Lüks konutlardan alınan vergi artırılıyor

Lüks konutlardan alınan emlak vergisinde artışa gidiliyor. Artış CHP'li Gürsel Tekin'i rahatsız etti.

Google Haberlere Abone ol
Lüks konutlardan alınan vergi artırılıyor

2022-2025 yıllarına özel hazırlanan emlak vergisinin esas değerleri belirlendi. Vergilerin rayiç bedelleri üzerinden hesaplanması ile bazı bölgelerde yüzde 50 bazı bölgelerde ise yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandığı gözleniyor.

Bina vergi değeri 5 milyon 227 bin lirayı aşan mesken nitelikli taşınmazları diğer bir tanımla lüks konutları ilgilendiren bu verginin beyannameleri ilk taksitleri şubat itibarıyla tamamlandı. Söz konusu verginin ikinci taksit ödemeleri ise Ağustos ayı itibarıyla başlıyor. Türkiye genelinde Değerli Konut Vergisi'nin kapsamına giren yaklaşık 150 bin mülk olduğu tahmin ediliyor.

Tek konutu olanlar ise konut değeri ne kadar olursa olsun vergiden muaf tutuluyor. Değerli Konut Vergisi'nin emlak sektörüne etkilerini değerlendiren Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, “Birçok mükellefin mülkü bir önceki dönemde ‘değerli konut' kapsamında yer almazken yapılan son düzenlemeler ile bu kapsama girerek vergiye tabi oluyor" ifadelerini kullandı.

Emlak rayiç bedellerinin esas alınması ile birlikte değerli konut matrahı belirleniyor. Bu durumda mülk sahipleri için ek maliyetler oluşuyor. 'Yatırımlarını konut sektörüne yapan yatırımcılar için önemli bir düzenleme' diyebiliriz. Özellikle lüks konut satışlarını doğrudan etkileyen bu vergilendirmeler hem konut taleplerini hem de konut fiyatlarını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.

Konutun değeri 5.2 milyon lirayı aşan yerlerde Değerli Konut Vergisi ödenmesi mecburi hale geliyor. Değerli konut vergisi” hesabının nasıl yapılacağı merak konusu. İşte rakamlarla değerli konut vergisi;

"5 milyon 227 bin TL ile 7 milyon 841 bin TL arasında olanlar, 5 milyon 227 bin TL'yi aşan kısmı için binde 3. 10 milyon 455 bin TL'ye kadar olanlar 7 milyon 841 bin TL'si için 7 bin 842 TL, fazlası için binde 6. 10 milyon 455 bin TL'den fazla olanlar 10 milyon 455 bin TL'si için 23 bin 526 TL, fazlası için binde 10."

İLK İTİRAZ CHP'Lİ GÜRSEL TEKİN'DEN

Emlak vergisi artışıyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Yaklaşık 1,5 yıldır ekonomik ve sosyal hayatı derinden etkileyen pandemi koşullarında milyonlarca vatandaş gelirinden mahrum kalmış, ticari hayat ciddi zarar görmüşken, vatandaşın ödemesi gereken emlak vergisi miktarını artırmak ne vicdanla ne de sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmıyor” dedi.

Emlak vergisi artışı hakkaniyete ve günümüz ekonomi koşullarına göre uygun olmamış ve ölçü kaçmıştır diyen Tekin, “Böylesi sarsıcı bir ortamda devletin vicdanlı davranması beklenir ama ülkemizde iğneden ipliğe her şeye zam yapmak bir gelenek haline gelmiş durumda. Gelir İdaresi Başkanlığının kayıtlarına göre yurttaşlar 414 çeşit vergi ödüyorlar. Yani vergi ödenmeyen hiçbir yaşam alanı bırakılmamış durumda ülkemizde.” ifadesini kullandı.

 

Yorumlar