Lübnan'ın Filistinli mülteci kampına duvar örmesi

- Lübnan’daki Hamas Hareketi Sözcüsü Murra: - "Lübnan hükümeti Filistinli mültecilere yönelik adımlarında siyasi ve güvenlik kaygısıyla hareket ediyor. Filistinliler Lübnan'ın güvenliğine yönelik herhangi bir sorun teşkil etmiyor”

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'ın Filistinli mülteci kampına duvar örmesi

BEYRUT (AA) - Lübnan hükümetinin, Filistinli mültecilerin yaşadığı Ayn el-Helva Kampı'na güvenlik gerekçesiyle duvar örmeye başlaması ülkede tartışmalara neden oldu.

Lübnan'daki Hamas Sözcüsü Rafet Murra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, duvarın inşasının durdurulması için yeni kurulacak hükümetle Filistinliler arasında diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi.

Lübnan hükümetiyle yakında iletişime geçeceklerini ifade eden Murra, Hamas'ın ve kamptaki diğer Filistinli grupların duvara karşı olduğunu belirterek, "Lübnan hükümeti Filistinli mültecilere yönelik adımlarında siyasi ve güvenlik kaygısıyla hareket ediyor. Filistinliler Lübnan'ın güvenliğine yönelik herhangi bir sorun teşkil etmiyor.” dedi.

Lübnan-Filistin Diyalog Derneği Başkanı (LPDC) Hassan Mneimneh ise Filistinlilerin de duvarın inşasıyla ilgili yeterli bilgilerinin olmadığını belirterek, örülen duvar nedeniyle Lübnan hükümeti ile Filistinliler arasında yaşanan sorunu çözmek için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.

Hamas Hareketi dün yaptığı yazılı açıklama ile kampın etrafına duvar örülmesini "Lübnan'ın Filistin davası konusunda attığı yanlış bir adım" olarak niteleyerek tepki göstermişti.

Lübnan, ülkedeki Filistinli mültecilerin en yoğun yaşadığı Ayn el-Helva mülteci kampının etrafına geçen hafta güvenlik gerekçesiyle duvar örmeye başlamıştı. Yaklaşık 15 ay süreceği ve 7 milyon dolara mal olacağı belirtilen proje, Lübnan güvenlik birimlerinin nezaretinde devam ediyor.

Sayda kentinde 1948'de kurulan Ayn el-Helva Mülteci Kampı'nda yaklaşık 80 bin Filistinli yaşıyor. Kampta zaman zaman Filistinli gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Lübnan’da Filistinliler için kurulan 12 mülteci kampında 460 bin Filistinli barınıyor.

Yorumlar