Malatya'daki zimmet davasında karar

- Banka müşterilerinin hesabından zimmetine para geçirip usulsüz işlem yaptıkları iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan 2'sine 18 yıl 9'ar ay hapis, 745'şer bin lira adli para cezası verildi

Google Haberlere Abone ol
Malatya'daki zimmet davasında karar

MALATYA (AA) - Malatya'da 21 banka müşterisinin hesabından zimmetine para geçirip usulsüz işlem yaptıkları iddiasıyla yargılanan 4 sanıktan 2'si 18 yıl 9'ar ay hapis ve 745'şer bin lira adli para cezasına çarptırıldı.

Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve 2012-2014 yılları arasında bankacılık mevzuatına aykırı olarak sayısız usulsüz işlem yaptıkları ve "resmi belgede sahtecilik" ile "bankacılık zimmet" suçunu işledikleri iddiasıyla 4 sanık hakkında açılan davada karar açıklandı.

Sanıklardan tutuklu yargılanan eski bankacı Erkan Kelekçi, savunmasında, 2007-2013 yılları arasında bir bankada çalıştığını ve müşterilerin bilgisi dışında herhangi bir işlem yapmadığını öne sürdü.

Tutuksuz sanık Mikail Çelik ise üzerine atılı suçları kabul etmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bankadaki işlemler için bazen kendim bankaya gidiyordum bazen de benim muhasebecim olan tutuksuz sanık A.B'yi işlemleri yapması için bankaya gönderiyordum. A.B'nin para tahsili yetkisi yoktu, sadece bankadaki memurlara imzalı dekont bırakırsam A.B. o şekilde gidip para tahsilatı yapıyordu. Banka ile sürekli çalıştığım için hesaplarımda sürekli para giriş çıkışı oluyordu. Bankanın ihbar dilekçesinde belirtilen tarihlerde yatırılan paraların varsa benim ödemelerim veya başka işlemlerim için yatırılmış olabileceğini düşünüyorum. Zira ben sürekli bu şekilde işimi yapıyorum. Erkan Kelekçi ile gayri resmi olarak ortaklığım bulunduğu iddiası gerçek dışıdır. Kendisiyle iddia edilen şekilde anlaşarak, usulsüz bir işlem yapmadım."

Tutuksuz sanık V.B. ise İstanbul'dan fabrika kurulumu için Malatya'ya geldiğini anlatarak, söz konusu fabrikayı sanıklardan Erkan Kelekçi ve Mikail Çelik'in ortaklaşa işlettiğini sonradan öğrendiğini savundu.

Sanıklardan A.B'nin ise bu fabrikada çalışan işçilerden olduğunu aktaran V.B, şunları kaydetti:

"Bankadan çekilen usulsüz kredilerin benimle alakası yoktur. Benim adıma iş yeri açtılar, bu iş yeri adına çek yaprakları alındı ve kullanıldı. Sanık Mikail Çelik'in örgüt üyeleri ile irtibatlı çevresi vardı, bana 'seni kesinlikle Malatya'dan göndermeyeceğim' diyordu. Bu sebeple Malatya'dan ayrılamadım ve bu işlere son veremedim. Benim adıma kurulu şirketi Mikail Çelik yönetiyordu, bu şirket adına alınan çek yapraklarının çoğunu da Erkan Kelekçi imzalayarak, piyasaya veriyordu. Bu çekleri fabrika için alınan ham maddelere karşılık ödeme aracı amacıyla kullanıyordu. Benim adıma bir tane şirket kuruldu, bu şirket dışında benim adıma herhangi bir şirket kurulmadı. Zimmet olayı açığa çıktığında Erkan Kelekçi yakalanmamak için kaçtı."

Sanıkların ve avukatların savunmasının ardından dava dosyasına giren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu okundu.

Raporda, "Erkan Kelekçi ve diğer failler hakkında Banka Teftiş Kurulunca yapılan soruşturma neticesinde 17 Kasım 2014 tarihinde düzenlenen rapor kapsamında toplam 677 bin 872 lira 42 kuruş paranın mal edinildiği, yapılan işlemler neticesinde 2 milyon 402 bin 21 lira 4 kuruşluk teminat açığına neden olduğu ve bu kapsamda 4 milyon 155 bin 797 lira 24 kuruşluk banka riskine sebebiyet verildiğinin bildirildiği görüldü." ifadelerini yer verildi.

Mahkeme heyeti, sanıklardan Kelekçi ve Çelik hakkında resmi belgede sahtecilik ve bankacılık zimmet suçlarından 18 yıl 9'ar ay hapis ile 745 bin 353'er lira adli parayla cezalandırılmasına karar verdi.

Tutuksuz sanık Çelik'in ise tutuklanmasına karar veren heyet, tutuklu sanık Kelekçi'nin ise tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Heyet, sanıklardan A.B. ve V.B'nin ise üzerilerine atılı suçu işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve yeterli delil elde edilemediğinden, suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle beraatine de karar verdi.

Yorumlar