Lübnan'daki artan suç oranları idam tartışmasını getirdi

- Lübnan Emniyeti Halkla İlişkiler Dairesi sorumlusu Musellem: - "2017'nin başından Temmuz ayına kadar, 88 cinayet vakası yaşandı" - Lübnanlı avukat Şadid: - "İdam cezası, Lübnan yasalarında hala mevcut. İdam üç konuda uygulanabiliyor. Vatana ihanet, düşmanla işbirliği, terörizm ve planlayarak kasıtlı olarak birini öldürmek"

Google Haberlere Abone ol
Lübnan'daki artan suç oranları idam tartışmasını getirdi
BEYRUT (AA) - FURKAN GULDEMİR / RABİH DAMAJ - Lübnan'da 2016'ya oranla artan suç vakaları ve cinayetler, idam cezasının tekrar uygulanması tartışmasını başlattı.
Lübnan'da geçen seneye oranla 2017'nin ilk 7 ayında suçların yüzde 35 oranında artması aktivistler ve hukukçular arasında idam cezasının geri getirilmesi tartışmasına yol açtı. Bir internet sitesi tarafından yayımlanan ve 117 ülkenin bulunduğu "Dünya Suç Oranı" listesinde 39 Arap ülkesi arasında 7'nci olan Lübnan'da yetkililer, düğünlerde ve sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra havaya silah atılmasının son yıllarda arttığını dile getiriyor. Havaya rastgele atılan silahlar sonucunda çok sayıda kişi ya yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor.
Suç zamanlardaki artışla ilgili AA muhabirine konuşan, Lübnan Emniyeti Halkla İlişkiler Dairesi sorumlusu Joseph Musellem, bu durumun, "Son yıllarda silahların yayılması ve gelir dengesindeki eşitsizliğin yol açtığı fakirlikle" ilgili olduğunu söyledi.
- 2017'nin ilk yarısında artan cinayet vakaları 2016'ya oranla suç oranlarının yüzde 35 civarında arttığını belirten Musellem, "2017'nin başından Temmuz ayına kadar, 88 cinayet vakası yaşandı. Bu vakalar özellikle Nisan ve Haziran ayları arasında gerçekleşti. 2016 yılı boyunca 55 cinayet vakası işlenmişti. 2015 yılında ise bu rakam 73'tü." dedi.
"2010 yılından itibaren bölgedeki siyasi ve güvenlikle ilgili krizlere de bağlı olarak Lübnan'da suç oranlarının yükselmeye başladığına" şahit olunduğunu belirten Musellem, "Bu artış 2014'te azaldı. Ancak 2016 ile beraber tekrar yükseldi. 2017'nin ikinci çeyreğinden itibaren en yüksek seviyeye ulaştı." diye konuştu.
- Fakirlik önemli bir faktör
Musellem, suç oranlarının artmasının arkasındaki nedenlerle ilgili, "Sadece silahların yayılması tek neden olarak gösterilemez. Lübnan'da son yıllarda artan fakirlik ve yaşam koşullarının ağırlaşması da suç oranının artmasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Suç oranlarındaki artışın endişe verici olduğunu söyleyen Musellem, "Birçok çete ve mafya, insanlara özellikle gençlere baskı yapıyor. Bu gruplar gençleri kötü şeyler yapmaya teşvik ederek tehlikeli davranışlara itiyor." ifadelerini kullandı.
Musellem, "Son dönemde işlenen suçların hepsi fevri suçlar. Yani önceden planlanarak işlenen suçlar değil. Ayrıca aile içi şiddet, geçimsizlik ve aile üyelerinin birbirine düşmanlığı gibi olaylar da yoğunlukta." diye konuştu.
- Dondurulmuş idam cezası
Lübnanlı avukat Fadya Şadid ise 2004'ten buyana uygulanmayan idam cezası için, "İdam cezası Lübnan yasalarında hala mevcut. İdam üç konuda uygulanabiliyor. Vatana ihanet, düşmanla işbirliği, terörizm ve planlayarak kasıtlı olarak birini öldürmek." dedi.
Şadid, "Ancak 2004'ten buyana idam cezası fiili olarak uygulanmıyor. İdamın tekrar geçerli kılınması için Yüksek Mahkeme Konseyi'nde kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla onaylanması gerekiyor. " değerlendirmesinde bulundu.
İdam kararının tekrar yürürlüğe girmesinin "kanunla ilgili olmadığını asıl kararın siyasilerin elinde olduğunu" aktaran Şadid, "Aktivistler ve hukukçular idamın caydırıcı olması nedeniyle tekrar yürürlüğe girmesi çağrısı yaptı. Bazı aktivist ve hukukçular önceden idama karşıydılar. Ancak yükselen suç oranları insanların idama karşı duruşunu değiştirdi." ifadelerini kullandı.
Lübnan İçişleri Bakanı Nuhad Meşnuk artan cinayet vakaları üzerine geçen ay yaptığı bir konuşmada idam cezasının tekrar getirilmesi çağrısında bulunmuştu.

Yorumlar