları bulması bekleniyor.

1974 yılında başlayan iki ülke ilişkileri, Çin'in 1980'lerdeki açık kapı politikasıyla gelişmeye başladı. Daha önce sınırlı olan ticari ilişkiler, 1990'lı yıllardan itibaren Malezya'nın elektrik ve elektronik ürünleri ihracatıyla gelişme gösterdi.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesinde 2002 yılında imzalanan ASEAN-Çin Serbest Ticaret Anlaşması'nın büyük rolü bulunuyor.

Yorumlar