Madjid Samii kimdir?

Madjid Samii dünyaca ünlü İranlı beyyin cerrahıdır. Peki, Madjid Samii kimdir, ne zaman ve nerede doğdu, özgeçmişi veya biyografisi var mı? Mucize Hikayesi gerçek mi? İşte Samii hakkında bazı bilgiler:

Google Haberlere Abone ol
Madjid Samii kimdir?

Madjid Samii kimdir, nerelidir, uzmanlık alanı nedir soruları bu dünyaca ünlü bilim adamının adını duyanlar tarafından sıklıkla sorulur. Profesör Doktor Madjid Samii, 19 Haziran 1937’de Tahran, İran’da, bilimle iç içe olan bir ailede dünyaya geldi. İran’da liseyi bitirdikten sonra Almanya’ya taşındı ve Mainz Üniversitesi’nde tıp çalışmalarına başladı.

Çalışmalarındaki başarıları ve final sınavında en yüksek puanı almasından dolayı “İran Bilim Bakanlığı, Avrupa'daki en iyi İran öğrencisi” ödülünü kazandı. Tıp okulunu bitirdikten ve biyoloji alanında ikinci çalışmasını bitirdikten sonra Mainz Üniversitesi’nde beyin cerrahisi alanındaki özel çalışmalarına başladı ve 1970 yılında beyin cerrahisi kuruluna kabul edildi.

1970 yılında 32 yaşında iken asistan profesör olarak kariyerine başladı ve Mainz Üniversitesi’nde beyin cerrahisi bölümü müdür yardımcılığı görevine getirildi. Bir sene sonra, 1971 senesinde, beyin cerrahisi profesörü oldu. Bu sene içerisinde İran'ın “Ulusal Üniversitesinden” profesör ve beyin cerrahisi bölüm başkanı olması için teklif aldı. Mainz Üniversitesi’ndeki çalışmalarına devam edebilmesi için bu teklifi geri çevirdi. 1977 yılında, Almanya'nın Hannover kentindeki Beyin Cerrahisi Departmanı (Nordstadt Hastanesi) Yönetim Kurulu Başkanı oldu ve 2003 yılına kadar bu görevde kaldı. Leiden Üniversitesi (Hollanda) ve Mainz Üniversitesi (Almanya) tarafından birçok defa beyin cerrahisi bölüm başkanlığı teklifi gelmiş olmasına rağmen Hannover Üniversitesi Tıp Fakültesi Başkanlığı (Almanya) görevini 1988 senesinde kabul etti.  1996 yılından beri Nordstadt Hastanesi ve Hannover Tıp Fakültesi'ndeki Beyin Cerrahisi Bölümlerinin başkanlığını yaptı. 2000 senesinde, Profesör Doktor Samii Hannover'de Uluslararası Sinir Bilimleri Enstitüsü'nü (INI) kurdu ve başkanlığına aday gösterildi. 2003 yılında Profesör Doktor Samii, Nordstadt Hastanesi ve Hannover Tıp Fakültesi görevlerinden emekli oldu ve kendisini Uluslararası Sinir Bilim Enstitüsü’ne adadı. 2004’te Profesör Doktor Samii, Pekin, Çin'deki Capital Medical Üniversitesi'ndeki Çin Uluslararası Sinir Bilimi Enstitüsünün başkanlığını kabul etti. 2010 yılında Tahran'daki “İran Uluslararası Sinir Bilimi Enstitüsü” planlanmış ve inşaat prosedürü başlatılmıştır. Profesör Doktor Samii, yakın gelecekte başlayacak olan İran INI’nın kurucusu ve başkanıdır.

Profesör Doktor Samii'nin bilimsel kariyerinin en önemli yönü, eğitime ve beyin cerrahisinin geliştirilmesine olan bağlılığıydı. Beyin cerrahı profesörü olarak meslek hayatının başlangıcından beri, dünyanın dört bir yanından beyin cerrahlarının eğitimine büyük önem verdi. 1971'den beri Mainz Üniversitesi'nde düzenli olarak yıllık veya iki yıllık cerrahi dersler düzenledi. Profesör Doktor Samii, 1979'da Hannover’da kafatası taban cerrahisinde dünyanın ilk eğitim kursunu kurdu. Almanya'daki düzenli derslerinin yanı sıra, beyin cerrahisi bilgilerini arttırmak için birçok ülkede benzer eğitim kursları planlamaya başladı. 2004 senesinde, INI-Çin'in başkanı olarak, klinik beyin cerrahisinde sürekli olarak yıllık uluslararası kurs düzenledi. Ayrıca 2004 yılında İran sosyal güvenlik kuruluşunun dizin kurulu olan Tahran'daki Milad hastanesinde beyin cerrahisi bölüm başkanlığını görevi Profesör Doktor Samii'ye teklif etti. Onun liderliğinde personel için çok güçlü bir eğitim programı planlanmış ve uygulanmıştır. Bölüm şu anda en gelişmiş beyin cerrahisi merkezlerinden biridir. 2006'dan bu yana Profesör Doktor Samii, Tahran'da Uluslararası Beyin Cerrahisi sempozyumlarına devam ediyor.

