LYS maratonunda ikinci hafta oturumları başladı

Türkiye genelinde 470 bin 409 adayın başvurduğu LYS-2 bugün başladı. Sınav 135 dakika sürecek

Google Haberlere Abone ol
LYS maratonunda ikinci hafta oturumları başladı

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) kapsamında fen bilimleri alanında yapılan LYS-2, saat 10.00'da başladı.

Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilen sınava, 470 bin 409 aday başvurdu. Sınav tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek.

Sınavda, fizik, kimya ve biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında olacak, tek cevap kağıdı kullanılacak.

Fizik, kimya, biyoloji testinin her birinde 1'er soru, kısa cevaplı olacak. Adaylar soruların cevabını cevap kağıdının ilgili alanına yazacak ve kodlayacak.

Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Doğru olarak yazılan ancak kodlanmayan, yanlış veya eksik kodlanan cevaplar işleme alınmayacak.

Adaylar, LYS-2'de birinci ve ikinci testin (fizik testi ve kimya testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (biyoloji testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.

ÖĞRENCİLER GEÇ KALDI

Sakarya'da üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) kapsamında fen bilimleri alanında yapılan LYS-2'ye geç kalmak üzere olan öğrenciyi, Anadolu Ajansı (AA) muhabirleri sınav yerine yetiştirdi.

Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü'nde fen bilimleri alanında yapılan LYS-2'ye girecek adaylar, sabah saatlerinden itibaren salonlara gelmeye başladı. 

İşletme Fakültesinde sınava girecek Gül Nisa Öztürk'ün, salona girmek istediği anda yanlış sınav çıktısı aldığı belirlendi.

Öztürk ve ablası kampüs içinde çıktı alabilmek için yaklaşık 500 metre uzaklıktaki fotoğrafçıya gitti. Zamanla yarışan genç kızı fark eden AA muhabirleri, sınav çıktısını alan Öztürk'ü fakülte binasındaki salona otomobille son dakikada yetiştirdi.

Sınava giren Gül Nisa Öztürk'ün ablası Kübra Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardeşinin fen bilimleri alanında yapılan LYS-2 sınav giriş çıktısı alacağına yanlışlıkla sosyal bilimler sınav giriş çıktısı aldığını söyledi.

Salona gireceği anda yanlışlığın fark edilmesi üzerine çıktı almak için kırtasiye aramaya başladıklarını ifade eden Öztürk, yaklaşık 500 metre uzaktaki fotoğrafçıya çıktı almak için gittiklerini anlattı.

Kendilerini gazetecilerin fark ettiğini ve kardeşini son dakikada sınava yetiştirdiklerini aktaran Öztürk, "Sınav belgesini yanlış aldığımız için sorun yaşadık. Belge sorunu yaşadık. Kardeşi̇mi̇ yeti̇şti̇rmek i̇çi̇n Anadolu Ajansı bize yardım etti, teşekkür ederim. Kardeşim sayısalcı, mühendis olmak istiyor." diye konuştu.

KAPIYI YUMRUKLADI

Sivas’ta LYS'ye  geç kaldığı için oğlu içeri alınmayan baba, kapıları yumrukladı. Sivas’ta Cumhuriyet Üniversitesinde düzenlenen LYS-2 Lisans Yerleştirme Sınavında 15 dakika kuralına takılan üniversite adayları sınava alınmadı. Sınava 1 dakika geç kaldığı için oğlu sınava alınmayan baba, salon görevlilerine yalvardı. Görevlilerle konuşan baba oğlu salona alınmayınca beddua ederek kapıyı yumrukladı. Sinir krizi geçirip gözyaşlarına boğulan babayı sınava giremeyen oğlu teselli ederek uzaklaştırdı.

ADRESİ BULAMADI, SINAVA GEÇ KALDI

Şişli’de bir lisede, Lisans Yerleştirme Sınavına geç kalan bir aday 09:45 kuralına takılarak sınava alınmadı. Öğrenci bu duruma tepki göstererek, “Buraya ters bir yerde oturuyorum, okulun adresini bulmakta zorlandık bu yüzden sınava yetişemedim” dedi.
Üniversite öğrencilerini yerleştirmek amacıyla düzenlenen sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) Tunay Kılıç isimli aday 09:45 kuralına takıldı. Tüm çabalarına rağmen okula alınmayan Kılıç, duruma tepki gösterdi.
Sınav binasına alınmayan Tunay Kılıç, okulun kapısından çıktıktan sonra çevredeki öğrenci yakınları tarafından teselli edildi. Üzgün olduğu gözlenen Kılıç, yürüyerek babasının yanına gidince babası da şoke oldu. Okula oğlunun alınmadığını öğrenen baba oğlunu bir süre teselli etti. Okulun yazılan adrese göre başka bir yerde olduğunu belirten veli, ‘Şişli yazıyor kağıtta burası Feriköy ne alakası var burasının Şişli’yle’ diyerek tepkisini koyarken, Tunay Kılıç ve velisi bir süre sonra okul çevresinden ayrıldı.

Yorumlar