Mahir Ünal ne dedi, neden tepki çekti?

Mahir Ünal ne dedi, neden tepki çekti, Cumhuriyet ile ilgili bir panelde yaptığı konuşmada sözlerinin bağlamından koparıldığını söylese de Ünal'a muhalefet partileri başta olmak üzere birçok kesimden tepki geldi.

Google Haberlere Abone ol
Mahir Ünal ne dedi, neden tepki çekti?

Mahir Ünal ne dedi, neden tepki çekti, Cumhuriyet hakkında neler söyledi, neden MHP de dahil birçok partiden tepki aldı? 

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, bir konferansta yaptığı konuşma esnasında Cumhuriyet sonrasında yapılan kültür devrimlerine yönelik bazı eleştirilerde bulundu. Ancak eleştirileri başta MHP olmak üzere birçok kesimin tepkisini çekti. Peki, Mahir Ünal ne dedi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Harf Devrimi'ni eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’a yönelik sert sözleri, siyaset gündemine damgasını vurdu.

MAHİR ÜNAL NE DEDİ?

Ünal, "Kültür devrimi olarak Cumhuriyet bizim alfabemizi, dilimizi, bütün düşünmemizi yok etmiştir" demişti. Bahçeli ise Ünal'ı "Bugünkü Türkçe’mizle düşünce oluşturamayacağımızı söylemek gerçekleri çarpıtmaktır, nesnel gelişmelere aykırıdır, dilimizi karalamaktır, nihayetinde özgüven eksikliğidir” diyerek sert bir dille eleştirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Ünal'a tepki gösterdi:

"Cumhuriyetin edebiyata, düşünce dünyamıza, bilime ve eğitime katkılarını; Cumhuriyetin ne büyük bir şahlanış olduğunu; bu aziz milletin oyuyla seçilmiş olan bir vekile, anlatmak zorunda olduğum için gerçekten utanç duyuyorum.

"Neymiş? Bu Türkçe ile düşünce üretilmezmiş. Bu sözleri, cahillikle açıklamaya kalkmak, cahillik kavramının içini boşaltmak olur. Bu düpedüz patolojik bir Cumhuriyet nefretine kılıf bulma gayretidir. Ve tepeden tırnağa, art niyetlidir."

Akşener: Siz en küçük bir düşünce yetisine sahip oldunuz da Türkçe mi size engel oldu?

İttifak ortağı Bahçeli’nin çıkışının ardından gözlerin çevrildiği Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ünal’ı grup başkanvekilliği görevinden alıp almayacağı kulislerde konuşulmaya başlandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kahramanmaraş 8. Uluslararası Kitap ve Kültür Fuarı’nda konuşan yaptığı konuşmada, cumhuriyet rejimini Harf Devrimi üzerinden eleştirmişti.

Ünal, “Tarihteki en sert kültürel devrim Türkiye'de yaşanmıştır. Mesela Fransız devrimi her şeyi yıkmıştır ama lügate dokunmamıştır. Yine en sert devrimlerden bir tanesi Mao'nun Çin kültür devrimidir. Lügate dokunmamıştır. Ama maalesef bir kültür devrimi olarak Cumhuriyet, bizim lügatimizi, alfabemizi, dilimizi hasılı bütün düşünme setlerimizi yok etmiştir” görüşünü savunmuştu.

Ünal’ın bu sözleri sosyal medyada gündem olurken, muhalefet tarafından da eleştirilmişti.

Ünal sözlerinin sosyal medyada gündem olması üzerine sosyal medya üzerinden açıklama yaparak, kitap fuarındaki “Bir kitap okudum” etkinliğinde Cemil Meriç’in “Bu ülke” yapıtını konuştuklarını belirterek, “Kamus bir milletin hafızasıdır cümlesinden yola çıkarak yaptığım değerlendirme Cumhuriyet’e dönük değil kültür devrimi olarak yapılanlara dair bir tespittir. Buradan bir düşmanlık çıkaramazsınız” ifadelerini kullanmıştı.

BAHÇELİ’DEN SERT ELEŞTİRİ: ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ

MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında, isim vermeden Ünal’ı sert sözlerle eleştirdi. Bahçeli, Ünal’ın tutumunu “özgüven eksikliği” olarak yorumladı:

“Türkiye Cumhuriyeti, binlerce yıllık Türk tarihinin ana güzergahından kategorik bir kopuş, kesif bir ayrılış, keskin bir sapış olarak görülemeyecek, asla gösterilemeyecektir. Yani Cumhuriyet şerefli geçmişimizin bir antitezi değildir. Cumhuriyet’in Türk kültürüne, Türk diline, düşünme setlerimize zarar verdiğini iddia edenler talihsiz, tarifsiz ve temelsiz bir yanlışın pençesindedir. Önyargıların hükmüyle, ideolojik katılıklarla Cumhuriyet’in anlaşılması ve anlatılması mümkün değildir.

Ünal’ın sözleri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gündemindeydi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Ünal’ı eleştirirken, Bahçeli’ye de “Milliyetçilik vatanseverliktir, senin diline hakaret eden, senin dilini küçümseyen bir adamla senin ne işin var?” dedi.

Kılıçdaroğlu Ünal’ın tutumunu ise “SADAT anlayışı” olarak nitelendirdi:

“Tarih bilmiyorlar hurafelerle tarih öğrenilmez. Halkın ne konuştuğunu dahi bilmiyorlar. Ya sen hiç Karacaoğlan’ı dinlemedin mi kardeşim. Bu insanlar tertemiz Türkçeyle ne yazdılarsa bugün biliyoruz ya. Sen Yunus’u bile bilmiyorsun. Bugün Bahçeli buna (Mahir Ünal) sözde çok kızmış. Ne olacak, gidecek yine koşa koşa kucaklayacak. Bu anlayış SADAT kafasının anlayışıdır. ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kaldıracağız. Asrika diye yeni bir devlet kuracağız. Başkenti İstanbul olacak. Dili de Arapça olacak…’” İşte aynı kafa… İtiraz mı ettiler? Etmediler. ‘Aman benim milliyetçi tabanım öbür tarafa kaymasın’ diye arada bir işaret fişeği atayım sonra nasıl olsa arka kapıda kucaklaşacağız. Senin diline hakaret eden, senin dilini küçümseyen bir adamla ne işin var senin arkadaş?”

MAHİR ÜNAL KİMDİR?

Mahir Ünal, 1 Temmuz 1966 tarihinde Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde sosyal yapı ve sosyal değişme anabilim dalında yaptı. İTO'da müşavir olarak çalıştı.

2004 ve 2009 yerel, 2007 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi seçim kampanyası strateji ekibinde danışmanlık yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.

Irak, Malezya, Kıbrıs ve Lübnan gibi birçok ülkede seçim kampanyalarında strateji ekiplerinde görev aldı. Ayrıca bazı siyasilere etkili iletişim hususunda danışmanlık yaptı. Kent çalışmaları, yerel yönetimler ve siyasal iletişim konularında danışmanlık hizmeti verdi.

Özel bir üniversitede davranış bilimleri bölüm başkanlığı görevini yürüttü. Bir vakıf üniversitesinde MBA'da örgütsel davranış dersleri verdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Anabilim Dalında doktorası devam etmektedir.

2011 ve 2015 genel seçimlerinde Kahramanmaraş milletvekili seçildi. 2011 yılı itibarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi grup başkanvekilidir.

Arapça ve İngilizce bilen Mahir Ünal, 2 çocuk babasıdır.

Yorumlar