Profesör Doktor Madjid Samii, çeşitli ulusal ve uluslararası vakıf ve kuruluşların kurucu başkanı ve kurucu üyesiydi. Bilim hayatında, Profesör Doktor Samii, dünyada birçok fâhri profesörlük, fahri doktorluk ve misafir profesörlüğü aldı. Ayrıca birçok fahri ve unutulmayacak dersler vermiştir. Profesör Doktor Samii, birçok ulusal tıp bilimleri akademisi ve ulusal, uluslararası ve kıtasal cemiyetlerde beyin cerrahisi fahri üyesidir. Birçok prestijli ulusal ve uluslararası ödül, şeref ve madalya aldı. Birçok beyin cerrahisi toplantılarında onur konuğu oldu. Uluslararası kongrelerde özel davet edilen öğretim görevlisi olarak 1000'den fazla ders vermiştir.

Alman beyin cerrahisi cemiyeti, Alman kafatası tabanı ameliyatı topluluğu, uluslararası kafatası taban toplumu, uluslararası kafatası taban çalışması grubuna ve Alman plastik ve rekonstrüktif cerrahi toplumu başkanlığına seçilmesinden sonra 1997-2001 yılları arasında Dünya Beyin Cerrahisi Dernekleri Federasyonu (WFNS) başkanlığına seçildi. 2001 yılından beri WFNS fâhri başkanı ve WFNS vakfı onursal başkanı olarak görev yapıyor.

2011'de WFNS, Profesör Doktor Madjid Samii'yi Afrika büyükelçisi olarak atadı. Bu pozisyonda “Afrika 100” projesini yarattı.

Profesör Doktor Samii Editör, yayın kurulu üyesi ve birçok tıp dergilerinin fâhri editörüdür. Beyin cerrahisi alanında şimdiye kadar 17 kitap yayınlamıştır. 500'den fazla bilimsel makalesi yayınlanmıştır.

Profesör Doktor Samii'nin en önemli başarılarından biri, dünyada binlerce sinir cerrahını eğitmesidir. Bu beyin cerrahlarının çoğu kendi ülkelerinde lider konumdalar. 2002 yılında, öğrencileri ve arkadaşları, “Uluslararası Sinir Cerrahları Madjid Samii Kongresi (MASCIN)” adı altında uluslararası bir beyin cerrahisi toplumu kurdu. Daha sonra adı “Madjis Samii Uluslararası Beyin Cerrahları Derneği (MASSIN)” olarak değiştirildi.

2011 yılında, Dünya Beyin Cerrahisi Dernekleri Federasyonu (WFNS), benzeri görülmemiş bir şekilde Profesör Doktor Madjid Samii adına onur madalyası verilmesini kararlaştırdı. “Madjid Samii Madalyası”na her iki yılda bir ödül verilecek ve dünya çapındaki en önemli sinir cerrahına 10.000 avro ödül verilecek ve bu ödül kazanan için yüksek bir onur olacaktır. İlk madalya ve ödül töreni 2011 yılında WFNS toplantısı sırasında Brezilya'da gerçekleşti. Kazanan ise Fransa'daki Marsilya Üniversitesi profesör doktoru Maurice Chox oldu.

Profesör Doktor Samii, Mahshid Samii ile 1961 yılında evlendi ve iki çocukları bulunmaktadır. Kızı Amireh Samii ekonomi okudu ve oğlu Prof. Dr. Amir Samii ise ünlü bir beyin cerrahı profesörüdür ve halen INI-Hannover'deki beyin cerrahisi merkezinin müdür yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

MADJID SAMİİ VE MUCİZE HİKAYESİ

Sosyal medyada Madjid Samii'ye atfen anlatılan "mucize" isimli hikaye her geçen gün elden ele dolaşıyor. Hikayeyi okuyanlar genellikle gözyaşlarını tutamıyor. İşte o hikaye: 

Küçük bir kız çocuğu eczaneye girer:

- MUCİZE var mı amca?

- MUCİZE mi? Ne yapacaksın ki?

- Kötü bir cisim kardeşimin başında gittikçe büyüyor. Babamın söylediğine göre ancak bir MUCİZE onu kurtarabilirmiş. Ben de bütün paramı getirdim ki MUCİZE alayım. Eczacı üzüntüyle:

- Yavrucuğum sana yardım edemeyiz. Burada MUCİZE satmıyoruz ki!

Kızın gözleri dolar:

- Ama kardeşim ölüyor! Lütfen ne olur bana bir MUCİZE verin.

Birden arkadan bir el çocuğun başını okşar ve yumuşak bir sesle:

- Gel bakalım ne kadar paran varmış görelim. Paraları saydıktan sonra:

-Aman Allah'ım tam da kardeşine bir MUCİZE alabilecek kadar paran varmış.

Çocukla biraz konuştuktan sonra:

- Şimdi beni eve götür de bakalım kardeşine bir MUCİZE bulabilecek miyiz?

O adam dünyaca meşhur beyin cerrahı profesörüydü! İki gün sonra hiç bir ücret almadan ameliyatı gerçekleştirdi.

Bir müddet sonra da çocuk iyileşti.

olayı Almanya The Hannover Hastanesi dekanı ilmi bir konferansta anlatıyor.

Ve o Profesör hem ülkemizce ve hem dünyaca meşhur İranlı Madjid Samii'ydi!

Yorumlar

Kemal Mücize doğrumu.