Mahkemeye idam mangası nitelendirmesi

Eski Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner, çıkarıldığı mahkemeyi "idam mangasına" benzetti

Google Haberlere Abone ol
Mahkemeye idam mangası nitelendirmesi

Eski Arjantin Cumhurbaşkanı ve mevcut Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, 12 yıl hapis cezasıyla yargılandığı davada yaptığı son savunmada, hakkındaki suçlamaları reddederek mahkemeyi "idam mangası" olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcılığı'nın yanı sıra Senato Başkanı da olan Kirchner, ülkeyi yönettiği 2003-2015 yıllarında yolsuzluk yapmakla suçlandığı ve 12 yıl hapis cezası ile kamu görevlerinden ömür boyu men edilmesinin istendiği davaya, Senato'daki odasından internet üzerinden katıldı.

Son kez savunmanın yapıldığı davaya "son sözler" denmesine dikkati çeken Kirchner, hakkındaki nihai kararın en baştan alındığını savundu. Kirchner, "Daha önce bunun bir hukuki savaş mahkemesi olduğunu söylemiştim, çok cömert davranmışım, bu mahkeme bir idam mangasıdır." ifadesini kullandı.

Kirchner, mahkemenin belli bir siyasi kesimi hedef aldığını aktararak, "Bu idam mangası, bir siyasi alanı ve o alanı en yüksek derecede temsil eden kişiyi küçük düşürmeyi amaçlıyor." diye konuştu.

Davanın savcılarını hedef alan Kirchner, Savcı Diego Luciani ve Sergio Mola'yı, hakkında olmayan şeyler ortaya atmak, yalan söyleme, gerçekleri saklama ve çarpıtmakla suçladı.

Kirchner, mahkemenin amacının, ülkeyi yönettiği, Arjantin'in sosyal düzeyinin yüksek olduğu dönemlere gölge düşürmek olduğunu ileri sürerek, muhalefetten bazı isimlerin yolsuzluklarına göz yumulduğunu ifade etti.

Ülkede "Yollar İdaresi davası" olarak bilinen dava hakkında Kirchner, sosyal medya hesaplarından, savcıların kendisine yönelttiği suçlamaların asılsız olduğunu ortaya koymak amacıyla "Yollar İdaresi davasının 20 yalanı" başlıklı bir belge yayınlayacağını sözlerine ekledi.

Suçlama ve savunma aşamalarının sona erdiği davada nihai karar, 6 Aralık'ta 13 sanığın son savunmasını yapmasının ardından açıklanacak.

Arjantin'i 2007-2015 yıllarında iki dönem üst üste yöneten Fernandez de Kirchner'in, Santa Cruz eyaletinde yol yapım ihalelerinde yolsuzluk yapmakla itham edildiği davada 12 yıl hapis cezasına çarptırılması ve ömür boyu kamu görevinden alıkonulması talep edilmişti.

Ülkede 2015'te eski Cumhurbaşkanı Mauricio Macri'nin göreve gelmesinin ardından Kirchner hakkında birçok yolsuzluk davası açılmış ve bu davaların bir kısmı düşürülmüştü.

Yorumlar