Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov Atina'da

- Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias: - "Komşu ülkenin bir dizi bölgesel birliklere üye olmak istediğini biliyoruz. İsim meselesi çözüldüğü takdirde bu konuda destek vermeye açığız" - "Yunanistan, tüm Batı Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik sistemine dahil olmasını istiyor" - Dimitrov: - "Daha yapacak çok işimiz var. Yunan hükümetinden yürümek istediğimiz yolda cesaret vermeleri noktasında desteklerini istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Makedonya Dışişleri Bakanı Dimitrov Atina'da

ATİNA (AA) - Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, iki ülke arasındaki sorunların çözümü halinde Makedonya'nın NATO ve AB üyeliğine destek vereceklerini söyledi.

Kotzias, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Dimitrov ile toplantılarının ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu.

Makedonya'nın hükümet krizinin ardından istikrara kavuşmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Kotzias, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için tüm adımların atılacağını ifade etti.

Kotzias, birçok alanda alınan güven arttırıcı önlemlere değinerek, iki ülke arasındaki petrol boru hattının yanı sıra doğalgaz boru hattının inşa edilebileceğini kaydetti.

Makedonya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğini kesin olarak desteklediklerini vurgulayan Kotzias, "Komşu ülkenin bölgesel birliklere üye olmak istediğini biliyoruz. İsim meselesi çözüldüğü takdirde bu konuda destek vermeye açığız." diye konuştu.

Kotzias, isim meselesinde iki ülkenin faydasına olacak şekilde bir çözüm bulmak için çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Yunanistan'ın 2008'de Makedonya'nın NATO üyeliğini bloke etmesine ilişkin bir soru üzerine Kotzias, "Yunanistan, tüm Batı Balkan ülkelerinin Avrupa-Atlantik sistemine dahil olmasını istiyor. Bir taviz yolu bulmalıyız." ifadelerini kullandı.

Dimitrov ise zor yılları geride bırakmaya kararlı olduklarına dikkati çekerek, AB, NATO ve komşu ülkelerle bütünleşmeyi yeniden canlandırmak istediklerini belirtti.

Yunanistan ile yaşadıkları sorunları aşmak için önlerinde zorlu bir yolun bulunduğuna işaret eden Dimitrov, "Daha yapacak çok işimiz var. Yunan hükümetinden yürümek istediğimiz yolda cesaret vermeleri noktasında desteklerini istiyoruz." diye konuştu.

Dimitrov, bugünkü toplantının bir ilk olduğunun altını çizerek, "İlk buluşmadan sonra dans etmezsiniz. Daha fazla buluşmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Makedonya'nın 1991 yılında eski Yugoslavya'dan ayrılmasından sonra Yunanistan, bu adı taşıyan bir bölgenin kendi toprakları içinde olduğu gerekçesiyle komşu ülkenin bu ismi kullanmasına karşı çıkıyor.

Yunanistan, 1995'te yapılan bir anlaşmayla Birleşmiş Milletlere 1992 yılında "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" adıyla girmeyi kabul eden Makedonya'nın AB ve NATO üyeliğini engellememeyi taahhüt etmişti. Makedonya, Yunanistan'ı anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.

Yorumlar